Hoşgeldiniz  

Yeni Askerlik Sistemi ve Bedelli Askerlik Detayları

admin | 27 Mayıs 2019 | Asker, Genel, Gündem, Manşet, Türkiye, Üst Manşet


admin

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberina/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV2/single-kose-yazilari.php on line 22
cemil_kirim@hotmail.com

Milli Savunma Komisyonunda görüşülerek sevk edildiği TBMM Genel Kurulunda görüşülüp kabul edilmesi beklenen yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlik detaylar belli oldu.

Recep Kenan/itvhaber.com

Hükümet tarafından hazırlanan komisyonda kabul edile, TBMM’de görüşülüp kabul edilmesi beklenen yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlik detaylar Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar tarafından açıklandı.

Komisyonda kabul edilerek Meclis’e sunulan yasa teklifiyle düzenlenen yeni askerlik sistemi neler içeriyor? Bedelli askerlik olacak?

Milli Savunma Komisyonunda görüşülerek sevk edilen Genelkurmay Başkanlığı’nın tezkere işlemlerini hızla yapabilmesi amacıyla Asker Alma Yasa Teklifi’nin TBMM Genel Kurul gündemine alınması bekleniyor.

KALICI BEDELLİ ASKERLİK VE TEK TİP ASKERLİKTE YENİ DÜZENLEME

TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilen Kalıcı bedelli askerlik ve tek tip askerlik düzenlemelerini kapsayan yeni askerlik sistemi teklifi görüşmelerinin sonucu uzun dönem askerlik yapan silah altındaki askerler tarafından merakla bekleniyor.

6 AYINI TAMAMLAMIŞ UZUN DÖNEM ASKERLER TERHİS EDİLECEKLER

Milli Savunma Komisyonunda görüşülerek TBMM Genel Kurul görüşülecek teklifin onaylanması halinde 6 ayını tamamlamış uzun dönem askerler terhis edilecekler. Yeni düzenlemeyleaskerlik 6 aya düşecek.

TBMM’de görüşülerek kabul edilmesine kesin gözüyle bakılan yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlik ile ilgili ayrıntılar:

BİR AY SÜRELİ, BEDEL 240 BİN GÖSTERGE İLE BELİRLENECEK

Bir ay süreli olarak ön görülen bedelli askerlikte, bedel; 240 bin gösterge rakamının memur katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı olarak Bakanlık tarafından belirlenecek.

EMNİYET PERSONELİ ASKERLİK İŞLEMLERİ ERTELENECEK

Emniyet hizmetleri sınıfına mensup personel ile polis eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim görenler veya bu kurumların giriş sınavlarını kazananlardan askerlik hizmetini yapmamış olanların askerlik işlemleri ertelenecek.

TEMEL HİZMET SONRASI; ÖĞRETMENLER MEB, TABİPLER SB EMRİNE

Lise ve dengi okullarda öğrenim görenler için 22, dört yıllık fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokul öğrenim görenler için 28 yaşına kadar ertelenebileceği ön görülen yeni askerlik sistemine göre: Öğretmenler temel eğitimlerinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecek. Tabiplerin askerlik hizmetine ilişkin eğitimlerinden sonra Sağlık Bakanlığı emrine verilecek. Jandarma ve Sahil Güvenlik mensuplarının askerlik hizmetleri ertelenecek. Yurtdışında üç yıl çalışanlar dövizle askerlikten yararlanabilecek.

ERBAŞ VE ERLERİN İSTEKLİ OLANLARINDAN UYGUN GÖRÜLECEKLER DEVAM

Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının askerlik hizmeti yapmaya mecbur olduğu vurgulanan, askerlik hizmet süresinin er ve erbaşlarda altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki ay olarak belirlenen yeni sisteme göre; erbaş ve erlerin istekli olanları, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi ile terhise hak kazandığı tarihten itibaren Bakanlıkça uygun görülecek sayıda ve altı ay sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek ve sürenin sonunda terhis edilecek.

GENELKURMAY İHTİYAÇ MİKTARI VE TAHSİS ORANINI BAKANLIĞA BİLDİRECEK

Genelkurmay Başkanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç miktarı ve tahsis oranını Bakanlığa bildirilecek ve ihtiyaç miktarı ve oranlarına göre tahsis yapılacak.

YEDEK SUBAY ADAYLARI 4 YILLIK VEYA UZUN YÜKSEKÖĞRETİM MEZUNLARINDAN

Yedek subay adayları dört yıllık veya daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile yetkili makamlarca kabul edilen yurtdışı eğitim kurumu mezunu olanlardan seçilecek.

40 BİN GÖSTERGE YAKLAŞIK 6 AYLIK ASTEĞMEN MAAŞI

40 bin gösterge üzerinden 5 bin lira civarında olan asteğmen maaşına göre yapılan hesaplamayla bugün itibarıyla 6 aylık asteğmen maaşı olarak belirlenen bedelli askerlik bedelinin 30 bin lira, dövizle askerlik bedelinin ise bu miktarın avro karşılığı olacak olacağı ifade ediliyor.

BEDEL BİR SEFERDE VE PEŞİN OLARAK ÖDENECEK

Bedelli askerlik bedeli olarak belirlenen 40 bin gösterge üzerinden yapılan hesapla belirlenen miktar bir seferde ve peşin olarak ödenmesi de yasa teklifindeki düzenlemelerde yer alıyor.

CUMHURBAŞKANI’NA ASKERLİĞİNİ YAPMAYANLARA MUAFİYET YETKİSİ

TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilen ve Meclis Genel Kurulu’nda bayramdan önce görüşülerek kabul edilmesi beklenen yeni askerlik yasasında ‘özel durumlarda muafiyet ve erteleme’ başlığı altında Cumhurbaşkanı’na askerliğini yapmayanlara muafiyet tanıma yetkisi veriliyor.

Bedelli askerlik yasanın 45’inci maddesinin ikinci fırkasında “Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulur” hükmü yer alıyor.

CUMHURBAŞKANI’NA ASKERLİK ÇAĞI, SÜRESİ VE BEDELİ BELİRLEME YETKİSİ

Yasada Cumhurbaşkanına askerlik süresini yarıya indirme ya da iki katına çıkarma yetkisi de verilirken, 20 yaş olan askerlik çağı da cumhurbaşkanı tarafından 5 yıl uzatılıp kısaltılabilecek.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.