Hoşgeldiniz  

YKS Üniversite Tercihleri Başladı! Tercih Nasıl Yapılır?

admin | 08 Ağustos 2018 | Eğitim, Gündem, Manşet, Türkiye A- A+

YKS 2018 Üniversite tercih işlemleri başladı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası Üniversite tercih süreci kapsamında öğrencilerin, ÖYSM üzerinden tercih işlemleri başladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Yükseköğretim Kurumları Sınavı 2018 (YKS) sonrası üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler, aldıkları puan üzerinden ÖSYM internet sitesinde başvurularını gerçekleştiriyor. Adaylar 24 tercih hakkı kullanabilecek. Yerleştirme sonuçları nereden açıklanacak ve YKS tercihleri nasıl yapılır? Tercih yapabilmek için 150 puan almış olmak gerekiyor. Tercihler nasıl yapılacak? Tercih sonuçları nereden açıklanacak?

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

Tercihler 7 – 14 Ağustos tarihlerinde yapılacak. ÖSYM AİS üzerinden alınacak olan tercihler internetten yapılacak.

EN FAZLA 24 TERCİH YAPABİLECEK

En fazla 24 tercih yapabilecek adaylar, tercih işlemlerini T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile 14 Ağustos’a kadar ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden bireysel olarak gerçekleştirecek.

YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

T.C. Kimlik Numaranız ve aday şifreniz ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak tercihinizi sisteme kaydedebilirsiniz. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir. TYT puanı 150’nin altında olanlar tercih yapamaz. En fazla 24 tercih yapabilirsiniz.

TYT PUANI 150’NİN ALTINDA OLANLAR TERCİH YAPAMAZ

2018-Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarına göre tercihte bulunacak. 2018-TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar ön lisans programlarını, 2018-Alan Yeterlilik Testi (AYT) veya Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alanlar lisans programlarını tercih edebilecek. daylar, işlemlerini tamamladıktan sonra belirlenen sürede “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden değişiklik yapabilecek.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI NEREDEN AÇIKLANACAK?

Yerleştirme sonuçları internet aracılığıyla (https://sonuc.osym.gov.tr) adaylara duyurulacaktır. KAYITLAR NE ZAMAN YAPILACAK?

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül’de yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül’de olacak.

TERCİH İŞLEMLERİ BAŞLADI! ÖSYM TERCİH İŞLEMLERİ NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?

Öğrenciler 7-14 Ağustos haftasında tercihlerini yapacak. Uzmanlar öğrencilerin ilgisinin ve yeteneğinin olduğu alanlara yönelmesini, öncelikle bölümün, ardından üniversitenin seçilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu sene ilk kez uygulanan YKS bazı değişiklikler getirmişti. Bu nedenle ÖSYM, adayların tercih işlemini kolaylaştırmak için YKS tercih kılavuzunu yayınladı.

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?

YÖK’ün yayımladığı Atlas tercih robotu, ÖSYS ile öğrenci alan lisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine ulaşmada kolaylık sağlıyor.

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN

Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı, aşağıdaki linke tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan “Puan Türü Seçin” alanını doldurduktan sonra kolayca görüntülenebilecek.

2018 YKS ASGARİ BAŞARI SIRALAMASI:

Hukuk programları / (EA) En düşük 190 bininci (190.000)

Mühendislik programları 1 / (SAY) En düşük 300 bininci (300.000)

Mimarlık programları / (SAY) En düşük 250 bininci (250.000)

Tıp programları / (SAY) En düşük 50 bininci (50.000)

Öğretmenlik programları2 / (İlgili Puan Türünde) En düşük 300 bininci (300.000)

1 (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programı hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programı dâhil)
2 (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil)
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.