Hoşgeldiniz  

Kadın Hakları Gününde Gedik Üniversitesinde Anlamlı Konser

admin | 08 Aralık 2018 | İstanbul, Kültür & Sanat, Manşet A- A+

Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye’de Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin yıldönümünde Nemeth Quartet İstanbul Gedik Üniversitesi’nde, konser verdi.

5 Aralık 1934, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye’de Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verildiği çok önemli bir tarih. Bu özel günün yıldönümü için İstanbul Gedik Üniversitesi Sanat Etkinlikleri kapsamında, Andante Dergisi Müzik Ödüllerinde “2017 En İyi Oda Müziği Topluluğu” olarak seçilen ve 4 kadın sanatçıdan oluşan Nemeth Quartet, konser verdi.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye’de Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verildiği 5 Aralık günü, İstanbul Gedik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Nemeth Quartet Konseriyle tekrar anıldı.

Ülkemizdeki kadın, toplumsal cinsiyet ve kadın girişimciliği konularındaki duyarlılığın artırılması gerekliliğinden yola çıkarak destekleyici projeler üretmek misyonuyla hareket eden İstanbul Gedik Üniversitesi, Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kadın Girişimciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Women in Power Projesi sorumlusu akademisyenlerin de yer alıp sunum gerçekleştirdiği “Kampüste Oda Müziği” başlığı altında sunulan konserde, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler müzik dolu bir gün yaşadı.

İstanbul Gedik Üniversitesi Sanat Etkinlikleri kapsamında bir önceki konser de Fabrikada Koro başlığıyla GeKa Robot Uygulama ve …. Verilmişti.

NEMETH QUARTET HAKKINDA:

Andante Dergisi’nin düzenlediği 2017 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Oda Müziği Topluluğu” seçilen Nemeth Quartet, Türkiye’nin en aktif konser veren oda müziği gruplarından biri olup, alanının seçkin sanatçılarından Gülen Ege Serter (keman), Şeniz Aybulus (keman), Elena Ünaldı (viyola) ve Mutlu Varlık Kocaili’den (çello) oluşmaktadır. 2013 yılından beri beraber çalışan Nemeth Quartet, ismini Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda kendilerini müziğe başlatan ve 1995 yılında gerçekleşen trafik kazasında hayatlarını kaybeden Macar sanatçılar Istvan Nemeth (keman) ve Katalin Nemeth (çello)’ten almaktadır.

2014 yılında Yunanistan’da düzenlenen “eMuse Uluslararası Müzik Yarışması”nda ikincilik ödülü kazanan Nemeth Quartet, Saraybosna’da, Moskova’da, New York’ta, Lefkoşa ve Girne’de, Frankfurt’ta düzenlenen Saray Festivali’nde, 15. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Müzik Festivali’nde, Gürcistan’nın Martvili şehrindeki Uluslararası Oda Müziği Festivali’nde konserler, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde de konser ve çalıştay gerçekleştirmiştir. 2016 yılının Eylül ayında Panama Büyükelçiliği’nin BM Uyuşturucu-Suçla Mücadele Ofisi (UNODC) ve Panama İçişleri Bakanlığı’nın ortak düzenledikleri Blue Heart Campaign projesi kapsamında gerçekleştirilen konserde Panama Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak yer almıştır. Oğuzhan Balcı’nın ‘Kuartet ve Orkestra için bir numaralı Konçertosu’nun Panama’daki ilk seslendirilişini gerçekleştirmiş, aynı eseri 2017 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, 2018 yılında Samsun Devlet Opera-Balesi Orkestrası ve Saraybosna Filarmoni Orkestrası eşliğinde bu şehirlerdeki ilk seslendirilişlerini yapmıştır. 2018 yılının Eylül ayında Arjantin’de iki konser vermek üzere davet edilen grup, buradaki ilk konserini Usina del Arte Konser Salonu’nda, ikinci konseri ise Arjantin Dışişleri Bakanlığı Salonu’nda gerçekleştirmiştir.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.