Hoşgeldiniz  

Kurban Bayramı Ne Zaman Başlıyor? Tatil Kaç Gün?

admin | 07 Ağustos 2018 | İstanbul, Manşet, Özel Haber, Türkiye A- A+

Vatandaşlardan “Kurban bayram tatilinin kaç gün?” sorusu geliyor. Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor? Sorusunun cevabını da merak eden vatandaşlara yanıt hükümetten geldi.

Hükümetin yaklaşan Kurban Bayramı tatiline ilişkin kararını açıklayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Hükümet tarafından yapılan düzenleme çerçevesinde 2018 yılı Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkartıldığını, arife günü olan Pazartesi günün de tatile dahil edildiğini duyurmuştu.

Bu düzenleme ile 4 gün olan ve 21 Ağustos Salı Günü başlayacak 2018 yılı Kurban Bayramı tatili 20 Ağustos arife günü de tatil edilerek 9 güne çıkarılmış oldu.

KURBAN BAYRAMI’NDA İSTANBUL’DA TOPLU TAŞIMA YÜZDE 50 İNDİRİMLİ

İBB Meclisinde alınan kararla İstanbul’da, Kurban Bayramı dolayısıyla, 20 ile 24 Ağustos tarihleri arasında toplu ulaşım araçlarının yüzde 50 indirimli olacağı açıklandı.

2018 YILI AREFE VE KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN? BAYRAM KAÇ GÜN?

Kurban Bayramı Arefe günü 20 Ağustos Pazartesi

Kurban Bayramının 1. günü 21 Ağustos Salı

Kurban Bayramının 2. günü 22 Ağustos Çarşamba

Kurban Bayramının 3. günü 23 Ağustos Perşembe

Kurban Bayramının 4. günü 24 Ağustos Cuma

2018 yılında Kurban Bayramı, hafta sonu tatilleri de dahil edildiğinde toplam 9 gün idrak edilecek. Kurban Bayramı’nın arefe günü 20 Ağustos’ta başlayacak. Bayramın son günü ise 24 Ağustos’a denk gelecek. 25-26 Ağustos tarihleri de hafta sonu tatili olarak memurlar için Kurban Bayramı tatilinin devamı niteliğini taşıyacak.

2018 YLI KURBANLIK FİYATLARI BELLİ OLDU

Kurbanlık fiyatları enflasyona paralel olarak yüzde 10’un üzerinde zamlanacak. 2018 yılının en düşük büyükbaş kurbanlık fiyatının 7000, en düşük küçükbaş kurbanlık fiyatının ise 1.000 TL olması öngörülüyor.

CANLI KİLO FİYATI 20 LİRADAN BAŞLAR

1 milyon 200 bin büyükbaş kurbanlığın pazarlara girdiği ve 900 bine yakının satıldığı bu rakamın küçükbaş kurbanlıklarla 2 milyonun üzerine çıktığı kaydedilirken, 18 bin liradan satılan canlı Kurban fiyatlarının 2018 yılı Kurban Bayramı’nda 20 liradan başlayacağı ön görülüyor.

KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİDİR?

Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesme vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde se sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzler kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kurban Bayramı süresince gerek kurbanların kesimi, gerek etin işlenmesi esnasında çok sayıda ve çeşitte yaralanmalar görülüyor. El yaralanmaları ve başparmak kopmaları da bu yaralanmalar arasında ilk sırada yer alıyor. Yaralanmaların yüzde 87’sinin, kurban kesiminin en çok yapıldığı, bayramın ilk günü yaşanıyor. Yaralananlar genellikle kesim işinde profesyonel olmayan kişiler. Yaralanma sebeplerinin yüzde 82’si kurban kesiminde kullanılan kesici aletler ile oluyor. Yüzde 18’i ise düşme, boynuzlanma, tekmelenme sebebiyle yaşanıyor.

KURBAN BAYRAMI NEDİR?

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

KURBAN ALLAH RIZASINA ERMEYİ, TESLİMİYETİ TEMSİL EDİYOR

İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur’an’da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah’a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir. Kur’an ‘da Hac Suresinde bu konuda bir ayet vardır.

KURBAN MÜSLÜMANLARIN ÖNEMLİ BAYRAMLARINDAN

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

KURBAN BAYRAMI HER SENE 11-12 GÜN ERKEN KUTLANIR

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramlar aynı tarihlere tekabül eder.

2018 YILINDA YAPILACAK RESMİ TATİL GÜNLERİ:

* 1 Ocak Yılbaşı (Pazartesi günü) resmi tatil

* 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (Pazartesi günü)

* 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (Salı günü) resmi tatil

* 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (Cumartesi)

* 14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Perşembe günü) resmi tatil

* 15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Cuma günü) resmi tatil

* 16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Cumartesi günü)

* 17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Pazar günü)

* 15 Temmuz Demokrasi Bayramı (Pazar günü)

* 20 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi (Pazartesi günü) resmi tatil

* 21 Ağustos Kurban Bayramı 1.gün (Salı günü) resmi tatil

* 22 Ağustos Kurban Bayramı 2.gün (Çarşamba günü) resmi tatil

* 23 Ağustos Kurban Bayramı 3.gün (Perşembe günü) resmi tatil

* 24 Ağustos Kurban Bayramı 4.gün (Cuma günü) resmi tatil

* 30 Ağustos Zafer Bayramı (Perşembe günü) resmi tatil

* 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazartesi günü)

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.