Hoşgeldiniz  

10.Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü Ilgaz’da Gerçekleştirildi

admin | 01 Kasım 2019 | Çankırı, Genel, Manşet, Özel Haber, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Çankırı Valiliği ve Belediyesi, Ilgaz Kaymakamlığı ve Belediyesi ile Kıyısın Köyü Vakfı ve İstiklal Yolu Derneği’nce düzenlenen 10. Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü 19 ve 20 Ekim’de gerçekleştirildi. Recep Kenan/itvhaber.com Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Ilgaz Belediyesi, Ilgaz Kaymakamlığı, Kıyısın Köyü Vakfı ve İstiklal Yolu Derneği’nce düzenlenen 10. Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü 19 ve 20 Ekim’de gerçekleştirildi.
10.Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü 19 Ekim 2019 Cumartesi günü İstiklal Yolunun ortasındaki noktası Ilgaz’da düzenlenen törenlerle başladı. Daha sonra dağcı bir grup Ilgaz’dan Çankırı Ayan Köyüne kadar yürüyerek İstiklal Yolu’nun kurtuluş mücadelesinin verildiği Kurtuluş Savaşındaki yerine ve önemine dikkat çekildi.
İstiklal Yolu Yürüyüşü programın 2. Gününde gerçekleştirilen “İstiklal Yolu Halk Yürüyüşü” 20 Ekim Pazar günü Ilgaz Çankırı arasında ki bölümde 2013 yılında tescil edilen 2 Kasım 2018 Tarihi Milli Park olarak ilan edilen ve Çankırı il sınırlarında olan “İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı” Tarihi İstiklal Yolu 2. Bölümünde yapıldı.
İlki 2009 yılında gerçekleştirilen bu yıl 10’uncusu yapılan Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü, Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden Ankara’ya kadar uzanan İstiklal Yolu’nun Çankırı-Ilgaz bölümündeki Üçoluk Jandarma Karakolunda Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, Ak Parti TBMM Grup Başkan Vekili Çankırı Milletvekili Av.Muhammed Emin Akbaşoğlu, Ak Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitçioğlu, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı İl Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hakan Tunç, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Ilgaz Kaymakamı Osman Uğurlu, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İstanbul Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arsoy, Korgun Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Kozan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, Ak Parti İl Başkanı Av. Abdulkadir Çelik, Kıyısın Köyü Muhtarı Ahmet Dildar, Kıyısın Köyü Eğitim Ve Hizmet Vakfı Başkanı Haşim Küçük ile birlikte Çankırı ve Ilgaz protokolü, STK temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldılar.
19 Ekim 2019 günü başlayan İstiklal Yolu etkinliklerinin birinci gününde Saat 10.00’da Derbent Şehitliğinde başlayan program saygı duruşu, saygı atışı, çelenk sunumu, İstiklal yolu ve Derbent Şehitliği ile ilgili bilgi sunulması, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua ile sona erdi.
İstiklal Yolu etkinliklerine Ilgaz merkezde Cumhuriyet meydanında Saat 12.00’da başlayan programda ise temsili kağnı arabasının önde olduğu konvoyla şehitliğe gidildi. Şehitlikte dua edildi. Ilgaz Meydanından başlayan Mehteran takımı eşlik ettiği korteje Karayollarına yürüdü.
Karayollarında katılımcılara Ilgaz Belediyesi tarafından bölgenin yerel lezzeti Keşkek ikram edildi. KIYISIN’DA VALİ AKTAŞ’A BAYRAK VERİLDİ Çankırı-Ilgaz bölümündeki Üçoluk Jandarma Karakolunda gerçekleştirilen İstiklal Yolu’nun önemli duraklarından biri olan Kıyısın Köyü’nde Vali Aktaş’a köylüler tarafından Türk Bayrağı verildi. Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, bayrağı öperek aldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Kur’an tilavetinin ardından mehter takımının gösterisi beğeni topladı. Gösterilerden sonra konuşmalar gerçekleştirildi. İstiklal Yolu etkinlikleri ve Kıyısın köyündeki tören yemek ikramının ardından sona erdi.
Gösterilerden Sonra Valimiz Hamdi Bilge Aktaş, Çankırı Milletvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Salim Çivitcioğlu, Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Kıyısın Köyü Muhtarı Ahmet Dildar ve Kıyısın Köyü Eğitim Ve Hizmet Vakfı Başkanı Haşim Küçük günün anlam ve önemini vurguladıkları konuşma yaptılar.
İstiklal Yolu Yürüyüşü’nde konuşan AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İstiklal Yolunun önemini genç nesillere anlatmak istediklerinin altını çizerek; “100 yıl önce Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde burada bulunanlar, İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara hattından insan ve silah sevkiyatıyla ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyerek bu cennet vatanı düşman işgalinden kurtarmak suretiyle bizlere emanet ettiler. Biz de bugün bu emanete ilelebet sahip çıkacağımızın nişanesi olarak bu İstiklal Yolu’nu istikbal yolu yapmak suretiyle o günleri tekrar yaşamaya çalıştık.” Şeklinde konuştu.
Türk tarihinin sayısız kahramanlıklarla dolu olduğunu belirten Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, İstiklal Yolu’nun kurtuluş mücadelemizdeki başarı hikayeleri arasında yer aldığını vurgulayarak; “Şüphesiz ki bu destanların da en önemlisi ve en büyüğü Kurtuluş Savaşı destanıdır. Bu destanının son cümlesi de cumhuriyetin ilan edilmesidir. Kurtuluş Savaşı mücadelemizde çok başarılı öyküler var. Bugün burada toplanmamıza vesile olan İstiklal Yolu, bu başarılı hikayelerden biridir. Burası kurtuluş mücadelesinin önemli bölümüdür. Bu vesileyle başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle minnetle anıyorum.” Dedi. KURTULUŞ MÜCADELEMİZDE DESTANSI HİKAYELERE KONU OLDU
Kurtuluş mücadelemizdeki başarının önemli etkenlerinden, destansı hikayelere konu olan, denizyolu gelen mühimmatın cepheye ulaştırıldığı İnebolu’dan başlayan tarihi İstiklal Yolu güzergahı; Küre, Seydiler, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik ve Çubuk’tan Ankara’ya kadar uzanıyor. İSTİKLAL YOLU’NUN ÖNEMİ VURGULANDI
Çankırı İli sınırları içerisinde kalan 107 kilometrelik İstiklal Yolu’nun önemini vurgulamak ve genç kuşaklarda tarih bilinci oluşturmak amacıyla 2009 yılından itibaren Ekim ayı içerisinde İstiklal Yolu Yürüyüşü yapılmaktadır. KAĞNIYLA İNEBOLU’DAN ANKARA’YA, TRENLE CEPHEYE
İnebolu’dan Ankara’ya getirilen mühimmatlar Sincan- Malıköy istasyonuna getirilerek trenle cephelere gönderildi. Yokluk ve imkansızlıklarla Kurtuluş mücadelesi veren ordumuzun mühimmat ihtiyacı büyük ölçüde kadın kahramanlarımız Şerife Bacı ve Halime Çavuş ile birlikte bir çok isimsiz Kastamonu ve Çankırılı fedakar kahramanlar tarafından yoğun kış koşulları ile mücadele ederek kağnılarla yada sırtta İnebolu, Ilgaz, Çankırı ve Çubuk’tan Ankara’ya; oradan da trenle cepheye ulaştırıldı.
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.