Hoşgeldiniz  

Tufan Türenç’ten Yeni Kitap; Babıâli’nin Öteki Yüzü

admin | 05 Ekim 2018 | Genel, Kültür & Sanat, Manşet A- A+

Duayen gazeteci Tufan Türenç, Remzi Kitapevi’nden çıkan yeni kitabı ‘Babıali’nin Öteki Yüzü’nde Mesleğe başladığı tarihten itibaren anılarını ve tanıklıklarını anlatıyor.

Tufan Türenç’in ‘Babıali’nin Öteki Yüzü’ adlı kitabında, basın dünyasında bir zamanlar “Bizim Yokuş” olarak anılan Babıâli’nin perde arkasındaki yaşamlara tanık olacaksınız. Gazetecilerin dünyasına girdikçe, her sabah elinize alıp okuduğunuz gazetenin ne büyük zorluklarla hazırlandığını, mesleğin ne kadar özveri gerektiren, ne kadar çileli bir uğraş olduğunu da göreceksiniz.

Gazeteci Tufan Türenç’ten yeni kitap; BABIÂLİ’NİNÖTEKİ YÜZÜ

Babıâli’de ünlenen, tanınmış isimlerin yer aldığı olayları okudukça, yazılı ve görsel basındaki dostlukları, vefayı, özveriyi, dürüstlüğü hayranlıkla karşılayacak ama aynı zamanda ihanetlerin, acımasızlığın büyüklüğüne de hayret edeceksiniz. Kitapta bugüne kadar hiç bilinmeyen olaylarla, az bilinen olayların tüm ayrıntıları kodlarıyla yer alıyor. Kuşkusuz kitabı okuyup bitiren okurlar, Türkiye’nin bugün nereye geldiği üzerine de uzun uzun düşüneceklerdir.

MİLLİYET’İ SARSAN SUİKAST

Türkiye’de Gazeteci Olmak başlıklı bölümde Tufan Türenç’in gazetecilik mesleğine girişini anlatmasıyla başlayan kitapta Milliyet’te çalıştığı yıllar boyunca yaşadığı ve tanık olduğu çarpıcı olaylara yer veriliyor. Abdi İpekçisuikastIne de yer veren Türenç, suikast sonrası sarsılan Milliyet’te yaşananları da ayrıntılarıyla anlatıyor.

HÜRRİYET’E ATILAN İFTİRA GERÇEK Mİ?

Hürriyet gazetesinde çalıştığı yılları ise ayrı bir başlıkta toplayan Tufan Türenç, kitapta Erol Simavi’ninjestlerini, Hürriyet gazetesiyle ilgili iftirayı, Çetin Emeç’e Suikasti, Erol Simavi’nin gazeteye el koyması ve Emin Çölaşan’ın ayrılığını ve Hürriyet’in Aydın Doğan’a satılmasını da yine ilk elden tanıklığı ile  aktarıyor.

TÜRK ERKEKLERİNİN AŞIK OLDUĞU KADIN

Türkiye’nin yakın tarihine damgasına vuran bazı olayların perde arkasının da anlatıldığı kitapta yer alan bazı başlıklar şöyle; Nazım Hikmet’i Kaçıran Gazeteci, Özal Suikastı, Türk Erkeklerinin Aşık Olduğu Kadın,  Bir Saygın İşadamı: Vehbi Koç, Bir Devlet Adamı: Demirel, Bir Duayen Gazeteci: Bedii Faik, Türk Basınında Ünlü Don Tartışması, Papazın Günahları Milletvekilliği,  Türkiye’yi Allak Bullak Eden Kastelli Olayı, Teröristler Rahmi Duman’ın Oğlunu Kaçırıyor, Ordunun Uyarı Mektubu, Şantajcı Gazeteciler..

ÖNSÖZDEN…

“…/ Bu kitapta daha çok Babıâli’nin gülen, sevecen yüzü ile basın özgürlüğünü yok eden iktidar anlayışını ve bunun yarattığı vahim baskıları, sindirmeleri anlatmaya çalıştık. Okurlar Babıâli’nin bilmedikleri iç yaşamına tanık olacaklar, hem gülecekler hem de medyanın düşürüldüğü acıklı duruma üzülecekler. Bütün ağır koşullar içinde bile okurların kesinlikle umutsuzluğa kapılmamalarını dilerim ve şunu bilmelerini isterim ki, bütün ülkesi işgal edilmiş, orduları dağıtılmış yorgun, bitkin Türk halkı, Mustafa Kemal’in önderliğinde yaratılan mucizeyi her an yeniden yaratabilecek güce sahiptir.”

Yayınevi :Remzi Kitapevi

ISBN: 978-975-14-1867-8

Sayfa Sayısı: 320

Ebat: 134 x 198 mm

Yayın Tarihi: 21.09.2018

TUFAN TÜRENÇ HAKKINDA

4 Ocak 1945’te Bursa Yenişehir’de doğdu. Doktor babasının atanması üzerine ailesiyle birlikte bir yaşında İstanbul’a geldi. 1950 yılında ailecek Afyonkarahisar’a taşınınca ilkokulu bu kentte okuyup bitiren Tufan Türenç orta ve liseyi İstanbul’da Saint Benoit Fransız Lisesi’nde yatılı olarak okudu.

Yükseköğrenimini yapmak üzere Eczacılık Fakültesi’ne kaydını yaptırdı. Eczalık eğitiminin kendisine göre olmadığını anlayan Tufan Türenç ertesi yıl Gazetecilik Yüksekokulu’na girdi. Gazetecilik eğitimi onu öylesine etkilemişti ki, bu mesleği yapmak için içinde dayanılmaz bir tutku doğdu.

Gazeteciliğin kapısını ona açacak olan Abdi İpekçi’ye başvurdu. Ardından polis muhabiri yardımcısı olarak gazeteciliğe başladı. Beş yıl muhabirlik yaptıktan sonra yazıişlerine geçti, iki yıl sonra da yazıişleri müdürlüğüne getirildi. 1986 yılında Güneş gazetesine geçti. 1988 Ağustosu’nda 30 yıl süreyle Hürriyet’te yazıişleri müdürü ve köşe yazarı olarak görev yaptı.

49 yıl sürdürdüğü mesleğine 2017 yılı sonunda veda etti.

Gazeteci, Özgürlüğe Uçan Dev, O Manşetler, diğer kitaplarıdır.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.