Hoşgeldiniz  

YSK’dan 2018 Seçim Takvimini Sorgulama ve Başvurular

admin | 28 Nisan 2018 | Genel, Gündem, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri takvimi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Buna göre, seçimin başlangıcı 30 Nisan olacak, cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvurular 1 Mayıs’ta başlayacak, seçmenler tarafından aday gösterilenler için gerekli 100 bin imzanın 4-9 Mayıs tarihlerinde toplanması gerekecek, seçmenler bu süre içinde ilçe seçim kurullarına imza verecek.

YSK’nin 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri için belirlediği takvim, Resmi Gazete’de yayımlandı.

24 HAZİRAN SEÇİMİ BAŞLANGICI 30 NİSAN

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırlanan takvim kapsamında seçimin başlangıcı 30 Nisan 2018 olacak.

ADAY BAŞVURULAR 1-5 MAYIS’TA

Buna göre, cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvurular 1 Mayıs’ta başlayacak, seçmenler tarafından aday gösterilenler için gerekli 100 bin imzanın 4-9 Mayıs tarihlerinde toplanması gerekecek, seçmenler bu süre içinde ilçe seçim kurullarına imza verecek.

Siyasi partiler, cumhurbaşkanı adaylığı başvurularını 5 Mayıs saat 17.00’ye kadar yapabilecek.

İTTİFAK PROTOKOLÜ SON GÜNÜ 6 MAYIS

İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin genel başkanlarının imzalarını içeren ittifak protokolünün YSK’ya teslim edilmesinin son günü 6 Mayıs olacak.

CUMHURBAŞKANI GEÇİCİ ADAY LİSTESİ 10 MAYIS’TA RESMİ GAZETE’DE

Cumhurbaşkanı geçici aday listesi 10 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanacak ve itirazlar başlayacak.

12 MAYISTA İTİRAZLAR,  12 MAYISTA KARAR, KESİN LİSTE 13’ÜNDE

İtirazlar 11 Mayıs saat 17.00’ye kadar yapılabilecek. YSK, itirazları 12 Mayıs’ta karara bağlayacak. 13 Mayıs’ta ise Cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacak ve Cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.

ADAY LİSTELERİ 21 MAYIS’TA YSK’YE

Siyasi parti genel merkezlerinin seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listeleri, YSK’ye 21 Mayıs’ta en geç saat 17.00’ye kadar verilecek. Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına yapılacak başvurunun son günü de 21 Mayıs olacak.

YURT DIŞI OY KULLANMA SÜRESİ: 7-19 HAZİRAN

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde yurt dışında oy kullanacak veya seçim zamanı yurt dışında olacak vatandaşlarımızın 12 Mayıs 2018 tarihine kadar bulundukları ülkelerdeki Konsolosluklarımıza giderek seçmen kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. Yurt Dışı oy kullanma süresi 7 Haziran’da başlayıp, 19 Haziran 2018’de bitecektir.

SEÇİM TAKVİMİ, AYRINTILAR:

30 Nisan:
Seçimin başlangıç tarihi. İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin genel başkanları imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü YSK’ye teslim etmeye başlayacak.

2 Mayıs:
Muhtarlık bölgesi askı listeleri saat 08.00’de askıya çıkarılacak. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri de güncelleştirilmek üzere askıya çıkarılacak. Yurtdışı seçmen kütüğü “www.ysk.gov.tr” adresinde ilan edilecek ve itirazlar başlayacak. “www.ysk.gov.tr” adresinden bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin bir yakını tarafından engelli beyan formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya buraya gönderilmek üzere muhtarlığa başvuruları başlayacak. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerin YSK’ye yapacakları adaylık başvurusunun son günü. (Saat 17.00)

2 Mayıs:
Çarşamba Günü Yurtiçi seçmen kayıtları listeleri saat 08:00 de askıya çıkacaktır. 12 Mayıs Cumartesi günü saat 17:00 de askıdan inecektir.

SEÇMENLERİN DİKKATİNE!

Oy kullanacak tüm vatandaşlarımızı, askı süresinde muhtarlıklara giderek seçmen kayıtlarının kontrollerini yapmalıdır. Seçmen kayıt askı listesinde isimleri görünmeyenler üzerlerine ait elektrik su doğalgaz faturalı ile bağlı oldukları ilçe nüfus müdürlüklerine giderek adres kayıtlarını yaptırabilirler.

SEÇİM YASAKLARI:

oy verme günü olan 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar başlayacak yasak çerçevesinde; görevliler dışında ruhsatlı olanlar dahil silah bulundurulamayacak. Oy verme günü oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeleri gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Seçim yasaklarına ve yukarıdaki kurallara uyulmak şartıyla oy verme günü saat 18.00’den sonra düğün yapılabilecek

Oy verme günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçimler ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçimlerle ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra bütün yayınların serbest oluyor. Ancak Yüksek Seçim Kurulunca gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılması kararı verilebilecek.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 8 Temmuz 2018 tarihindeki oylama gününde de uygulanacak.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.