Hoşgeldiniz  

Okuyan Toplum ‘Okuyan Parklar’ Maltepe Projesi Sona Erdi

admin | 15 Eylül 2019 | Eğitim, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Okuyan Toplum Projesi Maltepe Belediyesi, ADD işbirliğiyle Maltepe ilçesi sınırları içindeki parklarda  “Okuyan Parklar” konsepti ile yürütülen çalışmayla yaz boyu, her yaşa okuma aşısı yaptı.

Okuyan Toplum Projesi – Maltepe Belediyesi, ADD işbirliğiyle Okuyan Parklar, Yaz Boyu, Her Yaşa Okuma Aşısı Yaptı.

Maltepe Belediyesi, ADD işbirliğiyle Okuyan Toplum Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları Okuyan Toplum Projesi Yürütücüsü Eğitimci, Okuma Kültürü Araştırmacısı Ferhat Özen’den dinledik.

Maltepe Belediyesi, ADD işbirliğiyle Okuyan Toplum Projesi tarafından yürütülen ve tamamlanan “Okuyan Parklar” çalışması ile ilgili Okuyan Toplum Projesi Yürütücüsü Eğitimci, Okuma Kültürü Araştırmacısı Ferhat Özen şu ayrıntıları paylaştı:

Bilindiği gibi,  ileri toplumlardan ayrı olarak, Türkiye’de kitapla tatil kola kolay yan yana gelmez, birlikte yürümez.  Okullar kapanır kapanmaz genellikle kitaplar da kapanır.   Bu nedenle özellikle kent  kırsalında yaşayan çocukların, iki ay yaz tatilinde okuma yazmayı unuttuğu bile  olur.  Uzun yaz tatilini nasıl değerlendireceğini bilemeyen anne babalarsa, çocuklarını kötü niyetli kimi kurslara göndermek zorunda kalır.  Ya da çocuklar,  gençler,  iletişim bilimcilerin,  ‘dijital uyuşturucu’,  ‘tehlikeli oyuncak’, ‘ dijital emzik’  olarak betimlediği  cep telefonları, tablet ya da bilgisayarlardan, her ortamda ve kimi zaman     internet kafelerin havasız ortamında   her  türlü kültürü emer,  türlü çeşit  tehlikeye  açık  zaman öldürürler.

“Okullar kapalı, parklar açık” “Parklar kitap açsın”  duyuru ve çağrılarıyla,   Okuyan Toplum Projesi’nin  gerçekleştirdiği  Okuyan Parklar çalışması,  Maltepe Belediyesi’nin desteğiyle on yıldır  kitabı tatille buluşturuyor.   Bir çerçeve proje olan ve  2010 Avrupa Kültür Başkenti destekli  Okuyan Toplum Projesi’nin bir alt çalışması olan  Okuyan Parklar, işte bu gereksinmeyi karşılamak  üzere doğdu.

Öte yandan insan türünün öğrenme ediminde ötekini taklidin  çok önemli olması, projenin bilimsel  alt yapısını oluşturuyor.   Bir   yerlere tatile  gidemeyen, tatillerini mahallesinde  geçirmek zorunda olan kent yoksullarının çocuklarını, Mevlana’nın bir özdeyişinde vurguladığı gibi kitaplarla yolculuğa  çıkarıyor.  (“Kitaplarla çıkacağın yolculuğa hiçbir gemiyle çıkamazsın.”  “Hiçbir yere gitmeden her yere gitmek ne güzel”)

Kitaba küs, okumaya gönülsüz, dijital çağın ekran bağımlısı mağduru çocukları, gençleri yanında   yetişkinlerini de  kitapla buluşturmayı ve  barıştırmayı  amaçlayan  çalışma,  bu bağlamda, kamusal alanlarda  ve özellikle  parklarda  okuyan insan figürünü ve kitabı görünür kılmayı amaçlıyor.

Okuyan Parklar, yaz boyu her yaşa  okuma aşısı yaptı, tatili  kitapla buluşturup, barıştırdı.  Geri  bildirimler (dönütler) beklenenden olumluydu. “Sizi görünce benim de içimden kitap okumak geldi.”  “Çoktandır kitap okumamıştım, iyi oldu, heveslendim” gibi.

Okuyan Toplum Projesi’nin, Maltepe ADD,  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Maltepe Belediyesi işbirliğiyle  gerçekleştirdiği  çalışma   (temmuz, ağustos aylarında olmak üzere)  iki  ay sürdü.

Değişik il ve ilçelerde uyguladığımız çalışmanın, Maltepe ayağında en büyük destekçimiz olan  (ve bu yıl yalnızca pankartlarımızı basıp asma desteği veren)  başta Maltepe Belediyesi olmak üzere, Esenkent Ortaokulu’na,  çalışmaya katılan tüm kitap dostlarına, ADD’den, YKKED’den  (Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği) arkadaşlara, CHP Kadın Kolları Başkanına çok teşekkür ediyorum.

BELEDİYELERİN YENİ GÖREVİ EĞİTİMİN İÇERİĞİNE DESTEK

Okuma kültürünün ekildiği yerlerden biri de Okuyan Parklar… Maltepe Belediyesi’nin değerli katkılarıyla on yıldır, kesintiye uğrayarak sürüyor. Kitap Fuarları, kitabın harman olduğu yerlerse, bir anlamda hasad mevsimiyse, Okuyan Parklar da okuma kültürünün ekildiği(*) tarlalar ya da seralardır. Ne güzel… Okuyan Parklar’da ekim yapılırken, TSKM ‘de hasat bayramı var. Neden böyle olmak zorunda? Çünkü eğitim yıllardır tersine çalışıyor. Okullar Okumayan insan yetiştiriyor. Bu nedenler artık sosyal demokrat belediyeler yeni görevlerini hızla benimsemeli. Belediyeler yalnızca eğitimin fiziki koşullarının iyileştirilmesine destek vermekle yetinmeyip, bundan böyle eğitimin içeriğine de müdahale etme görevleri olduğunu bilmeli. Bunu ne kadar tez kavrarlarsa ülkemiz için o kadar iyi olacak. (Bu konuyu Cumhuriyet’te de yazmıştım.)

YAZ SONU, OKUYAN PARKLAR KAPANIRKEN ŞİMDİ KİTAPLAR  DAHA İSTEKLE AÇILIYOR

Hiçbir gemiyle çıkamayacakları yolculuğa, kitaplarla çıkan,  dijtal uyuşturucudan, dijital emziklerden az da olsa kurtulan Esenkentlileri kutluyorum. Ne kadar okuyabildinizse o kadar kurtulabildiniz.   Çünkü bizi  ancak kitaplar kurtarabilir.  Son haftaya   değerli  destekçilerimiz Maltepe ADD’den, CHP Kadın Komisyonu ve Maltepe Kadın çevresinden katılımcılar  yanında  Esenketli yurttaşların katılımıyla sona erdi.  Bu örnek insanları,  başta Güner Hanım (Karabat) olmak üzere alkışlayalım: Sedef Yaldız, Nezahat Yılmaz, Figen Karaca, Sevim Selma Çırak, Şule Şuhadar.

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.