Hoşgeldiniz  

Trakya’daki Ergene Nehri’nden Zehir Akıyor

admin | 09 Ağustos 2018 | Gündem, Manşet, Türkiye A- A+

Istranca Dağları’ndan doğan Ege’ye dökülen Trakya’nın en önemli su kaynaklarından Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen 4’ncü sınıf ‘kirli su’ sınıfından kurtarılamadı.

Istranca Dağları’ndan doğarak Trakya’nın ortasından Ege Denizi’ne dökülen 280 kilometrelik Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen simsiyah akmaya ve çevresine kötü kokular yaymaya devam ediyor.

Ergene’nin Uzunköprü ilçesinden geçen bölümünde her ay yapılan ölçümler sonucunda, 4’üncü sınıf nehir özelliğindeki nehirde, suyun 20 mikrogram siyanürün yanı sıra, 10 mikrogram yağ ve gres, 112 mikrogram sülfat ile ağır metaller içerdiği belirlendi.

Nehir yaz aylarında çok daha kirli akıp, yoğun kokuya neden olurken, Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, kirlilik azalma eğiliminde olsa da Ergene’nin simsiyah akmaya ve çevresine zarar vermeye devam ettiğini ifade etti.

Başkan İşbilen, “Nehir kenarını, tarım, imar ve sosyal, kültürel olarak kullanamıyoruz” dedi. Uzunköprü halkı da eskiden balık tutulan, yüzülen ve tarımda kullanılan nehrin fabrikaların kurulmasıyla birlikte kirlendiğini belirterek temizlenmesini istedi.

FABRİKALARI ATIK TESİSLERİNİ ÇALIŞTIRMALI

Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hacer Doğrugüven de Ergene Nehri’nin Trakya’nın can damarıyken, kirletilmesi sonucu ‘dert damarı’ haline geldiğini söyledi. Nehrin her geçen gün çevresine kötü koku yaymaya ve kirlenmeye devam ettiğini ifade etti.

Ergenen Nehri’nden akan suyun kanalizasyon niteliğinde olduğunu kaydeden Hacer Doğrugüven, “Nehirler ve sular çok önemli ama biz bunlardan faydalanamıyoruz. İçme sularımızı bile etkiliyor. Ege Denizi’ne dökülüyor, orayı da kirletiyor. Uzun yıllar sanayinin kirlettiğini anlatamadık. Etrafındaki belediyelerin kirlettiğini söylüyorlar ama belediyeler ve nehir hep vardı. Ağır sanayiler açıldığından bu yana kirletiyor” dedi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.