Hoşgeldiniz  

9.İstiklal Yolu Yürüyüşü Çankırı Ilgaz’da Gerçekleştirildi

admin | 23 Ekim 2018 | Çankırı, Gündem, Manşet, Özel Haber, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Kurtuluş mücadelemiz “İstiklal Savaşı”nda Kastamonu, İnebolu’dan alınan silah ve mühimmatların cepheye ulaştırıldığı yolda Çankırı sınırlarındaki “9. İstiklal Yolu Yürüyüşü” gerçekleştirildi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kurtuluş mücadelemiz “İstiklal Savaşı”nda silah ve mühimmatların Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden alınarak cepheye ulaştırıldığı yolun Çankırı sınırları içerisindeki kısmında “9. İstiklal Yolu Yürüyüşü”  gerçekleştirildi.

MİLLİ MÜCADELENİN ANA YOLU: İSTİKLAL YOLU

Kurtuluş Savaşında Karadeniz’den, İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattındaki 344 kilometre uzunluktaki İstiklal Yolu ordunun ihtiyacı olan cephane sevkiyatında karınca ordusu tarafından kullanılarak milli mücadelenin ana yolu oldu.

TÖRENLER ILGAZ DERBENT ŞEHİTLİĞİNDEN BAŞLADI

20-21 Ekim 2018 Tarihlerinde gerçekleştirilen olan ve Çankırı sınırındaki bölümde gerçekleştirilen 9. İstiklal Yolu Yürüyüşü Etkinlikleri 20 Ekim 2018 Cumartesi Günü Derbent Şehitliğinde gerçekleştirilen törenle başladı.

İSTİKLAL YOLUÇANKIRI YÜRÜYÜŞÜ: KIYISIN – ÜÇOLUK JANDARMA KARAKOLU ARASINDA

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden Ankara’ya uzanan İstiklal Yolu’nun Çankırı-Ilgaz bölümündeki Üçoluk Jandarma Karakolunda Çankırı Valisi Hamdi Bilge AKTAŞ, Çankırı Belediye Başkan Vekili Hüseyin Boz ve Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır ile birlikte Çankırı ve Ilgaz protokolü, STK temsilcileri, basın mensupları, vatandaşlar ve öğrenciler bir araya geldi. Buradan başlayan yürüyüş rotası üzerinde ağaç dikimi de gerçekleştirildi. Yürüyüş, İstiklal Yolu’nun önemli duraklarından biri olan Kıyısın köyünde sona erdi.

İSTİKLAL SAVAŞI SEMBOLLERİNDE KAĞNI ARABASIYLA YÜRÜNDÜ

Yürüyüşün Üçoluk Jandarma Karakolunda başlangıcında “9. İstiklal Yolu Yürüyüşü” etkinlikleri kapsamında katılımcılar tarafından ağaç dikildi. Ağaç dikim sonrasında 5 kilometrelik yol çeşitli sloganlar eşliğinde dönemde cephane taşımakta ve İstiklal Savaşı sembollerinde biri haline gelen cephane taşımakta kullanılan kağnı arabasıyla birlikte yüründü.

CEPHE GERİSİNDE KURTULUŞ MÜCADELESİNİ DESTEK VEREN ATALARINI YAD ETTİ

“9. İstiklal Yolu Yürüyüşü” etkinlikleri kapsamında Çankırı’nın Ilgaz ilçesi sınırlarında bulunan Kıyısın Köyü’ndeki 5 kilometrelik dağ yolunda yürüyen vatandaşlar cephe gerisinde Kurtuluş Savaşında  verilen İstiklal (Kurtuluş) mücadelesine destek veren atalarını yad etti.

“9. İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ” TÖRENİ KIYISIN KÖYÜ’NDE

Mehter takımı tarafından karşılanan “İstiklal Yolu Yürüyüşü” kafilesinin katıldığı Kıyısın Köyü’nde gerçekleştirilen tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Kur’an tilavetinin ardından mehter takımının gösterisi sonrasında protokol konuşmalarına geçildi.

“9. İstiklal Yolu Yürüyüşü” kapsamında Çankırı sınırlarında gerçekleştirilen törene Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut, Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin Boz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, daire amirleri, Ilgaz protokolü ve çok sayıda vatandaşın katıldı.

İSTİKLAL YOLU’NA SİZİN AİLENİZ DE BİR ŞEKİLDE KATILMIŞTIR

Kurtuluş  Savaşı mücadelesi sırasında ordu gereçlerinin her ailenin kendi aracıyla, her ay 100 km sevkiyat yapacağı koşulunun olduğunu hatırlatan ve “Göreceksiniz ki İstiklal Yolu’na sizin aileniz de bir şekilde katılmıştır” ifadesini kullanan İstiklal Yolu Derneği Başkanı İsmail Çam, Kıyısın köyünde yapılan törendeki konuşmasında, “Tekalifi Milliye Kanunu gereği 2. emirde her aile ordu için bir takım iç çamaşırı çarık ve çorap teslim edecek 100 bin kişilik bir ordunun ihtiyacı bu şekilde karşılanmıştı. Ayrıca 5. maddede her aile kendi aracıyla ordunun gereçlerini her ay 100 km sevkiyat yapacak. O dönemde halkın çoğu çiftçilik yaptığı için herkesin bir kağnısı ve at arabası vardı. Bu iki emir Türkiye’nin tamamını kapsamaktaydı. Ayrıca gönüllü sağlık elemanları, nalbantlar, terziler dolayısıyla her aileden mutlaka Milli Mücadele’ye katılan olmuştur” dedi.

İSTİKLAL YOLU KAHRAMANLARI KÖYÜMÜZDE KONAKLADI

İstiklal Savaşında cephe gerisinde ana yolu üzerindeki Kıyısın Köyü’nün İstiklal Mücadesindeki önemine işaret eden Kıyısın Köyü Eğitim ve Hizmet Vakfı Başkanı Haşim Kütük, İstiklal Yolu kahramanlarının Kıyısın Köyü’nde konakladığının da altını çizdiği konuşmasında “İnebolu, Kastamonu, Ankara güzergahı üzerinde bulunan Kıyısın köyü tarihi önemi sebebiyle İstiklal Savaşında cephe gerisinde ana yoluydu. Ordunun ihtiyacı olan cephane sevkiyatı kağnı arabalarıyla yapılıyordu. Bu sevkiyatın taşıma aracı kağınıydı. Kağnı sürücülerinin çoğu da kadındı. İstiklal yolu 344 km uzunluğunda çok dağlı olduğu için Tekalifi Milliye Kanunu gereği her 100 km de bir değişim noktası yapılıyordu. Menzil Konaklama Noktası Komutanlığı vardı. Bu sebeple İstiklal Yolu kahramanları köyümüzde konaklamışlardı” şeklinde konuştu.

İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ ILGAZ’IMIZDA KUTLANMAYA BAŞLADI

Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır, “9. İstiklal Yolu Yürüyüşü” kapsamında Çankırı sınırlarındaki Derbent Şehitliğinde düzenlenen ilk törendeki konuşmasına” “Ecdadımızın bizlere bıraktığı bu kutsal topraklarda, maneviyatımızın temelini oluşturan atalarımızın kahramanlıklarıyla gurur duyduğumuz Anadolu’muzun incisi Ilgaz’ımızda her sene onurla gururla kutladığımız 9.’su gerçekleşen İstiklal Yolu Yürüyüşü etkinlikleri Ilgaz’ımızda kutlanmaya başladı” ifadeleri ile başladı.

BU KUTLU YOLU ANLAMAK VE ANLATMAK MECBURİYETİNDEYİZ

“Bu topraklarda yıllar öncesi yaşattıkları kahramanlıklarıyla günümüze ışık tutan Kurtuluşumuz vesilesinde sonsuz emekleri var olan atalarımızın maneviyatı yaşamanın en onur verici hissiyatıdır; İstiklal Yolu.” İfadeleri ile konuşmasını sürdüren Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır, “Zorlu yollarda İstiklale adım atan analarımızın, atalarımızın yaşadıkları zorluklara rağmen vatanımız için yüreklerinde yaktıkları İstiklal ateşiyle bizlere miras olarak bıraktıkları, mücadele verdikleri bu toprakları yüceltmek ve gelecek nesillerimize en iyi şekilde bırakabilmek için bu kutlu yolu anlamak ve anlatmak mecburiyetindeyiz” dedi.

ORDUMUZA GÜÇ KATMAK AMACIYLA YAPILAN FEDAKARLIKLAR GURURUMUZ

Türk milletinin asla yok olamayacağına inanmış yüreklerin, Baş Komutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatta kalmanın mutlak bir “İstiklal Mücadelesi” ile mümkün olacağı fikrine inanarak çıktığı bu kutlu yolda Anadolu’nun dört bir köşesinde destansı mücadeleler verdiğini kaydeden Başkan Arif Çayır, “İstiklal ateşini kalplerinde var eden atalarımız vatanımızın kurtuluşu uğruna ordumuzun gücüne güç katmak amacıyla cephe hattına, ulaştırmak için sırtladığı cephaneyi, İneboludan – Ilgaz’ımız üzerinden Ankara’ya birçok fedakârlıklarla ulaştırmış ve bir ulus olabilmenin gururunu bizlere yaşatmışlardır” diye konuştu.

ONUR, GURUR VE FEDAKÂRLIKLARLA DOLU YOLU ANLAYIP ANLATABİLMELİYİZ

Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır konuşmasını “Böylesi büyük bir fedakârlık ve azim isteyen görevi bölge halkımız ve tüm güzel değerlere layık olan Türk Kadını üstlenmiştir. Her türlü hava şartlarında kahraman gemiciler tarafından kayıklarla İnebolu kıyılarına çıkarılan cephane Kastamonu’nun-Ilgaz’ımızın-Çankırı’mızın kahraman kadınları, yaşlıları ve çocukları tarafından zor şartlarda Ankara’ya taşınarak bağımsızlığımız kazanılmıştır. Böylesi onur-gurur ve fedakârlıklarla dolu yolu anlaya bilmemiz ve anlatabilmemiz gerekir.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.