Hoşgeldiniz  

İyi Parti İstanbul’dan ‘Kanal İstanbul’ 100 Binlik Plan Değişikliğine İtiraz

admin | 23 Ocak 2020 | Genel, İstanbul, Manşet, Siyaset, Üst Manşet A- A+

İyi Parti İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul’un anayasası kabul edilen planda “Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” kapsamında düzenlemeye itiraz etti.

Recep Kenan/itvhaber.com

İl Başkanı Buğra Kavuncu ve Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu’nun aralarında olduğu İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı ile Ataşehir ilçe başkanlığından bir grup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne “Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” kapsamında yapılan düzenlemelere itiraz dilekçelerini verdi.

İYİ PARTİ İSTANBUL’DAN İSTANBUL’UN ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİĞE İTİRAZ

Ataşehir’de bulunan İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilciliğine gelen İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ve Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ile İyi Parti Ataşehir İlçe Başkanı Halil İbrahim Özdemir, il ve ilçe yöneticileri ve partililer “Kanal İstanbul” ile ilgili 1/100.000 ölçek planda yapılan değişikliklere itiraz dilekçelerini sundular.

İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giderek Kanal İstanbul için hazırlanan ÇED raporunun ardından, “Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” kapsamında yapılan düzenlemeye itiraz dilekçelerini veren İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu basın mensuplarına açıklama yaparak soruları yanıtladılar.

KANAL İSTANBUL YAPILMASA BİLE PLAN KALICI HALE GELECEK

“Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” kapsamında Kanal İstanbul güzergahında yapılan düzenlemelere itiraz süresinin 28 Ocak’ta sona eridiğini hatırlatan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, “İstanbul Avrupa Yakası 1/100.000’lik çevre planlarında Kanal İstanbul’un geçeceği sahada yapılan değişikliğe itiraz ettik. İtiraz süreci 28 Ocak’ta sona eriyor. Bu planın önemi şudur; ÇED raporundan daha farklı olarak kalıcıdır. 1/100.000’likler o şehrin değişmeyen planlarıdır. Bu planlar değiştirilmeye teşebbüs ediliyor. Bizim asıl endişemiz, Kanal İstanbul yapılmasa bile bu plan orada kalıcı hale gelecek.” Dedi.

GERİ ÇEKİLMEZSE HUKUKİ YOLLARLA MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Değişiklik gerçekleşirse yerleşim bölgesinin Karadeniz’e kadar çıkacağını ve EKO sisteminin değişeceğine dikkat çeken Hayrettin Nuhoğlu, “Eğer plan değişikliği yapılırsa o bölgede kimi söylentilere göre 1 milyon 200 bin bazılarına göre ise 2 milyon insan yerleşecek. Bu yapılaşma ile Trakya’nın değişmemesi gereken su havzalarının kaynakları, tarım alanları değişmiş olacak. EKO sistemi yabani hayvanlardan bitki sistemine kadar her şey değişecek. Bu değişimi biz kabul edemeyiz. Dolayısıyla bu plana bugün burada itirazımızı yaptık. İtirazlarımızın dikkate alınıp bu değişikliğin geri çekilmesini bekliyoruz.  Şayet çekilmezse hukuki yollarla mücadelemize devam edeceğiz.” Diye  konuştu.

İSTANBUL’UN YERLEŞİMİ KUZEYE DOĞRU GENİŞLEYECEK

Nuhoğlu, “Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” ile İstanbul’un kuzeye doğru genişleyeceği kaygısının altını çizerek; “Yapılan Bu yeni plana göre İstanbul’un yerleşim sahası Kuzeye doğru genişleyecek ve dolayısıyla o bölgenin ekosistemi tamamen değişecek. Orada şuanda köylerde yaşayan 350 bin civarı vatandaş başka yerlere transfer edilecek ve oraya 2 milyon civarı yeni insan yerleşecek. Öte yandan Trakya’nın değişmemesi gereken su havzalarının kaynakları değişmiş olacak. Ekosistem, yabani hayvanlar ve bitki sistemine kadar her şey değişecek. Ve biz bunların hiç birini kabul edemeyiz. Bugün buna itiraz ettik. Bu değişikliğin geri çekilmesini talep ettik”

DEĞİŞİKLİK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ, FAKAT KANAL İSTANBUL YAPILMADI!..

Kanal İstanbul’un bahane olabileceğine dikkat çeken İyi Parti Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, açıklamasında şu dikkat çekici ayrıntıyı dile getirdi: “Bizim itirazlarımıza rağmen “Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” yürürlüğe girdi, fakat Kanal İstanbul yapılmadı. Bu sefer yeni plana göre o bölgede Katarlıların, yandaşların veya başkalarının aldığı o araziler çok büyük değer kazanmış olacak. İnsanın aklına acaba Kanal İstanbul bahane miydi? diye sorular geliyor. Biz bütün hukuki yolları sonuna kadar zorlayacağız. Bu İstanbul’un kaderini değiştirecek bir şey…”

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ BU KORKUMUZU, BU ŞÜPHEMİZİ GÜÇLENDİRMİŞTİR

Kanal İstanbul değişikliği ilke rant oluşturma çabası kaygılarının haklı çıktığının altını çizen İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, İstanbul’un akciğeri olan kuzey bölgesinin imara açılmak istendiğini kaydederek, “Biz kimseyi itham etmek niyetinde değiliz. Fakat ilk günden beri biz, ‘Bu projenin memlekete faydası nedir?’ diye sorduk. Muhataplarımız bu soruya net bir cevap veremediler. Biz de hep acaba rant oluşturma arzusuyla mı bütün bu çabalar gösteriliyor diye düşündük. Bugün geldiğimiz noktada sayın vekilimizin de söylediği gibi bu 1/100.000 ölçekli plan değişikliği de bu korkumuzu, bu şüphemizi güçlendirmiştir.” Dedi.

İSTANBUL’UN AKCİĞERLERİ OLAN BÖLGEYİ İMARA AÇMAK İSTİYORLAR

İl Başkanı Kavuncu, açıklamasında, “İstanbul’un akciğerleri olan o bölgeyi imara açmak istiyorlar. Biz hiç bir şekilde hukukun dışına çıkmadan ve provokasyona sebep vermeden bütün haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu şehir hepimizin, bu ülke hepimizin… Bu mesele sadece Trakya ve Marmara meselesi değil, tüm Türk milletini ilgilendiren bir konu. Biz kutuplaşma istemiyoruz, sadece sesimizi duyurmak istiyoruz.” Yer verdi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.