Hoşgeldiniz  

İTAKSİ YOLCULARI SES VE GÖRÜNTÜ KAYITLARINDAN TEDİRGİN

admin | 19 Temmuz 2017 | Ataşehir CHP, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Siyaset, Türkiye A- A+

İstanbul’da başlayan iTaksi uygulaması ile yolcuların ses ve görüntü kaydı alındığına dikkat çeken CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, uygulamanın yolcuları tedirgin ettiğine dikkat çekti.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul‘da başlayan iTaksi uygulaması ile yolcuların ses ve görüntü kaydının alındığına dikkat çeken CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi konu ile ilgili TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergesi veren CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “iTaksi uygulamasıyla depolanan görüntü ve ses kayıtları, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimleriyle paylaşılmakta mıdır?” diye sordu.

KAYITLAR, KAZA VE GÜVENLİK SORUŞTURMASINDA MI KULLANILACAK?

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, İçişleri Bakanı Soylu tarafından yanıtlanmak istemi ile TBMM Başkanlığı’na verilen önergede, iTaksi‘lerde yolcuların konuşmaları ve görüntülerinin kayıt altına alındığına dikkat çekerek; “ İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayında hayata geçirdiği iTaksi’lerde, yolcuların konuşmaları ve görüntüleri kayıt altına alınmaktadır. Kamera kayıtları, iTaksi cihazında tutulur ve de Taksi Yönetim Merkezine iletilir. Kayıtların, sadece kaza ve güvenlik soruşturmalarında kullanılmak üzere, talep edildiğinde güvenlik birimlerine iletileceği açıklanmıştır” dedi.

KAYITLAR, İTAKSİ YOLCULARINI TEDİRGİN EDİYOR

CHP’li İlgezdi, “Gerek bilgilerin saklanması gerekse de özel konuşmaların yolcular aleyhine kullanılması ülkemiz şartlarında kaçınılmazdır. Bu durum yolcuları tedirgin etmekte ve özel hayatın gizliliğini ihlal etmektedir. Yolcu, taksiye bindiği zaman şoförle, yanındaki arkadaşıyla veya telefonuyla konuştuklarına dikkat etmek zorundadır” ifadelerine yer verdiği önergesinde İçişleri Bakanı Soylu’ya şu soruları yöneltti;

1.iTaksi uygulamasında çalışan taksi sayısı kaçtır?

2.Uygulama başladığı günden önerge tarihine kadar geçen sürede kaç kayıt toplanmıştır? Kayıtlardan incelenen olmuş mudur? Kayıtlar nedeniyle hakkında işlem yapılan yolcu olmuş mudur?

3.Güvenlik için iTaksi’lerde, görüntü kaydı alınmasının yanında ses kaydına neden gerek duyulmuştur?

4.iTaksi’lerde ses ve görüntü kaydı yapıldığına dair uyarı notu var mıdır? Yoksa neden konulmamıştır? Bu konuda yolculara şoförler tarafından bilgilendirme yapılmakta mıdır?

5.Görüntü ve ses kaydının alınmasına izin vermeyen yolcunun talebi kabul edilmekte midir? Yoksa yolcu araçtan mı indirilmektedir?

6.Bu kayıtların, bilgilendirme yapılmadan alındığı için suç teşkil ettiği bilinmemekte midir? Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesine neden izin verilmektedir?

7.“Kaza ve güvenlik soruşturması” diye genel bir tabir neden kullanılmıştır? Güvenlik birimlerinin, “güvenlik soruşturması” kapsamında bu görüntülere rahatlıkla erişmesi mi sağlanmak istenmektedir?

8.Geçmiş tarihte İstanbul’da bir taksi şoförünün, iktidarı eleştiren bir yolcunun ses kaydını alıp, polise ihbar ettiği bilinmektedir. Bu uygulama ile yolcular konuştuklarına daha çok dikkat edecek, iktidarı ve yetkilileri eleştirmemeye çalışacaktır. Uygulama başladığı günden itibaren iTaksi şoförlerinden, yolcular hakkında şikayetçi olan olmuş mudur?

9.iTaksi uygulamasıyla depolanan görüntü ve ses kayıtları, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimleriyle paylaşılmakta mıdır?

10.Söz konusu kayıtların, kolluk ve istihbarat birimleri ile paylaşılacağına yönelik yolculara bildirimde bulunmakta mıdır?

11.Bir araçta günlük, haftalık ve aylık olarak kaç görüntü ve ses dosyası saklanmaktadır? Söz konusu verilerin toplandığı bir depo hafıza var mıdır? Varsa bu depo hafızaya kimlerin erişim hakkı var mıdır?

12.Aynı uygulama diğer toplu taşıma araçlarında da düşünülmekte midir?

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.