Hoşgeldiniz  

TÜRKİYE’DE HAVASI TEMİZ TEK İL ÇANKIRI

admin | 25 Mart 2016 | Çankırı, Genel, Gündem, Manşet, Türkiye A- A+

cankiri-1Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kalitesi limiti dikkate alınarak yapılan değerlendirmede 81 ilden sadece Çankırı’da değerlerin limitin altında olduğu görüldü.

Recep Kenan/itvhaber.com

Temiz Hava Hakkı Platformu, geçen yıl tüm dünyada “kırmızı alarm” seviyesine yükselen hava kirliliğinin Türkiye boyutundaki verileriyle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Türkiye’de 80 ilde değerler limitlerin üzerinde. Değerleri kabul edilir limit olarak açıklanan havası temiz olarak nitelenen tek il Çankırı.

ÇANKIRI 2004’E KADAR TÜRKİYE’NİN HAVASI EN KİRLİ İLLER ARASINDA

2004 yılına kadar Türkiye’nin havası en kirli illerden birisi olan, yağan kurumlardan dolayı apartmanların balkonları perdelerle kaplanan Çankırı, aradan geçen 12 yılda doğalgazın gelmesi ve belediye tarafından alınan önlemlerle havası en temiz il olarak açıklandı.

DOĞALGAZ GELDİ, KALİTESİZ KÖMÜR YASAK

Çankırı Belediyesi, doğalgaz gelmeden önce kentteki kalorifercileri eğitti. Hatalı kalorifer yakan binalara cezalar yazıldı. Kente kalitesiz kömür girişi yasaklandı. Adeta nefes almak mümkün olmayan Çankırı, aradan geçen 12 yılda doğalgazın gelip şehirde yaygınlaşması ve alınan önlemler hava kirliliğini en az düzeye çekti.

KİRLİLİĞİ EN YÜKSEK İLLER: AKSARAY, AĞRI, MUŞ

Açıklanan rapora göre, Türkiye’de hava kirliliğine neden olan PM10 partikülü için 2015’te verilen yıllık limit 56 mikrogram/metreküp olarak belirlenirken, 2015 yılında Türkiye’de 81 ilin 41’inde bu limit aşıldı. En yüksek düzeyde hava kirliliği görülen 3 il; Aksaray, Ağrı ve Muş oldu.

YALNIZCA SO2 VE PM10 TÜM İLLERDE ÖLÇÜLÜYOR

“Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara Rapor” adlı raporu hazırlayan ekipten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye’de klasik hava kirleticilerinin tümünün ölçülmediğini ifade ederek, “Ülkemizde yalnızca SO2 ve PM10 tüm illerde ölçülüyor. Diğer klasik hava kirleticilerinin ölçüldüğü il ve istasyon sayısı sınırlı. Hükümet hava kirliliğini önleme konusunda ivedi olarak adım atmalı ve hava kirleticileri için Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen sınır değerlerin kullanılmasını sağlamak amacıyla yasal düzenleme yapmalıdır” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNE BAĞLI AKCİĞER KANSERİ VE SOLUNUM HASTALIKLARI

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan ise Türkiye’de hava kirliliğinin özellikle 2015 yılında ciddi artış gösterdiğini, başta akciğer kanser ve solunum sistemi hastalıkları olmak üzere birçok sağlık etkisi olduğunu, bunun için de yöneticileri önlem almaya davet ettiklerini kaydetti.

SAMSUN, BURSA, MANİSA, İSTANBUL’DA YÜKSEK

Özellikle Samsun (İlkadım Hastane), Bursa, Manisa, İstanbul (Esenyurt), Adana (Valilik), Kayseri (Hürriyet) ve Bursa (Beyazıt Caddesi) istasyonlarında, yılda 250 günden fazla süre boyunca ( 327-256 gün) günde 50 mikrogram/metreküpten daha fazla PM10 düzeyi ölçümü yapıldı.

İSTANBUL’DAKİ EN KİRLİ İLÇE ESENYURT

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın verdiği bilgilere göre, İstanbul’u genel olarak değerlendirmemek gerekiyor. Çünkü Kanlıca ile Esenyurt’un hava kirliliği çok farklı.

İstanbul’daki en kirli ilçe Esenyurt. Sınır değerin yaklaşık beş katı. DSÖ’nün limitlerine göre 56 mikrogram(μg)/metreküp olması gereken değer, Esenyurt’da yıllık ortalama 114. En yüksek ölçülen anlık değer ise 395. İstanbul’daki bazı ilçelerde de hava kirliliği limitlerin 3-4 katı daha fazla… Temiz Hava Platformu’nun 40 sayfalık raporuna ve eklerine ‘temizhavaplatformu.org’ adresinden ulaşabilirsiniz.

TÜRKİYE’DE YILDA 2 BİN 876 ERKEN ÖLÜM, 637 BİN 643 İŞ GÜNÜ KAYBI

Kömürlü termik santraller nedeniyle Türkiye’de her yıl en az 2 bin 876 erken ölüm, 4 bin 311 hastaneye yatış ve 637 bin 643 iş günü kaybı yaşanıyor. Kömürlü termik santrallerin hastalık ve ölüm nedeniyle yarattığı olumsuz ekonomik yük 2,9-3,6 milyar avro arasında değişiyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.