Hoşgeldiniz  

Şiddete Uğrayan 514 bin Kadın ŞÖNİM’lerden Yararlanmış

admin | 13 Ocak 2020 | Ataşehir CHP, Genel, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Şiddeti Önleme Merkezleri (ŞÖNİM)’nden 7 yılda 514 bin kişinin yararlandığı açıklamasının altını çizen CHP’li İlgezdi, şiddetin boyutuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Şiddeti Önleme Merkezlerinden (ŞÖNİM) 7 yılda 514 bin kişinin yararlandığını açıklamıştı.

İlgezdi: Saatte Sekiz Kadın Şiddete Uğradığı İçin ŞÖNİM’lerden Yararlanmış

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Şiddeti Önleme Merkezlerinden (ŞÖNİM) 7 yılda 514 bin kişinin yararlandığını açıkladığını hatırlatarak, “Şiddete uğradığı için ŞÖNİMLERDEN yararlanan kadınların sayısı şiddetin boyutunu ortaya koyuyor, saatte 8, her 7 buçuk dakikada bir kadın şiddete uğradığı için ŞÖNİM’e gelmiş. Bu merkezlere gelemeyen veya bu merkezlerden haberi olmayan şiddete uğrayan kadınları da düşündüğümüzde tablonun ne kadar acı olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor!” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın TBMM Genel Kurulundaki Bütçe sunuşunda “81 ilde hizmete açtığımız Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerinden bugüne kadar toplamda 514 bin kişi yararlanmıştır” açıklamasını baz alarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ŞÖNİM’lerle ilgili bilgi edinme başvurusu yaptı.

Bakanlık, Cumhurbaşkanı Yardımcısının açıkladığı rakamları vermek yerine, soru önergelerine verdiği yanıtlardan “kopyala- yapıştır” usulüyle cevap verdi.

KADINLAR HER 7 BUÇUK DAKİKADA BİR ŞİDDETE UĞRUYOR

Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi kadına şiddet olayının boyutlarını gizleyen bu skandal yanıtı değerlendirerek, “Cumhurbaşkanı yardımcısının açıkladığı rakamlara göre 7 yılda 514 bin kadın şiddete gördüğü için bu merkezlerden yararlanmış. Bu yılda en az yaklaşık 73 bin 500 kadının, ayda 6 bin 100 kadının, günde 204 kadının, saatte 8 kadının şiddete uğradığını ortaya koyuyor. Başka bir ifade ile kadınlar her 7 buçuk dakikada bir şiddete uğruyor. Bu merkezlere başvuramayan, bu merkezlerden haberi dahi olmayan şiddet mağduru kadınları da düşünürsek ortaya çıkan tablonun acılığı daha da artıyor” diye konuştu.

Öte taraftan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına vermiş olduğu soru önergeleri ve bilgi edinme başvurularının yanıtsız kaldığını ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, “Sayın Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Okay’ın açıkladığı rakamları ya bilmiyor, ya da bilgi gizliyor. Bakanlık kulağının üzerine yatarak şiddeti gizleyemez ve önleyemez” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, Aile Bakanlığının kadına şiddetti önlemek için hiçbir çaba harcamayan, aksine kadına şiddet ve kadın cinayeti davalarında iyi hal indirimlerini meşrulaştıran iktidarın bir kurumu olduğunu hatırlatarak, “ŞÖNİM’lerin de bağlı olduğu Kadının Statüsü Genel Müdürlüğüne bütçesinden yüzde 1 pay ayıran bakanlığın bir kadın politikası olması mümkün müdür? Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet için bir çözüm arayışında olması mümkün müdür? Kadın başına 3 lira ayıran Aile Bakanlığı aslında kadına, şiddeti de, tacizi de, sefaleti de hak görüyor” dedi.

NE OLMUŞTU

Gamze Akkuş İlgezdi aralık ayında ŞÖNİM sayılarını, yıllar ve merkezler itibari ile kaç kadının bu merkezlere başvurduğunu, kaçının bu merkezlerden yararlandığını bilgi edinme başvurusu ile sormuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’ye, “Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında “şiddete karşı sıfır tolerans ilkesi” ile devam ettiğimiz çalışmalarımızda ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve medyanın katkıları ve işbirliği çok taraflı ve çok yönlü biçimde çalışmalarımız devam etmektedir.

Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik olarak şiddete maruz kalan ya da şiddete maruz kalma riski bulunan kişiler Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) başvurabilmektedir. ŞÖNİM’de danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme hizmetleri ile şiddet mağdurlarının ihtiyaç duydukları konularda güçlendirici ve destekleyici hizmetler sunulmaktadır.” yanıtını vermişti.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.