Hoşgeldiniz  

10 Yıl Sonra Birlikte Çalışma Noktasına Geldik

admin | 04 Ekim 2018 | Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Ekonomi, Kentsel Dönüşüm, Manşet, Özel Haber, Röportajlar, Üst Manşet A- A+

Sadık Semih Kayhan Yeni Çamlıca bölgesinin kronikleşen mülkiyet ve imar sorunların çözümünde 10 yıl sonra da olsa Büyükşehir ile birlikte çalışma noktasına gelindiğini söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Yeni Çamlıca, Mimar Sinan ve Mevlana mahallelerinin kronikleşen mülkiyet ve imar sorunlarında hangi aşamaya gelindi? Bakanlığın bölgede başlattığı çalışma ne aşamada. Büyükşehir çözüm için neler yapıyor? İlçe Belediyesi olan Ataşehir Belediyesi çözüme yönelik hangi çalışmaları yapıyor? Çözüme yönelik çalışmalar hangi aşamada? 10 Yıl sonra hangi noktaya gelindi?

Bölge insanlarının da sıklıkla sorduğu bu soruların yanıtın aramak üzere taraflardan Ataşehir Belediyesi’nde konuyla ilgili çalışmaları yürüten Başkan yardımcısı Sadık Semih Kayhan’ı ziyaret eden Recep Kenan www.itvhaber.com adına söyleşi gerçekleştirdi.

Sadık Semih Kayhan ile www.itvhaber.com adına söyleşi yapan Recep Kenan, Kayhan’a bölgenin merak ettiği, ilgili – ilgisiz herkese sorarak yanıtını aradığı mülkiyet ve imar konusunda yürütülen çalışmaların detaylarını sordu, yanıtlarını aldı.

BÖLGEDEKİ İMAR VE MÜLKİYET SORUNUN PRATİK İKİ ÇÖZÜMÜ VAR

Bölgedeki imar ve mülkiyet sorunun pratik iki çözümü olduğunu yineleyen Sadık Semih Kayhan bu çözümleri “Bir tanesi; 2981 sayılı yasayı uygulayarak mülkiyet sorununu çözmek. Bu çalışmayı biz yada Büyükşehir ile birlikte yapacağız. Arkasından Nazım İmar Planı yapmak. Ya da, Bakanlığın bu işi devralarak; 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasını uygulayarak hem mülkiyet sorunu hem de imar sorununu çözüme kavuşturmak” şeklinde özetledi.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ KURULDUĞU GÜNDEN BERİ ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞIYOR

Ataşehir Belediyesi kurulduğu günden beri Yeni Çamlıca ile ilgili çalışmaklar yaptıklarını kaydeden Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ısrarla yazışmalarının olduğunu ifade ederek; “Yeni Çamlıca’nın birinci problemi mülkiyet ile ilgili. Yeni Çamlıca bölgesinde Ümraniye Belediyesi’nin Islah Planı ile ilgili yaptığı çalışma ve uygulamalar mahkeme kararı ile iptal oldu. Danıştay da bu kararı onayladı. Islah planı iptal olunca kök parsele dönülmesi gerekiyordu. Kök parsele dönülmesi için de biz bir çalışma yaptık. Ancak tapudan gelen yazıyla yeni bir ıIslah planı ile uygulanacağı ortaya çıktı. Bu da burada çalışma yapıldığı zaman yeni bir öneri götürülmesi sonucunu doğurdu.

2981 UYGULAMASINI YAPMIYORSANIZ, BİZE YETKİ VERİN

Biz buradaki mülkiyet sorununun 2981 sayılı yasayla çözülebileceğini, Ümraniye Belediyesi’nin yaptığı uygulamanın bir benzerinin tekrar yapılacağını, bazı sorunların giderildiğini, öncelikle mülkiyet sorununun çözülmesi gerektiğini, arkasından da planla ilgili çalışmanın yapılıp bölgede kentsel dönüşümün sağlanması gerektiğinin belirttiğinin yazıları en az 5 kez Büyükşehir’e yazdıklarını vurgulayan Sadık Semih Kayhan, Büyükşehir’den 2981 sayılı yasayla Islah Planı yapılamayacağını, yapılırsa onaylanmayacakları yanıtının alındığını belirterek; “Biz biraz daha ileri giderek; siz 2981 sayılı yasanın uygulamasını yapmıyorsanız, bize yetki verin uygulamayı biz yapalım dedik. O konuda da bir gelişme olmadı. Biz halen o ısrardayız. Diyoruz ki; Yeni Çamlıca bölgesindeki 3 mahalleyi kapsayan sorunu, önce mülkiyet sorununu, arkasından da imar planı uygulayarak vatandaş çağdaş, yaşanabilir konutlarda yaşamasını sağlamak olacaktır. Bu güne kadar bu yönde bir gelişme olmadı” ifadeleri ile mülkiyet sorununun bölgenin sorunlarının çözümündeki öneminin altını çizdi.

MÜLKİYET SORUNU 2981 SAYILI YASA KAPSAMINDA ÇÖZÜLEBİLİR

2binli yıllarda İstanbul’un göbeğinde 3 mahallenin hala mülkiyet sorununun çözülememiş olmasının belediyecilik ve devlet açısından ayıplı bir durum olduğuna işaret eden Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu sorunların yılla önce çözüldüğünü vurgulayarak, “Artık insanlar parsel oluşturmayı bitirdi, ağaçların tek tek tescillerini yaptı. Biz diyoruz ki; burada 2981 sayılı yasa halen yürürlükte. Bu yasa kapsamında mülkiyet sorunu çözülebilir. Bunun arkasından da bölgenin dönüşümünü sağlayacak doğru bir plan yapılarak sorun tümüyle çözülebilir” dedi.

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Recep Kenan’ın www.itvhaber.com adına gerçekleştirdiği söyleşide, Yeni Çamlıca ve çevresindeki mahallelerin mülkiyet ve imar sorunu ile ilgili yapılan çalışmalar, öneriler ve çözümü konusunda gelinen noktaları şöyle aktardı:

YETKİ VERİN BİZ ÇÖZELİM. YA DA, BİZİM YETKİLERİMİZİ DE KULLANARAK ÇÖZÜN

Büyükşehir’in bize en son söylediği; biz burada bir çalışma yapıyoruz, siz bekleyin. Bölgenin sorununu çözeceğiz. Biz bu haberden mutlu olduk. Yeter ki sorun çözülsün. Biz daha önce dedik ki, yetki verin biz çözelim. Yada, bizim yetkilerimizi de kullanarak siz çözün. Daha kesin bir çözüm olan 6306 sayılı yasa Bakanlık bu işi çözebilir. Bu konuda size desteği verelim.

BU ÇALIŞMANIN DA MÜLKİYET SORUNUNU ÇÖZEMEYECEĞİNDE FİKİR BİRLİĞİ VAR

Sonuçta, Büyükşehir geçen hafta bizimle bir toplantı yaptı. Yapılan çalışmaları bizlere anlattılar. Büyükşehir bölgenin 1/5000 ölçek Nazım İmar Planı hazırlamış. Ekine de uygulama ile ilgili bir başka plan koymuş. Bu planın üzerinde danışman hocalarımız ile birlikte çalıştık. Bu çalışmanın da mülkiyet sorununu çözemeyeceği konusunda fikir birliğine vardık. Büyükşehir’den randevu isteyerek bu konudaki düşüncelerimizi kendilerine aktaracağız.

10 YIL SONRA DA OLSA BİRLİKTE ÇALIŞMA NOKTASINA GELDİK

Büyükşehir’e teşekkür etmek istiyorum. Geçen hafta yapılan toplantıda, bize; sizde önerilerinizle gelin, sorunu birlikte çözelim dediler. 10 yıl sonra da olsa fikir alışverişinde bulunma, birlikte çalışma noktasına geldik. Bu bizim açımızdan sevindirici. İnşallah bu birliktelikler eyleme dönüşür. Bizim fikirlerimizi de dikkate alırlar. Ya da bizi ikna edecekleri çözüm önerileri içeren proje ortaya koyarlar. Biz de o projeye evet deriz.

BU KADAR BÜYÜK ALANIN MÜLKİYET SORUNU PLANLA ÇÖZÜLMEZ

Şu andaki yapılan plan çalışmasıyla fonksiyonlar belirlenebilir, adalar birleştirilebilir. Ama 125 dönümlük hisselendirilmiş yada birbirlerine borçlandırılmış, bu güne kadar borcunu ödemeyip arsa devrini almamış yada belediyeye borçlandırılmış ancak devrini almamış bu kadar büyük bir alanın mülkiyet sorunu planla çözümü bize göre mümkün değil.

İNŞALLAH BİR ARAYA GELDİĞİMİZDE ÇÖZÜMDE ANLAŞIRIZ

İnşallah bir araya geldiğimizde çözümde anlaşırız. Bizim de hazırladığımız uygulama ile ilgili Islah Planı çalışmamı sunarız. Büyükşehir’in hazırladığı Nazım İmar Planı da üzerine gelir, problemler çözülmüş olur.

BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞMASINDA “BİRLİKTE ÇÖZELİM” NOKTASINDA

Büyükşehir’in bizden bağımsız yaptığı, sorunların bir kısmının çözüldüğü çalışma bize geldi. Sorunların önemli bir kısmının çözülemeyeceği görülmüş. Bundan sonra karşılıklı, birlikte çalışalım. Birlikte çözüm üretelim noktasına gelindi. Umarım ki bundan sonra bizim önerilerimiz de dikkate alınır. Yeni Çamlıca bölgesinin sorunları çözülür. 10 yıl geçti aradan. Zararın neresinden dönülürse kardır.

BAKANLIK BİR ÇALIŞMA YAPTI, BEKLEMEDE

Bakanlık bir çalışma başlattı. Bizden evraklar istedi, gönderdik. Anket çalışması istedi, yaptık gönderdik. Bakanlık maliyetinin çok fazla olacağını, beklenen emsal değerinin verilemeyeceğini gerekçesi ile beklemeye geçildi sanıyoruz. Şu anda Bakanlığın, bizden istediği, beklediği hiçbir evrak söz konusu değil.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.