Hoşgeldiniz  

SANATÇI DOSTLARI MUSTAFA ÖNEŞ’İ ANIYOR

admin | 31 Ocak 2018 | Gündem, Kültür & Sanat, Manşet A- A+

2 Kasım 1935 Giresun’da doğan, 19 Ocak 2017 aramızdan ayrılan Mustafa Öneş’in son 20 yılında  Kadir İncesu tarafından çekilen fotoğrafları ve sanatçı dostlarının anlatımı ile anılacak.

2 Kasım 1935 Giresun’da doğan, 19 Ocak 2017 aramızdan ayrılan, İkinci Paylaşım savaşı açlık yıllarının, tipik çelimsiz çocuğu Mustafa Öneş’in, edebiyat yaşamı, dizgi matbaasında başlar. Dizgi kasasına yetişemediği için, “2 punto” diye seslenirler ona.

Ardından şiir ve eleştiri yazıları, Varlık, Alan 67, Papirüs, Yelken, Soyut, adlı dergilerde yayımlanır. “Yeni Dergi Eleştiri Yarışması”nı kazanır, ödülü Mehmet H. Doğan’la bölüşür.  “Şair Şiir Yazıları” 1996, “Şiir Kuşatması” 2006, “Şiirsiz” 2011, inceleme kitapları, Tülay Ferah’la paylaştığı “Tekne Kazıntısı” adlı şiir kitabı bulunmaktadır. “Şiir Kuşatması” kitabı 2006 yılında “Mehmet Fuat Eleştiri/İnceleme Ödülü”ne değer görülür. Kitap adlarında bile ‘şiir’siz duramayan Öneş, eleştiri anlayışını şöyle açıklar; “Şiir kitapları, er geç fethedilmeyi bekleyen kaleler gibidir eleştirmenin gözünde. Onlardan birine yöneldi mi, hemen kuşatmaya alır dış dünyadan soyutlayıp direncini kırmaya çalışır. Daha sonra yapılması gereken, döngüyü adım adım daraltarak içeriğe yaklaşmaktır. İşin en güç yanı da budur.”

“Siz geride bıraktıklarım/ Denk atın adımlarınızı/ Tümünüz sever yaşamayı.” Diyen Öneş’i, 3 Şubat 2018 Cumartesi, Saat 15.00-17.00 arası, onun çok sevdiği Hatay Restaurant’ta anacağız.

Necati Tosuner, Egemen Berköz, Tülay Ferah, Nalan Çelik ve Ertan Mısırlı Mustafa Öneş’i anlatacak.

Ayrıca Kadir İncesu’nun hazırladığı Mustafa Öneş’in son 20 yıllık süreçte çekilmiş fotoğraflarından oluşan bir de slayt gösterisi de yapılacak.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.