Hoşgeldiniz  

31.Ahilik Haftası Bakan Soylu’nun Katılımıyla Törenle Kutlandı

admin | 19 Eylül 2018 | Çankırı, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla gerçekleştirilen Çankırı 31. Ahilik Haftası ve Yaran Kültürü Şed kuşatma töreninde Bakan Soylu’ya cübbe giydirilerek kuşak bağlandı.

Çankırı’da 31. Ahilik Haftası ve Yaran Kültürü kutlamaları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.  Bakan Süleyman Soylu’ya Şed kuşatma töreninde cübbe giydirilerek kuşak bağlandı.

Çankırı’ya gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 31’incisi gerçekleştirilen Çankırı Ahilik Kutlamalarına katılarak, Çankırı’ya özgü Yaran gösterisini izledi, Ahi olup şed kuşandı.

Çankırı Belediye Meydanı’nda gerçekleştirilen Çankırı 31. Ahilik Haftası ve Yaran Kültürü kutlama törenine İçişleri Bakanı Soylu ile birlikte; Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Vali Hamdi Bilge Aktaş, Çankırı Milletvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Salim Çivitçioğlu, Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin Boz, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Çankırı protokolü, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sabah namazını müteakip Büyük Camii’de yapılan kahvaltıyla başlayan 31. Ahilik Haftası ve Yaran Kültürü kutlamaları çerçevesinde belediye meydanında özel kutlama programı gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı program, yaran gösterileri ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlamalarda Çankırı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Osman Karadeniz, Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin Boz, Çankırı Milletvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Salim Çivitçioğlu, Vali Hamdi Bilge Aktaş ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu birer konuşma yaptılar.

AHİLİK SABRI, AHLAKI, ÇALIŞMAYI KAZANIRKEN ZULMETMEMEYİ ÖĞÜTLER

Ahilik geleneğinin sabrı, ahlakı, çalışmayı kazanırken bir taraftan da zulmetmemeyi öğütlediğine işaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuşmasında, “Bizim medeniyetimizin kalbi, maneviyatı, vicdanı, hayatın her alanında merkeze alan medeniyettir. Biz devlete böyle bakarız. Yaşamın her alanında olduğu gibi çalışmaya para kazanmaya ticarete de böyle bakarız. Emeği, alın terini helal lokmayı kutsal sayan dine mensubuz. Bizim dinimiz 1400 yıl önce, önce insan, hak adalet demiştir. Oysa Batı önce ben ve sadece ben demiştir. Ben merkezli değil insan bakışlı medeniyetin mensuplarıyız. Yaranlar diyarının çok kıymetli insanları. Yüzyıllar geçmesine rağmen neden hala ahilik üzerine toplantılar yaptığımızı böyle törenler düzenlediğimizi hep beraber çok iyi anlamamız gerekir. Alelade bir meslek birimini kutluyor değiliz. Ahilik bize bir şeyler öğretiyor. Ahi Evran derki ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.’ Bu sözü ile hayatı ile Ahi Evran gibi bizlere sabrı, ahlakı, çalışmayı kazanırken bir taraftan da zulmetmemeyi öğütlemektedir.” İfadelerine yer verdi.

Çankırı’da bulunmaktan dolayı son derece memnun olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletiyorum. Dün bu saatlerde Hakkari Çukurca’da idim. Okulların açılışı nedeniyle oradaydım. Orada da söyledim burada da söylüyorum. Biz büyük bir medeniyetin evlatlarıyız biz büyük bir tarihin çocuklarıyız. Biz güçlü bir devletin güçlü bir milletin mensuplarıyız. Dün okullar açıldı, ülkemin her tarafında öğretmenler var. Sadece 1 milyon 200 bin çocuğumuz eğitim öğretime adım attı tek bir eksiklik yok. Çukurca da sınıflar 20 21 kişilik. Öğretmenlerimiz orada görev yapıyorlar onlara da söyledim milletimizin kahramanı polisler askerler jandarmadır benim bir kahramanım da doğu ve güneydoğuda o körpe beyinleri bulandırmak isteyen çocuklarımıza milletimize bilimi ilimi geleceği öğretmeye çalışan öğretmenlerimizdir. Allah onlardan razı olsun.” dedi.

Ahilik teşkilatının ahlak değerlerine verdiği öneme dikkat çeken Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin Boz ise, “Ahilik teşkilatının kurallarının ne kadar önemli olduğunu 15 Temmuz 2016’da bir kez daha gördük. Ahilikte halktan yana olma kapısı kapalı, Hak’tan yana olma kapısı açıktır. Hırs kapıları kapalı, kanaat ve rıza kapıları açıktır. Yalan kapıları tamamen kapalıyken, doğruluk kapıları tamamen açıktır. Bizim tüm vicdani değerlerimiz ve hassasiyetimiz bu kültürün bir yansımasıdır. Bizler modern çağı yakalarken iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği Ahilik kültürünü de yaşatmalıyız. Ahilik kurallarını benimseyip hayatımızı Ahiliğe uygun yaşarsak maddi ve manevi yönlerden doyuma ulaşır, ülkemizi daha da kalkındırırız.” diye konuştu.

31. Çankırı Ahilik Haftası ve Yaran Kültürü kutlamaları kapsamındaki protokol konuşmalarının ardından şed kuşatma töreni yapıldı. Şed kuşatma töreninde Bakan Soylu’ya cübbe giydirilerek kuşak bağlandı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.