Hoşgeldiniz  

Ümraniye Çekmeköy Metro Hattı 2. Etap Açıldı

admin | 23 Ekim 2018 | Genel, İstanbul, Manşet, Siyaset A- A+

Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro hattının ikinci etabı Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın katıldığı törenle açıldı.

Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro hattının ikinci etabı olan Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından açıldı.

BAŞKAN UYSAL: “UZAKLARI YAKINLAŞTIRIYORUZ”

Açılışta konuşan Uysal, “İstanbul’da raylı sistemlerde 170 kilometreye ulaştık. 284 kilometre raylı sistem inşaatı devam ediyor. Böylece dünyada bir şehirde yapılan en büyük metro inşaatı yatırımlarımızla uzakları yakınlaştırıyoruz” dedi.

Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı’nın devamı olan Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı açıldı. Madenler Meydanı’nda düzenlenen “Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı Açılış Töreni”ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Valisi Vasip Şahin, bakanlar, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, parti yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. Vatandaşlar erken saatlerde alanı doldurdu. Yağmura rağmen 7’den 70’e binlerce vatandaş açılış coşkusuna ortak oldu.

ÜSKÜDAR’DAN ÜMRANİYE 27 DAKİKAYA DÜŞÜYOR

Metro yatırımlarıyla İstanbul’da ulaşımı hızlandırdıklarını söyleyen Erdoğan, “Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı tüm İstanbullulara hayırlı olsun. Geçtiğimiz Aralık ayında Üsküdar-Ümraniye hattının açılışını yapmıştık. Şimdi de devamı olan Ümraniye-Çekmeköy hattını açıyoruz. Üsküdar’dan bu metroya binen yolcu 27 dakikada Çekmeköy’e ulaşacak. Toplamda 20 kilometrelik 16 istasyonun yer aldığı bu hattın günlük yolcu kapasitesi 700 bini buluyor. Böylece trafikte günlük 15 bin araçlık azalma hesaplanıyor. Güzergah üzerindeki vatandaşlarımız Üsküdar’dan Yenikapı’ya, oradan da diğer raylı sistemlere ulaşabilecek. Altunizade Metrobüs durağından metrobüs hattına aktarma yapabilecek. İş bilenin kılıç kuşananındır.

METROYA DÖNÜŞTÜRÜLEN BANLİYÖ HATTI BU YIL SONU AÇILACAK

Önümüzdeki yıl birçok yeni metro hattının açılacağını vurgulayan Erdoğan, “İstanbul’da toplam raylı sistem hatlarını 170 kilometreye, durak sayısını 169’a çıkarttık. Bu yıl sonuna kadar metroya dönüştürdüğümüz 63 kilometre uzunluğundaki eski Gebze-Halkalı Banliyö Hattı’nı da inşallah hizmete açıyoruz. Önümüzdeki yıl da 18 kilometrelik Mecidiyeköy-Mahmutbey Hattı’nı, Dudullu-Bostancı Hattı’nın 10 kilometrelik birinci kısmını, yine 10 kilometrelik Eminönü-Alibeyköy Hattı’nı ve 7 buçuk kilometrelik Sabiha Gökçen-Kaynarca Hattı’nı hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.

11 AYDA 21 MİLYON YOLCU TAŞINDI

Raylı sistemlerle İstanbul’da hızlı ve rahat ulaşım imkanı sağladıklarına dikkat çeken Uysal, “İstanbul’un ve Anadolu Yakası’nın heyecanla beklediği, Üsküdar-Ümraniye- Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı’nın tamamını hizmete açıyoruz. Sevinçliyiz, gururluyuz. Üsküdar-Ümraniye hattını Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla geçtiğimiz Aralık ayında açmıştık. O günden bugüne, tam 21 milyon 162 bin yolcu bu hattı kullandı. Günlük yolcu sayımız 100 bine dayandı. Şimdi tamamının hizmete girmesiyle, bu sayı daha da artacak. Bu eser emeğin, alın terinin, sabrın ve azmin sembolüdür. Artık Sancaktepe ve Çekmeköy, Yenikapı’ya çok yakın. Taksim’e çok yakın. Sarıyer’e çok yakın. Çünkü bu hat, bu bölgedeki vatandaşlarımızın, İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki raylı sistemlere hızlı ve rahat ulaşımını sağlıyor” dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK METRO İNŞAATI İSTANBUL’DA

Dünyanın en büyük metro inşaatını yürüttüklerini vurgulayan Uysal, “Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu hizmetleri, yine sizin desteğinizle devam ettirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. İnanıyoruz ki, bu şehre hizmet, hizmetlerin en güzelidir. İstanbul’da raylı sistemlerde 170 kilometreye ulaştık. Türkiye’de sürücüsüz metro devrini başlattık. En gelişmiş teknolojiyi sunarken, hatların birbiriyle koordineli bir şekilde ulaşımı sağlamasını planladık. Bu anlayışla, bugün hizmete aldığımız hattı, Sabiha Gökçen Havalimanı’na bağlayacak olan Sultanbeyli metrosunun inşaatına da başlamış durumdayız. İstanbul’da 284 kilometre raylı sistem inşaatımız devam ediyor. Bu, şu anda dünyada, bir şehirde yapılmakta olan en büyük metro inşaatı demektir. Tam 17 hatta, 118 şantiyede, 25 bin işçi kardeşimiz gece gündüz çalışıyor” diye konuştu.

HEDEF BİN 100 KİLOMETRE METRO

Metro yatırımlarının hızla sürdüğünü belirten Uysal, “Hiçbir engellemeye ve karamsarlığa prim vermeden, İstanbulumuzun ihtiyacı olan bin 100 kilometre metro hedefimize adım adım ilerliyoruz. Bu hedefe yaklaştıkça; İstanbul’da lastik tekerlekli araçların payı, her geçen gün azalacak. Toplu ulaşım daha rahat ve konforlu olacak. Hedefimiz; Cumhurbaşkanımızın desteğiyle İstanbul’u daha müreffeh ve daha yaşanılır bir şehir yapmaktır. Hedefimiz, ecdadımıza layık olmaktır. Hedefimiz; hizmetlerimizi gönül belediyeciliği ile taçlandırmaktır. Gönül belediyeciliği, uzakları yakın etmektir” şeklinde konuştu.

Başkan Uysal’ın ardından kürsüye çıkan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İstanbul’da metro çalışmalarında büyük başarılara imza attıklarını, elbirliğiyle birçok projeyi İstanbulluların hizmetine sunmaya devam edeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İBB Başkanı Mevlüt Uysal ve protokol üyelerinin katılımıyla açılış kurdelası kesildi. Daha sonra metro hattına inilerek Üsküdar-Ümraniye hattında ilk metro seferi gerçekleştirildi. Böylece Üsküdar-Ümraniye- Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı tam kapasiteyle İstanbullara hizmet vermeye başladı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.