Hoşgeldiniz  

Kılıçdaroğlu, ‘Kadın Ağırlıklı Siyasetin Düzeyi, Dili Güzelleşir’

admin | 05 Ocak 2020 | Genel, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

“Sosyal Adalet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu toplantıda kadın muhtarlarla buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadın muhtarların oranı ve sayının artması gerektiğini söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “Sosyal Adalet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu toplantıda kadın muhtarlarla buluştu.

KADIN AĞIRLIKLI SİYASETİN DÜZEYİ, DİLİ GÜZELLEŞİR

Yenikapı Etkinlik Alanı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Sosyal Adalet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu toplantıda kadın muhtarlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kadın muhtarların oranı yüzde 3’e biraz yakın, sayının artması lazım. Kadın siyasette ne kadar ağırlıklı olursa siyasetin düzeyi, siyasetin dili de o kadar güzelleşir. Dolayısıyla kadının bulunduğu ortamda erkekler biraz konuşmalarına dikkat ederler. O açıdan, o bağlamda, kadının siyasette olması, kadının siyasette güçlü olması demokrasinin de çok önemli bir ilkesidir, bunu kabul etmek gerekiyor.” Dedi.

MUHTARLAR İÇİN ÖZEL GÖREVLİ, OY PUSULASI VE BÜTÇESi KANUN TEKLİFİ VERDİK

Muhtarlar için özel görevli, oy pusulası ve bütçe konularını kapsayan kanun teklifi verdiklerini kaydeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muhtarlar için özel yasa, muhtarlar için özel görevli, muhtarlar için birleşik oy pusulası gibi, muhtarların bütçelerinin olması gibi temel noktaları muhtarların unutmaması gerektiğinin altını çizerek; “Bunların arkasında ben duracağım, biz duruyoruz. Bununla ilgili kanun teklifimizi verdik. Kim hangi partiden birisi gelirse milletvekili arzu ederseniz onu size internet ortamında da o kanun teklifimizi size gönderebiliriz, bakabilirsiniz. Eksiğimiz olabilir, söyleyin burası eksik, düzeltiriz. Yanlışımız olabilir, söyleyin burası yanlıştır, düzeltiriz. Biz beraber, birlikte en güzeli yakalamak zorundayız.” Diye konuştu.

“4 İLİMİZDE KADIN MUHTARIMIZIN OLMADIĞINI ÖĞRENDİK”

4 ilimizde kadın muhtarımız yok. Bunu Muhtarlar Federasyonundan aldıkları bilgide 4 ilimizde kadın muhtarımızın olmadığını öğrendiklerin kaydeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, her ilde kadın muhtar olması arzusunun altını çizerek; “Başkan da açıkladı Bitlis’te, Muş’ta, Sinop’ta ve Şanlıurfa’da kadın muhtarlarımız yok. Buradan Bitlislilere, Muşlulara, Sinoplulara ve Şanlıurfalılara seslenelim, önümüzdeki seçimlerde mutlaka ama mutlaka en az bir kadın muhtar seçiniz ve böylece Türkiye’nin 81 ilinde de kadın muhtarlarımız olsun. Bu da bizim en büyük arzularımızdan birisidir.” Şeklinde konuştu.

MUHTARLAR DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR

Kılıçdaroğlu, “Biz muhtarlar için ne yapacağız? Bir hedef koymamız lazım ve muhtarların da o hedefi yakalamak için ortak mücadele etmeleri lazım. Her alanda olduğu gibi muhtarlık konusunda da hedef ortaya koyan tek parti biziz. Diyoruz ki, muhtarlar demokrasinin temel taşıdır. Gayet güzel. Peki, niçin muhtarlar demokrasinin temel taşıdır, niçin? Anadolu’da yapılan ilk seçim bir muhtarlık seçimidir. 1833 yılında Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bir muhtarlık seçimidir. Yani milletvekili seçiminden önce, belediye başkanı seçiminden önce, bütün seçimlerden önce bu topraklarda, Anadolu’da yapılan ilk seçim bir muhtarlık seçimidir. O nedenle muhtarları demokrasinin ana ögesi, temel taşı olarak görürüz. Muhtarların milletvekillerinden daha köklü bir tarihi var demokrasi açısından. Belediye başkanlarından daha köklü bir tarihi var. Peki, biz neleri yapacağız? 82 değişik kanunda 354 madde muhtarlarla ilgilidir, muhtar sözü geçer. 82 kanunu ne siz bilirsiniz, ne de bir hukukçu bilir. Muhtar kanunu diye bir kanun var mı? Niye yok? Milletvekillerinin var, belediye başkanlarının var, cumhurbaşkanının var, bakanlıkların var, her şeyin var.”  İfadelerini ulanarak, “Muhtarların kanunu niye yok?” sorusu ile konuya dikkat çekti.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.