Hoşgeldiniz  

İmar Artışı Olmadan Yerinde Dönüşümden Yanayım

admin | 13 Kasım 2017 | İstanbul, Kentsel Dönüşüm, Manşet, Siyaset, Üst Manşet A- A+

İBB Bakanlığı görevine başladığında basın mensuplarına açıklama yapan Mevlüt Uysal, İstanbul genelinde yapıların yüzde 70-80 oranında yenilemeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul’da uygulanacak olan Kentsel Dönüşüm ile ilgili düşüncelerini açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, prensip olarak “yerinde dönüşüm”den yana olduğunu, dönüşümün imar artışı yapılmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“İSTANBUL’DA YERİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN YANAYIM”

İBB yeni Başkanı Mevlüt Uysal açıklamasında İstanbul’da prensip olarak yerinde kentsel dönüşümden yana olduğunu kaydederek; “Eğer bir kentsel dönüşüm yapılacaksa, kentsel dönüşüm muhakkak yerinde yapılacak. Evet, bu kentsel dönüşüm yerinde yapılırken, nasıl yapılacağı konusuna geldiğimiz zaman; hiçbir şekilde ilave imar artışı olmadan yapılacak. Yani bina yıkılıp aynı bina olarak yapılacak, ilave daire yapılamayacak. Büyükşehir olarak, 2018 bütçemizde de kentsel dönüşüm için 1 milyar lira bütçe ayırdık” dedi.

YÜZDE 20 KENDİ METREKARESİNDEN DÜŞÜK DÖNÜŞÜM

İstanbul’da imar artışı olmadan yerinde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini ifade eden Mevlüt Uysal, “O zaman nasıl bir yenileme yapılabilir? Sorusunu yönelttiği açıklamalarında “Yerinde dönüşüm yaparken vatandaşın evinin metrekaresi, yüzde 20 kendi metrekaresinden düşük olacak. Yani vatandaşa, ‘Senin daireni yıkıp yenisini yapalım. Ama 120 metrekare ise biz 100 metrekare verelim 20 metrekare düşük olarak’ denilecek” ifadelerine yer verdi.

120 METREKAREYE 100 M2 SIFIR DAİRE VERECEĞİZ

Vatandaştan kesilen yüzde 20 metrekarenin, ortalama olarak İstanbul’da dönüşümde yüzde 60-70 maliyetleri karşılayacağını hesapladıklarını kaydeden İBB (İstanbul Büyükşehir Belediye) Başkanı Mevlüt Uysal, kalan maliyeti Belediyenin üstleneceğini vurgulayarak; “Yüzde 30-40 Belediye desteğimiz olarak, yerinde yıkıp yapmak istiyoruz. Temel prensibimiz bu. Vatandaştan bir para talebimiz olmayacak. Vatandaş, ‘120 metrekare 120 metrekare olsun. Ama yüzde 20’inin bedelini ödeyeyim’ derse, bu şekilde olabilir. Orada vatandaşa bir satış olabilir. Vatandaşın anahtarına anahtar vereceğiz. 120 metrekareye 100 m2 sıfır daire vereceğiz. Ayırdığımız 1 Milyar TL’lik bütçe ile 4-5 milyar TL tutarında konut üretileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

İSTANBUL’DA DÖNÜŞÜM 10 – 15 YILDA TAMAMLANACAK

Vatandaşların bu projeye itiraz etmeyeceklerini ve bu konudaki tartışmaların son bulacağını iddia eden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul’da dönüşümün 10 – 15 yılda tamamlanacağının planlandığını belirterek, “İstanbul’da yaklaşık 800 bin konutun bu şekilde yenilenmesi gerekiyor. Herhalde bir 15-20 bin konut, biz hazırız başlayalım konumunda olabilir. Bu şekilde bir çalışma ile 10-15 yılda İstanbul’da yeniden dönüşümün tamamlanacağını düşünüyorum. Dolayısıyla İstanbul’a nasıl ve niye ihanet etti? Onun tartışması yerine, ‘geçmişte birçok yanlış yapıldı bu yanlışı önümüzdeki dönemde yapmayalım’ Bizim de Büyükşehir olarak yaklaşımımız bu” şeklinde konuştu.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.