Hoşgeldiniz  

Türkiye’de Günde 5 Kişi Ateşli Silahtan Hayatını Kaybediyor

admin | 04 Kasım 2018 | Ataşehir CHP, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, av tüfekleriyle işlenen kadın cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı.

2006-2017 yılları arasında ateşli silah yaralanmasına bağlı hayatını kaybeden kişi sayısının 20 bin 237 olarak kayıtlara geçtiğinin altını çizen CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi Türkiye’de günde 5 kişinin ateşli silahlar nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Genel Başkan yardımcısı İlgezdi, geçtiğimiz yıl Helin Palandöken’i vurarak katleden Mustafa Yetgin’e olayda kullanılan silahı satan M.B isimli şahsın, Konya’da yine satışa hazır çok sayıda kaçak üretim av tüfekleriyle yakalandığını ve idari para cezasıyla serbest bırakıldığını açıkladı.

İlgezdi soru önergesinde; “30 Ekim 2018 tarihinde Konya’nın Beyşehir ilçesinde jandarma tarafından çok sayıda kaçak tüfekle ele geçirilen M.B isimli şahısın geçtiğimiz yıl Helin Palandöken’i katleden silahı internet üzerinden sattığı ancak ifadesi alındıktan sonra idari para cezasıyla serbest bırakıldığı anlaşılmıştır. İçişleri Bakanlığı 2017 yılı ve 2018 yılının ilk 7 ayında şiddete maruz kalan kadınlardan 393’ünün hayatını kaybettiği açıklamıştır. Helin Palandöken şiddete uğrayarak hayatını kaybeden kadınlardan yalnızca biridir. Geçtiğimiz gün Bursa’da bir yıllık eşi tarafından tüfekle vurulan Hanife Babayiğit ise “şimdilik” son kurbandır. Türkiye’de her gün gazete sayfalarında tüfek kullanılarak işlenen kadın cinayetleri yer almaktadır. Yasa dışı yollarla üretilen ve rahatlıklaruhsatsız biçimde satışa sunulabilen av tüfeklerini şiddetin bir unsuru olarak meşrulaştıran çok sayıda zanlı idari para cezasıyla serbest bırakıldığı için, potansiyel katil zanlısı durumundadır. Bireysel silahlanmaya bağlı ölümler hızla artarken, 2008 yılında 5728 sayılı kanunla yapılan düzenlemeyle 2521 sayılı kanuna muhalefet edenlere, “ruhsatsız av tüfeği bulunduranlara, üretenlere ve satanlara idari para cezası verilmesi” öngörülmüştür. 5278 sayılı kanunun gerekçesinde idari para cezası verilerek bir nevi ‘etkin pişmanlık’ hükmü tesis edilecektir.” denilmiştir. Bu gerekçenin kendisi bile Türkiye’de bireysel silahlanmanın bir devlet politikası olarak desteklendiğini göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi ayrıca “2006-2017 yılları arasında ateşli silah yaralanmasına bağlı hayatını kaybeden kişi sayısı 20 bin 237 olarak kayıtlara geçmiştir. Bu veriler Türkiye’de günde 5 kişinin ateşli silahlar nedeniyle hayatını kaybettiğini göstermektedir. Ruhsatsız av tüfeği satanlara, üretenlere ve bulunduranlara yönelik “Etkin pişmanlık” uygulaması anlamına gelen idari para cezasının kaldırılması için daha kaç Helin Palandöken’in hayatını kaybetmesi gerekiyor? ” sorusunu yöneltti.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.