Hoşgeldiniz  

Yenisahra ve Barbaros İmar Planları Bilgilendirme Toplantısı

admin | 12 Şubat 2019 | Ataşehir Belediyesi, Genel, Kentsel Dönüşüm, Manşet, Siyaset, Üst Manşet A- A+

Ataşehir Belediyesi tarafından, İlhami Yılmaz ve Deniz Kutlu’nun katılımıyla Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin Nazım İmar Planlarıyla ilgili vatandaşları bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Recep Kenan/itvhaber.com

11 Şubat 2019 Pazartesi akşamı Ataşehir Belediye Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşen Yenisahra ve Barbaros mahalleleri sakini vatandaşlar yoğun katılım gösterdiği toplantıda Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, geçmiş dönemde yapılan toplantılardan sonra yaşanan yeni gelişmeler ve sorunların ardından daha geniş bir bilgilendirme yaptılar.

KAMU ALANLARI DONATI ALANI OLSUN, EMSAL VE YÜKSEKLİK EŞİT VE ADİL OLSUN

Toplantıda yapılan açıklamalarda, iptale dilen Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5 binlik Nazım İmar Planının yeniden hazırlanırken İBB tarafından Ataşehir Belediyesi’nden kurum görüşü istendiğini, bu kapsamda İBB’ye, plan alanındaki İSKİ ve diğer bütün kamu alanlarını donatı alanı olmasını, Emsal ve yükseklikte eşit ve adil olunmasını, yatay yapılanmaya geri dönülmesinin istendiği ifade edildi.

TUZCUOĞLU’NDA ISLAH PLANI KARARLARININ KORUNSUN

Tuzcuoğlu olarak bilinen bölgede bütünleşme ve toplulaşmanın imkansızlığının görüldüğü, halkın talebi doğrultusunda bitişik nizam ve 4 kat olan ıslah planı kararlarının korunmasını istediklerini kaydettiler.

İMAR PLANI HUKUKA UYGUN YAPILSIN, İPTALE KONU OLMASIN

Vatandaşların parsellerinden ayrılan donatıların, İBB/İSKİ kamu vakıflar parsellerine kaydırılmasını ve Yenisahra ve Barbaros mahalleleri halkının imar hakkının bir daha iptale konu olmaması için hukuka uygun plan yapılmasını talep ettiklerini ifade ettiler.

Yenisahra ve kısmen Barbaros mahallelerini kapsayan Yenisahra ve Yakın Çevresi imar planı ile ilgili bilgilendirme toplantısında konuşan Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, “Ataşehir Belediyesi olarak 17 mahallemizde ikamet eden tüm vatandaşlarımızın daha iyi koşularda, modern, çağdaş ve güvenli konutlarda huzur içinde yaşamaları için cansiperane çalışıyoruz. Tüm Ataşehirliler daha korunaklı konutların olduğu yeşilin ortasında çocuklarıyla kaliteli zaman geçirebilecekleri konutlarda yaşamalar.” Dedi.

Yargının iptali ile tartışmaların yaşandığı yeniden İBB Meclisi gündemine gelen Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5 binlik Nazım İmar Planı ile ilgili Ataşehir Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz ve Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu ile birlikte bilgilendirme ekibi olarak; Plan ve Proje Müdürü Müdürü Temel Önder, Ataşehir Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Merdan Özer, Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Cemal Şerifoğlu yer aldı. Toplantıya Ataşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Mustafa Kemal Aldoğan ve Meclis Üyesi Süleyman Karadağ ile birlikte mahalle muhtarları Yenisahra ve Barbaros mahalleleri sakinleri vatandaşlar karıldı.

Recep Kenan paylaştı: 11 Şubat 2019 Pazartesi

HAK YEMEYECEKSİNİZ. İMAR ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAYACAKSINIZ

İmar üzerinden siyaset yapılamayacağının altını çizerek toplantının açılış konuşmasına başlayan Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, sloganlarının “Hak, Hukuk, Adalet” olduğunu vurgulayarak “Vatandaşın hakkını yemeyeceksiniz. İmar üzerinden siyaset yapmayacaksınız. Hukuksuzluk yapmayacaksınız ki, adalet tecelli etsin. 17 Ağustos 1999 senesinde bir deprem yaşadık. 20 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettik. Kartal’da bir bina yerle bir oldu 21 vatandaşımız hayatını kaybetti. Onlarca yaralı vatandaşımız var. Çevre ve Şehircilik Bakanımız, -bu durumdan ders almalıyız- dediler. Bu gün İstanbul Belediye Meclisi gündemine gelen Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5 binlik Nazım İmar Planının gündeme alındığını gördük. Ataşehir Belediyesi olarak yıllardır arkadaşlarımızla birlikte mücadele verdik. Kimsenin emeğini inkar etmememiz gerektiği düşüncesindeyiz. Biz 2012 yıljnda Belediye Başkanımız Battal İlgezdi ile birlikte eylem düzenledik. 2013 yılında 1/5 binlik Nazım İmar Plan onaylanıp çıktı. 2014 yılında mahkeme kararıyla iptal edildi.” Şeklinde konuştu.

1/5 BİNLİK PLAN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILIYOR

Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz,  konuşmasında şu ayrıntılara yer verdi:
“2014 yılında çıkan plana da itiraz edildiğini, Mahkeme kararı ile iptal olduğunu kaydeden İlhami Yılmaz, 2015 yılında yeniden planla ilgili çalışmaların başladığını hatırlatarak; “2015 yılında tekrar çıktı. Bu plan iki kez itiraz gördü. 2017 yılında plan askıya çıtı. 2018’de bizlere gönderildi. Arkadaşlarımız tarafından yapılan çalışmalarla 3 ay içerisinde 1/1000’lik plan hazırlandı. 2018 Şubat ayında biz planları Büyükşehir’e gönderdik. Belediye Başkanımız Battal İlgezdi – Bizim plan yapma yetkimiz yok – diyordu. Yasa gereğince 1/5 binlik plan Büyükşehir tarafından yapılıyor.

İNŞALLAH YAKIN BİR ZAMANDA PLANLARINIZA KAVUŞACAKSINIZ

“Mahkeme kararında İBB tarafından savunma verilmemesi nedeniyle planların iptal edildiği ifade edildi.  Yeni bir 1/5000 ölçekli plan yapılması için İlçe belediyesinin görüş ve önerileri istendi. Biz bunu yeniden gönderdik. Bugün İBB Meclis gündemi geldi ve 55. sırada Yenisahra ve yakın çevresi 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planları’nın tekrar gündeme alınması var. Bu tamamen kurumsal bir çalışmanın emeği ve ürünüdür. Dışarıdan birileri “biz yaptık” dediğinde buna aldanmayın, bu tamamen Belediyemizin emeğiyle yapılmıştır. İnşallah yakın bir zamanda planlarınıza kavuşacaksınız.”

ATAŞEHİRLİLERİN KORUNAKLI, YAŞAMALARINI İSTİYORUZ

Yenisahra Mahallesi içerisinde dere yatağı yolunun değiştirilerek bir hastaneye 15 bin metrekare alan kazandırıldığın altını çizerek, yıllardır imar planlarının çıkmasını bekleyen imar mağduru 22 bin vatandaşın hayallerine kavuşması için mücadele ettiklerini belirten İlhami Yılmaz,  “Ataşehir Belediyesi olarak 17 mahallemizde ikamet eden tüm vatandaşlarımızın daha iyi koşullarda çağdaş ve güvenli konutlarda huzur içerisinde yaşamaları için çalışıyoruz. Tüm Ataşehirlilerin; korunaklı, yeşil içinde, kaliteli zaman geçirebilecekleri, sosyal alanlara sahip çağın gereksinimleri olan konutlarda yaşamalarını istiyoruz” dedi.

HALKIMIZIN DESTEĞİYLE BU NOKTAYA GELDİK

1/5000’lik planlar ile ilgili kamuoyunda yanlış bilgilendirmeler olduğuna dikkat çeken Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, “Ataşehir Belediyesi planları yapmıyor şeklinde söylem ve suçlamalar var. Öncelikle 1/5000’lik planlar 5216 sayılı kanun kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Sonrasında ise 1/1000’lik planların ilçe belediyeleri tarafından yapılması gerekiyor. Süreç bundan ibarettir. 2012 yılında halkımızla, muhtarlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığımız eylem sonucunda 1/5000’lik Nazım İmar Planımız çıktı. Şimdi birileri çıkıp şunu söylüyor: ‘Ataşehir Belediyesi hiç bir şey yapmadı, mücadele etmedi, planları istemedi’. Halkımızın desteğiyle biz bu noktaya geldik. Halka rağmen hiçbir şey olmaz anlayışını yaptığımız eylemle gösterdik.” Dedi.

İKİ İTİRAZ KABUL EDİLDİ: İSKİ VE METRO

1/5000’lik planın 2013 yılında askıya çıktıktan sonra mahkeme tarafından iptal edildiğinin altını çizen Deniz Kutlu, “2015 yılında yeni bir 1/5000’lik plan yapılarak tekrar askıya çıktı. Askı süresi içerisinde bu planla ilgili Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde sizleri doğru bilgilendirmek amacıyla iki tane büro açtık. Yoğun bir şekilde itirazlar oldu. Bunların büyük bir kısmı sizinle birlikte beraber yaptığımız itirazlardır. Ama sadece iki itiraz Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edildi. Biri İSKİ diğeri ise Metro Gros Markete ait olan alanda itirazlar kabul edildi.” Diye konuştu.

BİZİM İÇİN ÖNEMİ OLAN VATANDAŞLARIMIZIN HAKLARINI KORUMAK

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu konuşmasında şu ifadeler yer verdi:
“Vatandaşların ve Ataşehir Belediyesi’nin itirazlarını reddeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ’nin itirazını kabul etti. Emsalini kabul etti. Fakat konu vatandaş ve Ataşehir Belediyesi olunca yapmıyor. Bizler 1/1000’lik plan aşamasını sizlerle beraber yönettik. Masa başında planlar yapmadık. Hem mahallelerde açtığımız irtibat bürolarıyla hem sizlerle hem de muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız toplantılarla 1/1000’lik plan yaptık. Gizli saklı hiçbir şey yapmadık. Çünkü “biz yaptık oldu” mantığına sahip kişiler değiliz. Biz ‘önce insan’ diyoruz. Bizim için önemi olan Yenisahra ve Barbaros’da yaşayan vatandaşlarımızın haklarını korumaktır.”

VATANDAŞIN ALANI İSKİ HİZMET ALANI YAPAN BÜYÜKŞEHİR, İSKİ’NİN ALANINI TİCARİYE ÇEVİRİYOR

“Bir başka konu ise Büyükşehir, vatandaşa ait alanı İSKİ Hizmet alanı olarak ayırırken, İSKİ’nin kendi mülkiyetindeki alanları ise ticariye çeviriyor. Yine bir diğer konu ise; 1/1000’lik planların, dini alanların daraltılması bahanesiyle geri gönderilmesidir. Kendisine gelince ibadethaneleri kaldıran Büyükşehir Belediyesi, ‘Ataşehir Belediyesi dini alanları daraltıyor’ demek için planları geri gönderiyor. Bunu önce sizin vicdanınıza, sonra da Allah’a havale ediyoruz.”

Konuşmasını tamamlayan Ataşehir Belediye başkan yardımcısı Deniz Kutlu, Yenisahara ve Barbaros mahalleleri sakini vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.