Hoşgeldiniz  

Martı’yı Yasaklayan DT, ‘Yasaklanan Oyun Yok’ Diyor!

admin | 15 Ağustos 2019 | Kültür & Sanat, Manşet, Siyaset, Türkiye, Üst Manşet A- A+

2002’den bugüne sanatın yasaklar, sansürler ve engellemelerle dolu olduğuna dikkat çeken CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, Martı adlı oyunun daha yeni yasaklandığını kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 2002’den bugüne sanatın yasaklar, sansürler ve engellemelerle dolu olduğunu kaydederek, “Bunun en büyük örneğinin Devlet Tiyatrolarında görüyoruz. Devlet Tiyatroları 2002’den beri sahnelenmesi uygun görülmeyen oyun yok diyor ancak Ayşe Emel Mesci’nin hazırladığı Martı oyunu daha yeni yasaklandı” dedi.

BİLGİ EDİNME BAŞVURUSUNU YANIT

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin vermiş olduğu bilgi edinme başvurusunu yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, “2002- 2019 (Nisan ayı dahil) yılları arasında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde sahnelenmesi uygun görülmeyen eser, 1980- 2002 yılları arasında sahnelendiği halde, 2002 yılından sonra sahnelenmesi uygun görülmeyen eser, 1980-2002 yıllan arasında sahnelendiği halde, 2002 yılından sonra sahnelenmesi uygun görülmeyen çocuk ve gençlik oyunu ile müzikal eser bulunmamaktadır” dedi.

“SANAT YASAKLAR, SANSÜRLER VE ENGELLEMELERLE DOLU”

Yanıtın gerçekleri yansıtmadığını ifade eden CHP’li İlgezdi, “ Devlet Tiyatroları 2002’den beri sahnelenmesi uygun görülmeyen oyun yok diyor ancak gerçekler çok farklı, daha geçen ay Ayşe Emel Mesci’nin Martı oyunu yasaklandı. 2002’den günümüze maalesef sanat yasaklar, sansürler ve engellemelerle dolu” diye konuştu.

“HANİ YASAK YOKTU!”

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi 2016’da da Devlet Tiyatroları Genel Müdürünün yabancı oyunları yasakladığını basın açıklaması ile duyurduğu hatırlatarak, “2016’da Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili yabancı oyunların sahneden kaldırıldığını ifade ederek, ‘Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz’ demişti. Bu karar üzerine Devlet Tiyatroları Çehov, Brecht, Dario Fo, Shakespeare dahil yabancı oyunlar olmadan sahnesini açmıştı. Hatta İngiliz Times Gazetesine konuşan Dario Fo ‘Türkiye’de yasaklanan dört yazardan hayatta olan tek kişi benim. Bu benim için ikinci bir Nobel ödülü kazanmak gibi’ demişti. Hani yasak yoktu!” dedi.

“BU DA MI SANSÜR DEĞİL, BU DA MI YASAK DEĞİL?”

Gamze Akkuş İlgezdi örneklerin çok fazla olduğunu söyleyerek, “İstanbul Devlet Tiyatroları’nda sahnelenen, ‘Güneş Batarken Bile Büyük’ oyunundaki bazı ifadeler yüzünden oyunun prömiyeri Bakanlık tarafından ertelendi. Bu da mı sansür değil, bu da mı yasak değil?” ifadesini kullandı.

SHAKESPEARE’İN ‘MACBETH’ ADLI OYUNUNU PROGRAMINDAN ÇIKARILDI

Sadece Devlet Tiyatrolarında yaşananların 2002’den günümüze baskı, sansür ve yasakların tiyatroya neler kaybettirdiğini gösterdiğini belirten İlgezdi, “Maalesef örnekler o kadar çok ki, 2014 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Shakespeare’in iktidar hırsını anlatan ‘Macbeth’ adlı oyununu kasım ayı programından çıkardı. Kapalı gişe oynayan birçok oyun programdan kaldırıldı. Sanatın özgür alanı yok ediliyor” diye konuştu.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.