Hoşgeldiniz  

TERÖR ÖRGÜTÜNE KARŞI BİR BAŞKA TERÖR ÖRGÜTÜ KULLANILAMAZ

admin | 21 Eylül 2017 | Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

BM toplantısı için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin PBS TV kanalına verdiği röportajda, “terör örgütüne karşı bir başka terör örgütün kullanılamaz” dedi.

Birleşmiş Milleteler (BM) Genel Kurulu toplantısı için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan  ABD’nin PBS TV kanalına verdiği röportajda terör örgütüne karşı bir başka terör örgütünün kullanılamayacağını söyledi.

Birleşmiş Milleteler (BM) 72. Genel Kurulu toplantısı için ABD’nin New York kentinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin terör örgütü DEAŞ’a karşı verdiği mücadeleye değinerek, “Biz DEAŞ’a karşı çok ciddi bir mücadele veriyoruz. Şimdiye kadar 3 binden fazla DEAŞ militanı teröristi öldürdük. Bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütü kullanılamaz. Ancak şu anda ABD, DEAŞ’ı yok etmek için YPG ile çalışıyor” diye konuştu.

Türk-Amerikan ilişkilerinin çok eskiye dayandığını ve bu ilişkilerin uzun süre stratejik ortaklı çerçevesi içinde yürütüldüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD yönetiminin, korumalarına silah satılmasını engelleyen kararı sorulması üzerine, bu konu ile ilgili resmî gelişmelere bakılmasını istedi ve ABD Başkanı Trump’la görüşmesinde konuyu ele alacaklarını söyledi.

KUZEY IRAK’TAKİ REFERANDUM KARARINI KABUL ETMİYORUZ”

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) 25 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, Irak’ta bağımsız bir Kürt devletiyle yan yana yaşayabilir mi?” sorusuna yanıt olarak; “Şunu çok açık ve net söyleyeyim; biz en başından beri Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduk; kimse bunu yapmıyorken bile. Bu referandum yapılmamalıdır. Orada Arap, Türkmen, Kürt hep beraber yaşıyorlar. Irak’la 350 kilometre sınır hattımız varken Türkiye olarak böyle bir referandumu nasıl kabul edebiliriz? İran da bu konuda referandumla aynı fikirde gözükmüyor. Irak federal yönetimi de aynı şekilde. Dolayısıyla siz sadece Kuzey Irak olarak tek başınıza böyle bir kararı nasıl verebilirsiniz? Bu kararı kabul etmiyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD kanalına verdiği röportajında şu ayrıntılara yer verdi:

“BİZİM PARAYLA ALDIĞIMIZ SİLAHLAR TERÖRİSTLERE ÜCRETSİZ GÖNDERİLİYOR”

ABD’nin, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’ye verdiği desteğe ilişkin, “Suriye’de PYD terör örgütü yer alıyor, aynı şekilde onun kolu olarak YPG de orada. Bunlar terör örgütü PKK’nın uzantılarıdır ve biz bunlarla savaşıyoruz” yorumunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin PKK’yı terör örgütü olarak tanıdığını ancak onun uzantısı PYD/YPG’yi terör örgütü olarak görmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin YPG’ye verdiği silahlarla ilgili “Bu silahların seri numaralarını aldık, DEAŞ’la mücadele bitince bunları geri alacağız” şeklinde açıklama yaptığını; ancak daha önce benzeri uygulamalarda işlerin bu şekilde yürümediğini gördüklerini kaydetti ve şöyle dedi: “Rakka’da bu alt gruplarla DEAŞ’a karşı savaşmak doğru değil, bu savaş bizimle de yürütülebilirdi. ABD’nin DEAŞ’la mücadeleyi PYD/YPG ile vermesi yanlıştır. Bunu ABD’nin en üst düzey makamlarına ilettim. Biz ABD’den o silahları alamazken siz bunları teröristlere nasıl verirsiniz? Bu soruyu ABD’deki dostlarımıza soruyoruz.”

Türkiye’nin para ödeyerek silah aldığı ABD’nin teröristlere ücretsiz silah verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “3 bin tır silah bu teröristlere gönderildi. Zamanında Predator insansız hava aracı almak istedik. Vermediler ama teröristlere bunların hepsini tırlarla gönderiyorlar” diye ekledi.

“KÜRTLERE KARŞI DEĞİLİZ, TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞIYIZ”

“ABD, Suriyeli Kürtlerle iş birliğine son vermezse bu durum ABD ve Türkiye ilişkilerini ciddi şekilde bozar mı, yoksa bir uzlaşı yolu bulunur mu?” şeklindeki soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle burada bazı şeyleri birbirine karıştırmayalım. Burada konu bir Kürt meselesi değildir. Bu bir terör örgütü meselesidir. Bunun altını çizmek istiyorum çünkü biz Kürtlere karşı değiliz, biz terör örgütlerine karşıyız. Kürtler bizim dostlarımızdır” cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin, terör örgütü DEAŞ’a karşı verdiği mücadeleye değinerek şunları söyledi: “Biz DEAŞ’a karşı çok ciddi bir mücadele veriyoruz. Şimdiye kadar 3 binden fazla DEAŞ militanı teröristi öldürdük. Bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütü kullanılamaz. Ancak şu anda ABD, DEAŞ’ı yok etmek için YPG ile çalışıyor. ABD, YPG’yi DEAŞ’la mücadelede kara gücü olarak kullanıyor ancak biz kendilerine bu noktada yardım edebileceğimizi söylemiştik. Ne yazık ki bu konuda anlaşamadık.”

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.