Hoşgeldiniz  

Yörenin, Yarenin Çankırı’nın Sesi Sami Yalçın

admin | 27 Aralık 2012 | Çankırı, Genel, Gündem, İstanbul, Magazin, Manşet, Özel Haber, Röportajlar A- A+

sami yalçın_10Çankırı’nın, Çankırılının ve bölge halkının sesi, neşesi olan yörenin, yarenin sesi Sami Yalçın ile Ataşehirweb Haber’de  yaptığımız söyleşiyi sunuyoruz sizlere.

Recep Kenan/Ataşehirweb

Yörenin, Yarenin Çankırı’nın Sesi Sami Yalçın

Çankırı’da, Çankırılının ve bölge halkının olduğu her yerde, onlarla olan; Çankırı’nın, Çankırılının ve bölge halkının sesi, neşesi olan, yörenin, yarenin sesi Sami Yalçın konuk oldu Ataşehirweb.com Haber’e.
Bizde aldık söyleşimizle size, siz okurlarımıza, takipçilerimize getirdik Sami Yalçın’ı İşte o söyleşi;

Sami Yalçın Kimdir?

1975 Çankırı’nın Korgun ilçesi Absarı köyü doğumluyum. Çocukluk yıllarım köyde geçti. İlkokulu Köyümde okudum. Müziğe merakım o yıllarda başladı.
Köy odalarında yarenlerimiz olurdu o günlerde. O yarenlere özellikle çağırılırdım sesim güzel olduğu için.
Küçük çocuklar alınmazdı köy odalarına. Küçük çocuklar, yani o günlerde benim yaşıtlarım, köy odasının camlarından bakarlardı meraklı gözlerle. İçeri giremezlerdi. Ben camdan baktığımda sazcıyı görürdüm. Zaman zaman yanı boş olurdu ve ben de kendimi sacının yanında hayal eder, düşünürdüm. O zaman beni bir tutku sardı. Zaten bende saza karşı bir özlem, istek vardı. Sazı nasıl öğrenirim? diye araştırıyordum.
Bu dönemde babama bir saz aldırdım. Saz çalmayı bilen bir üstat, abimize, bozuldukça akordunu yaptırır kendi kendime saz çalmayı öğrenmeye çalışırdım. Günden güne kendimi geliştirmeye saz çalmayı öğrenmeye başladım. Evde kendi kendime çalarak öğrenip saz çalmayı pekiştirdim.
İlkokulu bitirdikten sonra İzmit’e geldim. İzmit’te Amcamın yanında kaldım. Eğitimimin diğer kısmını burada, Derince’de tamamladım. İzmit Derince’de Korgunlular çoğunluktadır. Bu Arada da saz çalmayı iyice ilerletip, pekiştirdim.

 

Müziğe ilginizin çocukluktan başladığı görülüyor. Profesyonel sanat yaşamınız nasıl başladı?

Saz çalmayı geliştirdikten sonra çeşitli toplantılara çağırılmaya başladım. Düğünler, kınalar çıkıyordu, yarenler çıkıyordu onlara gitmeye başladım. Bu arada şan dersleri aldım hocalarımdan.
Derken askerliğim geldi. Askerde acemi birliğimden sonra gittiğim usta birliğimde subay gazinosuna alındım. Bu benim müziğimin daha da gelişmesini sağladı.

Askerlik dönüşü bir müzik gurubu kurmaya karar verdim. Üç kişiden oluşan bir arkadaş gurubunu kurdum. Gurubun ismini “Çankırı Yaren Saz Gurubu” olarak belirledik. O dönemde çalışırken işime çok özen gösteriyordum. Arkadaşlarımla kıyafetlerimiz aynı idi.
Gurubumuzun tanıtımını da yapmıştık o günlerde. Özellikle hafta sonları hiç boş günlerimiz yoktu o günlerde. Uzun süre gurup çalışmalarımız devam etti.

 

sami yalçın_Afrikalı Ali

 

İlk Albüm Afrikalı Ali’den

İlk albüm çalışmanızı ne zaman yaptınız. Bir hikayesi vardır mutlaka, sizden dinleyebilir miyiz?

Çankırı ağırlıklı gurup çalışmalarımıza devam ederken dikkat çekmeye de başladık tabii. Bir gün yarende neden albüm yapmadığım soruldu. İmkanım olmadığımı söyleyince, biz san imkan sağlayalım dediler. Afrikalı Ali olarak bilinen bir hemşerimiz var bu akşamda buraya gelecek, misafirimiz olacak. Seni onunla tanıştıralım, o sana yardımcı olur dediler.
Ve geldi o akşam Afrikalı Ali. O akşam tanıştık. Aynı ilçedeniz sevgili Afrikalı Ali ile. Uzaktan da olsa akrabalığımız da ortaya çıkınca, dostluğumuz daha da samimi havada gelişti.
Afrikalı Ali, albüm için hazırlık yapmamı söyledi. O dönem albüm çıkarmak çok zor. Ben tereddütlüyüm. Afrikalı Ali, sen rahat ol dedi. Kafana takma. Ben her şeyi ayarlayacağım sen sadece stüdyoya gelip şarkılarını okuyacaksın, gerisi bize ait dedi.
Gittik Unkapanı’na. O zamana kadar hiç gitmemişim, bilmiyorum Unkapanı’nı. Adını çok duyduk, ama hiç bilmiyorum. Acemisiyim Unkapanı’nın.
Bu arada ben Ali Gürlü, Ömer Şan ve Bilge Şan hocalardan şan dersleri almıştım.
Gittiğimiz yerde ‘Arka arkaya 30 – 40 parça okuyabilir misin?’ diye sordular. Başladık yaptığımız repertuarı potpuri şeklinde okumaya. Beğenildi, süper dediler. Yarım saat kadar bekleyin ben bunu hazırlayıp geliyorum dedi. Sonra geldi bize dinletti, ben inanamadım. Öyle güzel geliyor ki kulağımıza.
Tabi bu hazırlanan albüm değil demo… Ali Şan diye bir yapımcıya gittik biz Afrikalı Ali ile. Orada albüm yapılmasına karar verildi. Yalnız bu albümü burada yapmayacağız, Ankara’da yapacağız dediler. Ankara’da ASC Stüdyolarında albümümüzü hazırladık. Ve ilk albümüm orada çıktı. Resimleri de Afrikalı Ali seçmişti, yaren kıyafetlerimle. 1999 Yılı sonunda çıktı albüm. Benim “Can Dostum” diye bir parçam vardı. Albümü sattıran o parçam oldu. Çok sevildi “Can Dostum” adlı parçam.
Albüm çıktıktan sonra Çankırı’ya davet edildim. Yerel radyolarda ve yerel etkinliklerde program yapmak içimin gittim. Çankırı’nın Korgun ilçesinde, (benimde ilçemdir Korgun) yaklaşık 120 araçlık bir konvoy karşıladı beni. Bu beni çok mutlu etti tabii. Ben de bu güne kadar onlara layık olmaya çalıştım. Çizgimi hiç bozmadım, şımarmadım.

 

Kaç albüm yaptınız bu güne kadar?

Bu güne kadar toplam üç albüm ve iki demo çalışmam oldu.

 

Bölge Halı Beni Bağrına Basıyor

Yöre kültürünün sanatınıza katkısı oldu mu?

Ben yaren kültürü ile yetiştiğim için bölge halı beni bağrına basıyor. Bu konuda asla şikayetçi değilim. Düğünler, kınalar, yarenler, etkinlikler ve festivaller benim davet edildiğim programlar. Dışarı çıksam da kendi memleketlim yetiyor bana. Ben yurtdışına da gittim Almanya, Berlin’e; Yılbaşı, düğün ve nişanları oluyor gurbetçi kardeşlerimizin. Fransa Paris’e de gittim. Orada Çankırılı hemşerilerimizin düğünleri oluyor. Orada yurtdışındaki kardeşlerimizin düğünlerine gelen başka yöre insanlarına Çankırı kültürünü tanıtma imkanı buluyorum.

 

 Sevilen Parçamı “Can Dostum” TV Praogramımın Adı Oldu

Bir televizyon programınız var “Can Dostum“ bölge insanının ilgisini çekmeye devam ediyor sanırım.

Ben çok istediğim bir şey olan sevilen parçamın adıyla “Can Dostum” adı ile, çok sevdiğim dostum, Barbaros beyin desteği ile program yaptım. Can Dostum programı Çankırılılar ve bölge insanı tarafından çok sevildi. Bir yıla sami yalçın_11_1yakın bir program yaptık. Anadolu TV el değiştirdiği için programı kesmek zorunda kaldık. Çankırı’mıza yönelik yayın yapacak olan, yine Barbaros beyin öncülüğüne kurulan Yaren TV’de Can Dostum programına yılbaşından sonra devam edeceğiz. Barbaros Özdemir’e ait olan Yaren TV, aslında hepimizin kanalı. Yılbaşından sonra Allah nasip ederse Can Dostum Yaren TV’de devam edecek.

 

Sami Yalçın’ın yeni projeleri var mı? Söz eder misiniz?

Allah nasip ederse Can Dostum, Yılbaşından sonra Yaren TV’de devam edecek. Bir dizi filimi projesinde olmayı ben çok istiyorum. Belki biraz zor bir hedef ama düşüncem daha üst gurup bir TV’de, yani ulusal ölçekte bir TV kanalında, bir program yapmak. Ama bunun için güçlü sponsor gerekiyor. Sponsorun güçlü olursa, güçlü kanallarda program yapmak mümkün.
Bunun dışında, üzerinde çalıştığım tamamlanmak üzere olan, güzel bir albüm projem var. Albüm çalışmasının altyapısı bitmek üzere. Repertuar hazır. Albümde 12 eser olacak.
Albüm çalışması ve diğer projelerimin dışında; Çankırı ve bölgeyi tanıtacak bir yöre programı planım var. Bunu çok istiyorum. Tek hevesim, tek arzum bu. İnşallah bu isteğimi gerçekleştiririm.
Ben müziği çok seviyorum. Çankırı’yı, Çankırılıyı çok seviyorum. Çankırı’ya, Çankırılıya tutkunum, çok bağlıyım.

 

İstanbul’da yaşayan Çankırılılar ve bölge insanının size ve müziğinize ilgisi nasıl?

İstanbul’da yaşayan Çankırılı hemşerilerimiz gerçekten çok ilgi gösteriyorlar gittiğim düğün, nişan gibi programlarda. Ben çok memnunum hemşerilerimden. Yaptığım programlarda onlardan çok pozitif enerji alıyorum. Canlı performanslarımda bunu çok daha iyi hissediyorum. Düğünlerin içine girdiğim zaman pistimiz doluyor. O kadar renkli geçiyor ki programlar. Bu da sevginin, ilginin sonucu oluyor tabiî ki.

 

 İş Adamlarımızdan Destek Bekliyoruz

Ağırlıklı olarak yöresel müzik yapan ve yöre kültürünü temsil etmeye çalışan sanatçılar olarak kurum ve kuruluşlardan yeterli ilgiyi görüyor musunuz?

Bölge sanatçılarına düğünlere, nişanlara davet konusunda ilgi gördüğümüzü söylemeliyim. Sağ olsunlar Çankırı’da bu konuda ilgi görüyoruz. Yalnız bizim beklentimiz şu; genel medyada Çankırı kültürünü, geleneklerini ve adetlerin tanıtabilmek. Bunun için de iş adamlarımıza çok büyük görevler düşüyor. Bu aşamada biz iş adamlarımızdan destek bekliyoruz. Ne tür destek bunlar; bir televizyon programı yaparken bize sponsor olmaları, bize destek çıkmaları. Bir şehrin tanıtılması; bir siyasetçiden, iki sanatçıdan geçer. Çünkü ikisinin de elinde mikrofon vardır ve kitlelere, kalabalıklara hitap ederler.

 

Çankırılı sanatçıların sponsor desteğinin az olmasını, iş adamlarının ilgisizliğini neye bağlıyorsunuz?

İş adamlarından destek çok az geliyor maalesef. Gelse de bir elin parmakları ile sayacak kadar az. Bu konuda en azından dışarıdan gelen 30 bin, 40 bin liraya gelen yabancı sanatçının altına bizim sanatçılarımızın bir ya da ikisi de alınsın. Alınsın ki yöremizin sanatçısı bu arkadaşımız da sanatını sürdürecek ekonomik olanaklara sahip olsun. Ben programlarımda gücüm yettiğince bunu yapıyorum. “El alemin iyisinden iyidir bizim kötümüz” deyip programlarımda yöremin kültürü, adetini ve yeni yetişen sanatçı kardeşlerimi tanıtmaya, onlara destek olmaya çalışıyorum. Bundan sonrada devam edecek bu desteklerim.

 

Sanatçı Sami Yalçın olarak hedefleriniz neler?

Öyle çok belirgin bir hedefim yok. Hırslı bir insan değilim. Sanatımı sürdüreyim. İnsanlarımıza mahcup olacak şeyler yapmak zorunda kalmayayım. Çorbamı kaynatayım yeter. Benim en önemli hedefim, sanatımla halkımıza layık olabilmek.

 

Çankırılı Sanatçılarımıza Sahip Çıkılsın.

İstanbul’daki Çankırılılara, Çankırı’ya, bölge insanlarına ve yurdumuzun, dünyanın her yerindeki Çankırılılara, bölge insanlarına söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Çankırı’da yetişen Çankırı’dan çıkan, Çankırılı sanatçılarımıza sahip çıkılsın. Ayrıca yöremizin kültürüne, özellikle de yaren kültürüne mutlaka sahip çıkılsın. Bu tanıtımı daha da geniş alanlara yamalıyız. Bölge halkının da birbirlerine destekleri olmalı. Bir de etkinliklere yabancı bir sanatçı getirseniz de mutlaka bir Çankırılı sanatçıyı programa dahil etmeliyiz.
İnşallah temelini atttığımız, Gazeteciler ve Sanatçılar Derneği’mizin de çalışmalarını hızlandırıp, bizlerin dertlerine çözüm üretmesini sağlarız.
Ben, Ataşehirweb haber’e çok çok teşekkür ediyorum. Gittiğimiz programlarda bizleri takip ediyor. Bütün Çankırı etkinliklerine katılıyor. Ben de takip ediyorum gerçekten çok başarılar. Profesyonelce de yapıyorlar işlerini. Çok çok teşekkür ediyorum kendilerine. Elimizden geldiği kadar sizlerde, bizlerde Çankırı’mızın sesi olmaya çalışıyoruz. Ve bu çabalarımız hep devam edecek…

 

 

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.