Hoşgeldiniz  

Çankırı Kalfatlı Boris Johnson İngiltere’nin Yeni Başbakanı

admin | 24 Temmuz 2019 | Çankırı, Dünya, Gündem, Manşet, Siyaset, Üst Manşet A- A+

Çankırı’nın Kalfat köyünde doğan Hacı Ahmet Rıza Efendi’nin oğlu Damat Ferit hükümeti Bakanı Ali Kemal’ın torunu Stanley Johnson’ın oğlu Boris Johnson İngiltere’nin yeni Başbakanı oldu.

Recep Kenan/itvhaber.com

İngiltere’de Theresa May’in istifası sonrasında yeni başbakan Londra’nın belediye başkanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde de bulunan Boris Johnson ülkenin yeni başbakanı oldu.

Muhafazakar Parti’nin meclis grubunda yapılan oylamada Johnson açık farkla ilk sırada yer alarak parti lideri oldu. Boris Johnson 92 bin 153 oy alırken, rakibi mevcut Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt 46 bin 656 oyda kaldı. Böylelikle İngiltere Başbakanı olarak da görev alacak Johnson, yarın 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

İttihat ve Terakki karşıtı olan Ali Kemal’in torunu olan Johnson, İngiltere’nin Brexit politikası olan AB’den ayrılmasını destekleyen figürlerden biriydi.

KALFATLILARLILAR HABERE SEVİNDİLER

Hemşehrilerinin İngiltere Başbakanı olduğunu duyan Çankırı’nın köyü olan Kalfatlılar ise köy meydanında bir araya gelerek aldıkları haberin sevincini yaşadıklar belirtiliyor.

Çankırı Kalafat Köyü muhtarı Bayram Tavukçu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Boris Johnson’ın başbakan olmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Boris Johnson’u Kalfat’a beklediklerini ifade eden Tavukçu, hemşehrileri olarak İngiltere’ye gidip kendisini tebrik etmek istediklerini kaydediliyor.

KRALİÇEDEN GÖREVİ ALACAK

Çankırı’nın Kalfat köyünde doğan Hacı Ahmet Rıza Efendi’nin oğlu Ali Kemal’ın torunu İngiltere’nin yeni Başbakanı oldu. Başbakan seçilen Boris Johnson’un bu gün Kraliçe tarafından görevlendirilmesi bekleniyor.

55 yaşındaki Boris Johnson, öldürülen Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal’in torunu Stanley Johnson’ın oğlu. Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif (Eğitim) ve Dahiliye Nazırlığı yapan Ali Kemal’ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813’te Çankırı’nın Kalfat köyünde doğmuştu.

JOHNSON’DAN İLK AÇIKLAMA

Boris Johnson, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, “Brexit’i gerçekleştirme, ülkeyi birleştirme, Jeremy Corbyn’i (İşçi Partisi lideri) yenme zamanı. Kampanya bitti, şimdi çalışma zamanı ” dedi.

Avrupa’daki müttefiklerle “dostluk” ve “demokratik öz yönetim” gibi iki eşit arzunun bir araya getirildiği kritik bir anın yaşandığını belirten Johnson, bu ikisinin “uzlaştırılamaz” olduğu yönündeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını savundu.

MAY’DEN KOLTUĞU DEVRALACAK

Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Boris Johnson Kraliçe tarafından görevlendirme sonrasında başbakanlık görevini Theresa May’den devralacak. Johnson’ın başbakan olmasıyla kabinedeki birçok bakanın istifa etmesi bekleniyor.

İNGİLTEREYİ AB ÜYELİĞİNDEN ÇIKARMAKTA KARARLI

İngiltere’yi anlaşmalı veya anlaşmasız olarak 31 Ekim’de AB üyeliğinden çıkarmayı hedeflediğini açıklayan İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Johnson’ın Brexit kararını uygulamakta kararlı olduğu belirtiliyor.

ALİ KEMAL’İN TORUNU STANLEY JOHNSON’IN OĞLU

İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Johnson, Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapmış, Milli Mücadele’ye karşı çıkan Ali Kemal’in torunu Stanley Johnson’ın oğlu.

1813’te Çankırı’nın Kalfat köyünde doğan Hacı Ahmet Rıza Efendi’nin oğlu Ali Kemal’in torunu Stanley Johnson’ın oğlu olan Boris Johnson’un aile kökeni Çankırı’ya dayanıyor.

Boris Johnson aslında Türkiye’nin de yakından tanıdığı bir isim… İttihat ve Terakki karşıtlığıyla bilinen ve linç edilerek öldürülen Ali Kemal’in torunu olan Johnson, iki dönem boyunca İngiltere’nin başkenti Londra’nın belediye başkanı olarak görev almıştı. Bu görevinin ardından vekillik yapan Johnson, 2016-2018 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev almıştı.

DAMAT FERİT PAŞA HÜKÜMETLERİ MAARİF VE DAHİLİYE NAZIRI ALİ KEMAL DEDESİ

Kalafat Köyü Muhtarı Bayram Tavukçu’nun İngiltere’ye giderek tebrik etmek istedikleri 55 yaşındaki Boris Johnson, öldürülen Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal’in torunu Stanley Johnson’ın oğlu. Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif (Eğitim) ve Dahiliye Nazırlığı yapan Ali Kemal’ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813’te Çankırı’nın Kalfat köyünde doğmuştu.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.