Hoşgeldiniz  

PSA Kadıköy Şubesi: İnanç Merkezleri Eşit Kabul Edilmeli

admin | 31 Ocak 2020 | Ataşehir, Gündem, İstanbul, Üst Manşet A- A+

Ataşehir İçerenköy Mahallesi’ndeki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi’nin yöneticileri, basın mensuplarıyla kahvaltılı bir toplantıda bir araya geldi.

Recep Kenan/ivhaber.com

Yapılan genel kurulda İsmail Ay başkanlığında Nilgün Özdemir, Hıdır İğde, Ali Mola, İlhan Şimşek, Erdem Göylüler ve Vahap İnal’ın aralarında olduğu yeni yönetim tanışma amaçlı düzenledikleri kahvaltılı toplantıda Ataşehir’de faaliyet gösteren basın mensupları ile buluştu.

İçerenköy’deki Cemevi’nde bir araya gelen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin yeni yönetim kurulu üyeleri İsmail Ay, Nilgün Özdemir, Hıdır İğde, Ali Mola, İlhan Şimşek, Erdem Göylüler ve Vahap İnal, yaptıkları basın açıklamasında Pir Sultan Abdal Derneği ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi olarak amaçlarını toplumsal muhalefetin aktif bir bileşeni olmakla birlikte eşitlik ve adaletin tesis edildiği, laikliğin tam anlamıyla hayat bulduğu bir ülke yaratmak için mücadele etmek olarak özetlediler.

PİR SULTAN ABDAL (PSA) KÜLTÜR DERNEĞİ KADIKÖY ŞUBESİ’NİN AMACI

Pir Sultan Abdal (PSA) Kültür Derneği Kadıköy Şubesi yönetimi tarafından yapılan açıklamada Pir Sultan Abdal mücadelesinin hala güncel ve haklılığı vurgulanarak; “Pir Sultan Abdal, yedi ulu Alevi ozanından biridir. Kişiliği, sanatı ve direnişi ile günümüzde de güncelliğini ve haklılığını korumaya devam etmektedir.” Denildi.

HAKSIZLIĞA, SÖMÜRÜYE, ZULME KARŞI OLMAK

Basın açıklamasında, “Pir Sultan, kendi çağının acılarına ancak direnişle son verileceğine inanmıştır. Alevi öğretisindeki eşitliği, paylaşımcılığı şiirleriyle dile getirmiştir. Alevi inancının en belirgin özelliklerinden birisi de ne pahasına olursa olsun haksızlığa, sömürüye, zalimin zulmüne karşı olmaktır.” İfadelerine yer verildi.

PİR SULTAN ABDAL ZULME KARŞI ÇIKMIŞ BİR HALK ÖNCÜSÜDÜR

Pir Sultan Abdal (PSA) Kültür Derneği Kadıköy Şubesi yönetimi amaçlarına yer verdikleri basın açıklamasında şu açıklamalara yer verildi:

“Pir Sultan Abdal, Osmanlı Devleti’nin halk üzerindeki baskı, sömürü ve zulmüne karşı çıkmış bir halk öncüsüdür. Sarayın baskı, sömürü ve zulmüne fiilen karşı çıkmanın yanında şiirleriyle Alevi kültürünün özünü dile getirmiştir.”

BİRLİKTE VE BİR ARADA YAŞAMANIN TEMEL ANAHTAR KAVRAMI LAİKLİKTİR

“Derneğimiz; Aleviliği bir yaşam biçimi, felsefe ve yol kabul eden Pir Sultan öğretisini benimsemiştir. Pir Sultan’ın yaşam felsefesi doğrultusunda sosyal kültürel çalışmaları yapmak, başta Anadolu Alevi kültürü olmak üzere tüm kültürleri yaşatmak, geliştirmek ve yaymanın yanı sıra demokrasi, laiklik ve insan hakları gibi evrensel değerlere sahip çıkmaktır. Eşit bir yurttaşlık ve insan hakları temelinde birlikte ve bir arada yaşamanın temel anahtar kavramı laikliktir.”

“PSAKD olarak, Pir Sultan’ın felsefesini ve isyanını mirasımız ve yolumuz olarak görüyoruz. O nedenle çağımızın temel çelişmesi olan emek-sermaye çatışmasında emekten yana açık bir tutum alıyoruz. Emeğin taleplerinin iktidar olması için toplumsal muhalefetin aktif bir bileşeni olmayı amaçlıyoruz. Eşitlik ve adaletin tesis edildiği, laikliğin tam anlamıyla hayat bulduğu bir ülke yaratmak için mücadele ediyoruz.”

LAİK TÜRKİYE YARATMAK VE BARIŞ TESİS ETMEK İLKEMİZ

Alevilik, dünya görüşlerine açık, aydın ve doğaya bağlı hümanist bir inanç felsefesi olarak özetleyen Pir Sultan Abdal (PSA) Kültür Derneği Kadıköy Şubesi yönetimi ilkelerini ise “Pir Sultan’ı çağımıza taşımayı, çağımızın değerleri ile yorumlamayı, onun ilkelerini, yaşam felsefesini, demokratik ve laik bir Türkiye yaratmayı ve barış tesis etmeyi ilke edinmiştir.” Şeklinde özetlediler.

“İLKELERİMİZ:”

Pir Sultan Abdal (PSA) Kültür Derneği Kadıköy Şubesi yönetimi “Alevilik, dünya görüşlerine açık, aydın ve doğaya bağlı hümanist bir inanç felsefesidir.” İfadelerine yer verdiği açıklamasın ilkelerini açıklayarak sürdürdüler:

“Alevilik, dünya görüşlerine açık, aydın ve doğaya bağlı hümanist bir inanç felsefesidir.”

ALEVİLİKTE KADIN VE ERKEK EŞİTLİĞİ HAYAT BULMUŞTUR

“Alevilik, tarih boyunca ekonomik, kültürel ve siyasi ortaklıkta insanı insan olarak odak noktasında görmüştür. Böylece din ve inanç özgürlüğünü, hoşgörüyü, insan haklarını ilke edinmiştir. Alevi inancına göre tanrı insan içinde vardır. O nedenle Alevilikte büyük önem taşıyan kadın ve erkek eşitliği kültürel alanda da hayat bulmuştur.”

“Yüzyıllardır bu toplumda kadın, erkek, büyük, küçük el ele omuz omuza veren Alevilerin öğretisi hak için eşitlik ve adalete dayanır.”

CEM EVLERİ DİĞER İNANÇ MERKEZLERİ GİBİ EŞİT KABUL EDİLMELİ

“Alevi sorununun çözümü, öncelikle sorunun toplumun bütününün siyasal sorunu olduğunu kabul etmekten geçmektedir. Bu anlamda iktidar, Alevileri salt kendi inançları doğrultusunda istemlerde ve çözüm önerilerinde bulunan bir topluluk olarak görmekten vazgeçmelidir. Daha da önemlisi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Alevilere karşı geliştirilen dinsel hegomonyanın ve diğer inançlara karşı mahalle baskısının üretildiği bir merkeze dönüşmesinden kurtarılmalıdır. Eşit haklar ve ibadet yerlerinin genel hukuki statüsünün eşitliği ilkesi açısından cem evleri de diğer inanç merkezleri gibi eşit kabul edilmeli ve eşit davranılmalıdır.”

DEMOKRATİK VE LAİK BİR TÜRKİYE YARATMAYI İLKE EDİNMİŞTİR

“Pir Sultan Abdal Kültür Derneği; ırk, dil, inanç, cinsiyet ve sosyal görüş ayrımı gözetmeksizin laiklik ve demokrasiden yana herkesle buluşmayı önemsemektedir. Pir Sultan’ı çağımıza taşımayı, çağımızın değerleri ile yorumlamayı, onun ilkelerini, yaşam felsefesini, demokratik ve laik bir Türkiye yaratmayı ve barış tesis etmeyi ilke edinmiştir.”

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.