Hoşgeldiniz  

Mansur Yavaş, ‘Dayanışma İçin 6 Milyon Tek Yürek’

admin | 31 Mart 2020 | Ekonomi, Genel, Manşet, Sağlık, Siyaset, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamındaki uygulamalardan olumsuz olarak etkilenen Ankaralılar için kampanya başlattı.

Recep Kenan/itvhaber.com

150 bin aileye yapılan yardımların, 500 bin aileye düzenli gıda yardımı yapacak şekilde hazırlıklarının tamamladığını kaydeden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Dayanışma İçin 6 Milyon Tek Yürek Bağış Kampanyası” adıyla bir başlattıkları ve Kovid salgını mücadele koşulları normale dönünceye kadar Acil Nakit Desteği’ni sürdürecek kampanya ile ilgili açıklamalarda bulundu..

TÜM ÖDEMELERİ ERTELEDİK AMA YETERLİ OLMAYACAĞI AŞİKAR

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Dayanışma İçin 6 Milyon Tek Yürek Bağış Kampanyası” ile ilgili açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Koronavirüse karşı mücadelemizin etkili olabilmesi için şimdiye kadar aldığımız ve insan hayatının her alanına dokunmaya çalışan önlemlerin ekonomik katkılarla desteklenmesi gerektiğini; aksi takdirde vatandaşlarımızın süreç boyunca giderek artan sorunlar ve mağduriyetler yaşayacağını düşünüyoruz. Bu kaygıyla, şu ana kadar vatandaşlarımızın bize yapması gereken ödemelerle ilgili her türlü kolaylığı gösterdik ve tüm ödemeleri erteledik. Ama bunların da yeterli olmayacağı aşikardır.” Dedi.

ÇOK SAYIDA ANKARALININ EKONOMİK OLARAK DESTEKLENMELİ

Ankara BBB Mansur Yavaş, açıklamasında “Salgın nedeniyle sokağa çıkamayan ve yeterli geliri olmayan insanların gıda ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği gibi; bu süreçte işini veya gelir olanaklarını kaybetmek durumunda kalan berberden terziye, garsondan küçük esnafa, pazarcıdan ve taksiciye varıncaya kadar çok sayıda Ankaralının ekonomik olarak da desteklenmesi gerekiyor. Bu bağlamda hem Büyükşehir Belediyemizin imkanlarını zorlayarak hem de Ankaralıların birbiriyle dayanışmasını teşvik ederek salgına karşı kapsamlı bir ekonomik mücadele vermeyi planladık.” İfadelerine yer verdi.

İKİ AYAKTAN İLKİ “EKONOMİK KORUMA PAKETİ”

İki ayaktan oluşan bir “Ekonomik Koruma Paketi”ni hayata geçirdiklerini vurgulayan Mansur Yavaş, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak normal şartlarda 150 bin aileye gıda yardımı yapıyoruz, ancak içinde bulunduğumuz koşullarda bu sayının artacağını öngörüyoruz. Bu nedenle hazırlıklarımızı 500 bin aileye düzenli gıda yardımı yapacak şekilde tamamladık. Bütün süreci bilimin yol göstericiliğinde, organize ve planlı bir biçimde yönetiyoruz. Bu gıda paketlerinin içerikleri “beslenme uzmanları” tarafından belirlendi. Sağlıklı beslenme için gerekli olan tahıl, protein, karbonhidrat miktarları göz önünde bulundurularak paketlerin içeriği oluşturuldu.” Diye konuştu.

NAKİT DESTEĞİNE DE İHTİYAÇ OLACAKTIR

Mansur Yavaş, açıklamasını “İnsanların tek ihtiyacının gıda olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu süreçte işini ve gelirini kaybedenlerin gıda dışında nakit desteğine de ihtiyaçları olacaktır. Bu nedenle işsizlik sigortası dahil, yapacağımız kontrollerde herhangi bir gelire sahip olmadığını belirlediğimiz ailelere Acil Nakit Desteği sağlamak amacıyla gerekli bütçemizi oluşturduk. Şu an için Acil Nakit Desteği için belli bir süre sınırı öngörmüyoruz. Hayat koşulları normale dönünceye kadar Acil Nakit Desteği’ni sürdüreceğiz.” İfadeleri ile sürdürdü.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Gıda ve/veya Acil Nakit Desteği’nden yararlanmak yadqa bağış yapmak isteyen Ankaralılara şu açıklamaları yaptı:

GIDA VE ACİL NAKİT DESTEĞİ BAŞVURUSU TELEFONU BAŞKENT 153’E

ANKARA BB DESTEKLERİNDEN YARARLANMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Gıda ve/veya Acil Nakit Desteği’nden yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın Belediyemize gelmelerine hiç gerek yok. Evlerinden hiç çıkmadan bu başvuruları yapabilecekler.

Öncelikle Başkent Mobil uygulamamızdan bu başvuruları yapmak mümkün. Gerekli güncellemeler yapıldı ve “Belediye hizmetleri avucunuzun içinde” sloganıyla başlattığımız Akıllı Belediye uygulamamız olan Başkent Mobil’den çok kolay bir biçimde vatandaşlarımız bize başvuruda bulunabilirler.

İkinci kanalımız yine vatandaşlarımızın büyük bir rahatlıkla ve sıkça kullandıkları BAŞKENT 153 hizmetimizdir. BAŞKENT 153’e telefon açarak vatandaşlarımız gıda ve Acil Nakit Desteği başvurularını yapabilirler.

Başvuru yapılabilecek üçüncü kanalımız ise Ankara Büyükşehir Belediyesinin kurumsal internet sitesinden ulaşılabilecek Dayanışma Platformu sayfasıdır.

ANKARALI YARDIMSEVERLER BİZE NASIL KATKIDA BULUNACAK?

Yasal olarak bir vatandaş istediği zaman Belediyelere bağış yapabilir. Kanunlarımız buna izin veriyor. Biz yardımsever Ankaralılara “işte şimdi tam zamanı” diyoruz. Bu amaçla resmi hesaplarımızı tüm iletişim kanallarından Ankaralılara duyuracağız. Bize ne kadar çok bağış gelirse, bizim mağdur vatandaşlarımız için kullanacağımız bütçemiz o kadar çoğalacaktır. Gün dayanışma günüdür ve zorluklar ancak birlikte aşılır. Yardımsever vatandaşlarımızı bize bağış yapmaya davet ediyoruz. Yapılan bağışların başka hiçbir amaçla kullanılmayacağını, sadece ve sadece gıda ve Acil Nakit Desteği ile yine Ankaralılara döneceğini buradan bir kere daha duyurmak istiyorum.

Bize nakit olarak bağışta bulunabilecekleri gibi, gıda bağışı da yapabilirler. Bu amaçla bize başvuracak yardımseverlerin gıda bağışlarını kendilerinden alıp lojistik merkezimize aktarıyoruz ve orada daha önce beslenme uzmanlarınca belirlendiğini söylediğim standartlara göre paketleyip vatandaşlarımıza ulaştıracağız.

Zor bir süreçten geçiyoruz ve herkesin yapabileceği işler olduğunu ben bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

6 MİLYON TEK YÜREK olursak üstesinden gelemeyeceğimiz sorun olamaz. Biz virüsten daha güçlüyüz. Ankara virüse teslim olmayacak.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NAKDİ YARDIM BAŞVURU DETAYLARI

Ankara Büyükşehir Belediyesince Korona Virüsü Kapsamında Ekonomik Olarak Olumsuz Etkilenen Hemşerilerimize Verilecek Olan Nakdi Yardım Başvuru Kriterleri:

1- Bu yardım hane bazlı verilecek olup, hanede yaşayan bir kişiye verilecektir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi üzerinden başvurular incelenecek olup, bir haneden birden fazla yapılacak taleplerden birisi değerlendirilecektir.

2- 2020 Sayılı Kanun Kapsamında (65 Yaş Yaşlılık, Engellilik), yaşlı ve hasta bakım ücreti (maaşı) alanlar ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yardımlardan faydalananlar Nakdi Yardım Kapsamı dışındadır. (Bu kapsamlarda yer almış vatandaşlarımıza Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mevcut ödemelerinin dışınca acil 1000 Tl ödeme yapacağını duyurmuştur.)

3- İkamet edilen hanede, memur, kamu işçisi, emekli ve sigortalı çalışan veya Bağkur kapsamında olan birey varsa Nakdi Yardım Kapsamı dışındadır.

4- Ankara Kırsalında olup da hayvancılık, çiftçilikle uğraşan Tarım ve Orman Bakanlığının desteklerinden yararlanan, Tarım ve Hayvancılık kooperatiflerine kayıtlı olan çiftçilerimiz Nakdi Yardım Kapsamı dışındadır.

5- Korona virüsü tedbirleri kapsamında fiili olarak işyeri kapananlar ile bu işyerlerinde çalışanlardan işlerini fiili olarak gerçekleştirmeyip, kısa çalışma ödeneği ile diğer kredi desteklerinden yararlanmak amacıyla sigorta sisteminde aktif sigortalı gözükenler (işyeri sahipleri dahil) Nakdi Yardım Kapsamı dışıdır. (Bu kesim 15 Nisan itibariyle kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılacaktır)

6- Korona virüsü tedbirleri kapsamında 15 Mart 2020 sonrası işyerini fiili kapatan (Vergi ve Sosyal Sigorta Sisteminden de kapatma şartı aranacaktır.) işyeri sahipleri ile bu kapsamda işine fiili son verilen iş akdi resmi sonlandırılan çalışanlar yukarıdaki ilk beş madde kapsamında da değillerse Nakdi Yardım başvurusunda bulunabilirler.

7- Korona virüsü tedbirleri kapsamında kapanan kıraathane, kafe, çayocağı, lokanta, çiçekçi, büfe, restaurant, berber, kuaför ve benzeri hizmet sektörü ağırlıklı işlerde çalışan ancak sigortalı kapsamda gösterilmeyen kişiler yukarıdaki ilk beş madde kapsamında değillerse Nakdi Yardım başvurusunda bulunabilirler.

8- Korona virüsü tedbirleri kapsamında pazarcılık, seyyar satıcılık yapıp tezgahını kapatmış olanlar ile çocuk bakıcılığı ya da evlerde temizlik işleri kapsamında günlük yevmiye ile çalışan kadınlar yukarıdaki ilk beş madde kapsamında değillerse Nakdi Yardım başvurusunda bulunabilirler.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.