Hoşgeldiniz  

Mavi Bayrak Kriterlerine Göre Engelsiz Plajlar

admin | 20 Ağustos 2019 | Genel, Manşet, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Turizm Bakanlığı önderliğinde, Mavi Bayrak Programı’nın başlatılabilmesi için kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), 2019’da kriterlere uygun Engelsiz Plajları belirledi.

Mavi Bayrak kriterleri gereği bir beldede en az 1 Mavi Bayraklı plajda engelliler için tuvalet ve erişim rampası gibi imkanlar bulunmalıdır.

1993 yılında Turizm Bakanlığı önderliğinde kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Akdeniz çanağında turizmde gelişmiş olan ülkelerde yaygınlaşmaya başlayan, sağlıklı yüzme suyu, donanımlı plaj ve iyi bir çevre yönetimi ile çevre bilinçlendirme etkinliklerini içeren Mavi Bayrak’ın turizm ve çevre açısından da önemli olduğu yaklaşımı ile çalışmalar yürütüyor.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), tarafından izlenen Mavi Bayrak Kriterler gereği;

Plajda tuvaletlere tuvaletlerden plaja kadar rampa ve engelli araç geçişine elverişli yol bulunması, Engellilerin kullanımına uygun standartlarda plajda veya tesiste plaja yakın bir noktada tuvalet bulunması bir zorunluluktur.

Bu zorunlu kriterin yanı sıra Vakfımız, plajın coğrafi koşulları elverdiği ölçüde (bazı plajlar kayalık yapısı ve yüksek eğim gibi nedenlerle engelli kullanıcılar için uygun değildir) aşağıdaki olanakların da plajlarda sağlanmasını tavsiye etmektedir.

Denize giriş olanakları (kumda ve denizde kullanılabilen engelli şezlongu, iskeleden engelli iniş asansörü, denizin içine kadar iniş rampası), plajda engelliler için şezlong ve şemsiye ayrılması ve Engelli araçları için otopark.

  • Tüm bu engelli olanakları için yönlendirme işaretleri zorunluluklar arasında yer alıyor.

* Engelli olanaklarının bulunduğu Mavi Bayraklı plajlar listesini görmek için tıklayınız.

 

* Engelli Olanakları Plaj Listesi 2018 (25 03 2019 düzelenmiş) Engelli Olanakları Son(5)-sunu

* Engelli Olanakları Son(5)-sunu ENGELLİLERİN KAMUSAL ALANLARA VE PLAJLARA ERİŞİMİ KONUSUNDA BELEDİYELERİN YASAL YÜKÜMLÜLÜKLERİ (1)

MARİNALARDA ENGELLİ OLANAKLARI

Mavi Bayrak kriterleri gereği marinalarda engelliler için olanaklarının bulundurulması zorunlu olmamakla birlikte Vakfımız aşağıdaki olnakların marinalarda bulundurulmasını önemle tavsiye etmektedir;

Marinaya erişim ve marinada dolaşmak için olanaklar (iskeleye erişim dahil); Özel araç park yeri, Engelliler için düzenlenmiş sıhhi tesisler Marinada engelliler için bulundurulabilecek diğer olanaklar ise aşağıdakileri içerebilir:

  • Engelliler için yatçılık olanakları
  • Marina ofisi, dükkanlar ve restoranlara rahatça ulaşabilmeleri için gereken düzenlemeler

Marinadaki diğer faaliyetlere erişim Engelliler için erişim ve olanaklar tüm ulusal ve uluslararası yönetmelikler/standartlara uygun olmalıdır. Tuvaletler tekerlekli sandalyenin girebileceği şekilde ve diğer özürlülerin kullanabileceği şekilde düzenlenmelidir.

Kaynak: Mavi Bayrak Türkiye

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.