Hoşgeldiniz  

İmamoğlu: Üstüne Sığmıyoruz, Yerin Altını Maksimum Kullanmalıyız

admin | 30 Temmuz 2019 | İstanbul, Manşet, Siyaset, Üst Manşet A- A+

İnceleme yaptığı metro tüneli girişinde açıklama yapan İmamoğlu, “İstanbul’un metroya çok ihtiyacı var. İstanbul’un ulaşımdaki bir numaralı aktörü metro olmalı.” Dedi.

Metro şantiyesi sahasını, iş güvenliği kapsamında kırmızı yelek ve üzerinde adının yazdığı baret ile dolaşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yetkililerden inşaatla ilgili bilgiler aldı.

RAYLI SİSTEMLER, METRO İSTANBUL İÇİN ÇOK KIYMETLİ

Metro hatlarının İstanbul’un ulaşım düzenine büyük katkı sunacağını kaydeden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kamu kuruluşları ve firmalarla birlikte çözümü yönünde seferberlik yürüteceklerini vurgulayarak; “Raylı sistemler, metro İstanbul için çok kıymetli.” Diye konuştu.

BAŞKAN İMAMOĞLU: “YERİN ÜSTÜNE SIĞMIYORUZ, YERİN ALTINI MAKSİMUM KULLANMALIYIZ”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, üzerinde adı yazılı bareti taktı, yeleğini giydi ve Kabataş-Mahmutbey metro şantiyesinde, kurmaylarıyla beraber incelemelerde bulundu. Gazetecilerin sorularını metro tüneli girişinde yanıtlayan İmamoğlu, “İstanbul’un metroya çok ihtiyacı var. İstanbul’un ulaşımdaki bir numaralı aktörü metro olmalı. Yerin üstüne sığmıyoruz çünkü. Yerin altını en maksimum şekilde kullanmak zorundayız” dedi. İmamoğlu, kadın gazetecilerden Raylı Sistemler Daire Başkanı Doç. Dr. Pelin Alpkökin’e ithafen gelen “İstanbul’un ulaşımı kadınlara emanet diyebiliyor muyuz” sorusuna, “Ben, kadına güvenme konusunda bu kadına dair bir tolerans değil. Kadının hakkı. Zira toplumun yarısı hatta yarısından biraz fazlası kadın İstanbul’da. Dolayısıyla, kadının girişimci olması, kadının hak ettiği yerde olması bizi mutlu eder. Kızım ve eşim adına mutlu eder” yanıtını verdi.

KABATAŞ-MAHMUTBEY METRO HATTINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, inşaatı süren Kabataş-Mahmutbey metro hattında incelemelerde bulundu. İmamoğlu’na İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut, ulaşımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ile Raylı Sistemler Daire Başkanı Doç. Dr. Pelin Alpkökin de eşlik etti.

GAZETECİLERE METRO İNŞAATIYLA İLGİLİ BİLGİLER VERDİ

İmamoğlu, şantiye sahasını, iş güvenliği kapsamında kırmızı yelek ve üzerinde adının yazdığı baret ile dolaştı. Yetkililerden inşaatla ilgili bilgiler alan İmamoğlu, peronda bulunan trende incelemelerde bulundu. İBB Başkanı’nı takip eden çok sayıda basın mensubu İmamoğlu’nu tren içinde görüntüleyebilmek için birbirleriyle yarıştı. Geniş bir alana yayılan şantiye sahasını gezen İmamoğlu, gazetecilere, metro tüneli girişi önünde metro inşaatıyla ilgili bilgiler verdi.

“İSTANBUL’A NEFES ALDIRACAK NOKTALARDAN BİRİ”

“24,5 kilometrelik Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı’nın hattın atölye bakım alanındayız” diyen İmamoğlu, şu bilgileri aktardı: “Bu alan yaklaşık 150 bin metrekare. Metro, sürücüsüz planlanıyor. Bu alanda hem kumanda hem bir bakım alanı üretilmiş durumda. Bu hat, yoğun bir hat. Günlük, çift yönde 500-600 bin insana dönük bir hedef var. Dolayısıyla İstanbul’un en yoğun hatlarından birisi olacak. Uzun da bir hat. 8 yoğun ilçeden geçiyor. Fonksiyonel olarak baktığınızda bazı duraklarda çok yoğun aktarmalar var, Kabataş’ta olduğu gibi. Bazı noktalarda farklı ulaşım araçlarıyla birleşiyor. Kabataş’ta füniküler, tramvay ve deniz hatları var. Mecidiyeköy’de metrobüs ile bağlantısı var. Eyüp’te, Eyüp-Eminönü Tramvay Hattı ile birleşiyor. İstanbul’a nefes aldıracak noktalardan birisi.”

“İSTANBUL’UN METROYA ÇOK İHTİYACI VAR”

Metro hattında emek harcayan herkese teşekkür eden İmamoğlu, “Bu tür işler önemlidir. Tasarımdan başlar, finansmanı, yapımcı firmalar, mühendisler, çalışan emekçi dostlar, belediyemizde bu sürece katkı sunanlar, herkes bu sürecin önemli birer ferdidir. 2020’nin Ocak ayında, ilk sürüşlerin başlanması hedefleniyor. Tabii bu zaman diliminde deneme sürüşleri, güvenlikle ilgili tedbirler çok çok önemli. Sürecin esas kısmı bu alanda harcanıyor. Umut ediyoruz ki 2020’nin ilk ayında bu hattın Mecidiyeköy-Mahmutbey arasındaki ilk etabını insanlarımıza en güvenli şekilde kullandıracağız. Burada araçların 5’i inmiş durumda, 15’i hazırlanıyor. Hem çevreye duyarlı hem de engelli dostu metro araçları var. Araçlar Adapazarı’nda üretiliyor. Engelli vatandaşlarımızın seyahatini kolaylaştıran, aynı zamanda geniş ve ferah araçlar. Bu yönleriyle yenilikçi bir hat. İstanbul’un metroya çok ihtiyacı var. İstanbul’un ulaşımdaki bir numaralı aktörü metro olmalı. Yerin üstüne sığmıyoruz çünkü. Yerin altını en maksimum kullanmak zorundayız” dedi.

“İŞLERİ YÜKLENEN FİRMALARLA DİYALOG KURACAĞIZ”

İstanbul’da şu anda yapımı devam eden 221,7 kilometre raylı sistem hattı olduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, şunları söyledi:”Bunun 80 kilometresi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılıyor. Geri kalan 140 kilometrenin biraz üstü de İBB tarafından yapılıyor. Bunların içinde ihalesi yapılmış devam edenler var. Ne yazık ki şu an durdurulmuş olanlar var. Hatta sözleşmesi yapılmış ama başlanmamış olan bile var. Tümüyle inceliyoruz. Sıkı bir denetimle yürütmek istiyoruz bu süreci. Aynı zamanda ekonomik sıkıntılardan dolayı durdurulmuş hatlar var. Bunları inceliyoruz. Çare üretme adına ilgileniyoruz. Biz göreve başlamadan önceki durumları böyle. Hangi sıkıntıları var, onu inceliyoruz. Yeni finansal kaynaklar oluşturabilir miyiz noktasında yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Elbette ki yine bu işleri yüklenen firmalarla bu diyaloğu yöneteceğiz. Tabi durdurulan hatlar hangi seviyede durdurulmuş, bunlar da teknik anlamda önemli. Çünkü tünel aşamaları, istasyon noktaları, bakım alanları gibi farklı fonksiyonel noktaları var. Tünel noktasında durdurulmuş olanların teknik bir sorunu var mı buna bakacağız. Neticede metro hatlarının üstünde de yapılılarımız var. Bir sıkıntı doğurabilir mi, bu noktada analizlerimiz sürüyor.”

RAYLI SİSTEMLER, METRO İSTANBUL İÇİN ÇOK KIYMETLİ

“Hiç başlanmamış olanlara neden başlanmadığı konusunda analizlerimiz var. Devam eden 221 kilometrelik hatlar İstanbul’un ulaşım düzenine büyük katkı sunacağı için ilk eylem planımız, bunların hızlıca devreye girmesine dönük önündeki engelleri kaldırmak. Baktığımız pencere bu. Umuyorum hem içinde bulunduğumuz Kabataş-Mahmutbey Hattı ile diğer hatların en kısa sürede İstanbulluyla buluşmasıdır. Bu çalışmalar çözüm masalarımızda tüm aktörleriyle yönetilecek. Kamu kuruluşları ve firmalarla birlikte çözüm yönünde bir seferberlik yürüteceğiz. Raylı sistemler, metro İstanbul için çok kıymetli.”

“İNŞAAT SÜREÇLERİ DEVAMLILIK İSTER”

İmamoğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. İBB Başkanı, “Çok önemli noktalarda tünel aşamasında bırakılan metrolar da var. Öncelikle belirlediğiniz noktalar var mı” sorusuna, “Bütününe bakmak lazım. Şu noktada şöyle bir şey var deyip bir kaygı uyandırmak istemiyorum. Ama elbette bir risk olduğun da gözlemliyoruz. İnşaat süreçleri devamlılık ister. Bazı inşaat aşamalarını yarıda kesmek çok risklidir. Ben de bu işlerin farklı bir bölümünde bulunmuş birisiyim. Dolayısıyla devam edip bitirilmesi çok önemlidir. Bu bağlamda bütüncül bakıyoruz. Durdurulmuş mu? Nerede durdurulmuş? Eğer bir süre duracaksa tedbirlerin alınması noktasında yapılacak ilave işlemler nelerdir, tümüyle arkadaşlarımızla inceliyoruz. Bu ihmal edilmiş alanlarda İstanbulluları riske atacak riskleri ortadan kaldıracağız” yanıtını verdi.

-KADIN GAZETECİLERDEN, “KADIN” SORUSU-

İmamoğlu, kadın gazetecilerin İBB’de kadın yöneticilerin çoğalıp çoğalmayacağı yönündeki soruyu ise, “Bundan sonraki çalışma arkadaşlarımızın içinde tabii ki kadınlar olacak. Az sayıda gördüğüm kadın çalışanlarla çıkışta bir araya gelip fotoğraf çektiririz” şeklinde yanıtladı ve sözü Raylı Sistemler Daire Başkanı Doç. Dr. Pelin Alpkökin’e bıraktı. Alpkökin, “Çok teşekkür ediyorum. Cuma gününden itibaren atandım. Atandığımız andan itibaren de sabahtan gece geç saatlere kadar sürekli olarak başkanımızın söylediği konular üzerinde hassasiyetle çalışıyoruz. Sorunları bir plan çerçevesinde hep birlikte çözeceğiz. Güçlü bir ekibimiz var. Bunlar her biri sırayla gerekli önlemler alınarak çözülecek. Trenlerimiz hızlı şekilde halkımızın hizmetine sunulacak” diye konuştu.

“KADIN OLDUKLARI İÇİN DEĞİL, UZMAN OLDUKLARI İÇİN ATANDILAR”

İmamoğlu, “İstanbul’un ulaşımı kadınlara emanet diyebiliyor muyuz” sorusuna, “Ben, kadına güvenme konusunda bu kadına dair bir tolerans değil. Kadının hakkı. Zira toplumun yarısı hatta yarısından biraz fazlası kadın İstanbul’da. Dolayısıyla, kadının girişimci olması, kadının hak ettiği yerde olması bizi mutlu eder. Kızım ve eşim adına mutlu eder. Bu yönüyle de attığımız adımlar, atamalarımız, genel sekreter yardımcılarımızdan diğer birimlere kadar çalışacak olan kadın adaylar bu konuda uzman insanlar. Kadın oldukları için atanan insanlar değil. Uzman oldukları için atanan insanlar. Bunun altını çizelim. Bütün arkadaşlarımız el ele kol kola çalışmak iş üretmek için buradayız. Yetenekli birikimli insanlar var.  Olan insan kaynağı yine bizimle beraber. Bizim sürece kattığımız arkadaşlarımız var. Geçmişten bugüne yapılan takdirle karşılıyoruz ve alkışlıyoruz. Bundan sonra yapılacaklar da yine İstanbul halkı için. Yapanlar da bizim yapacaklar da bizim. Tümüyle böyle bakıyoruz sürece. Esas olan İstanbulluya iş üretmek, hizmet üretmek. Ulaşım İstanbul’un birinci sorunu. Kadın eli değince tahmin ediyorum daha görmediğimiz noktaları görülecek. Hassasiyetle dokunulacak. Başarılar diliyorum” yanıtını verdi. İmamoğlu, gazetecilerden gelen, “Kıskanmadılar mı” sorusuna da “Yok, kıskanmadılar. Eşlerinden dolayı, varsa kızlarından dolayı kıskanmazlar” karşılığını verdi.

“METROBÜSLERİ REHABİLİTE EDECEĞİZ”

İmamoğlu’na metrobüslerle ilgili sıkıntılar da iletildi. İmamoğlu, bu yönlü soruyu, “Metrobüs araçlarımızın ciddi anlamda değişime ihtiyacı var. Hem eskiyen araçlar var hem de ters yön ulaşımı sıkıntı kazalara neden oluyor. Bunların değiştirilmesi noktasında tespitlerimiz var. 1 ayda çok ilginç yorumlar duyuyorum. ‘Hani ulaşım sorununu çözecekti’ diye… Beklentiyi fazla abartmış olanlar var ya da niyeti farklı olanlar var ama metrobüs araçları, yoğun bir şekilde gündemimizde. Aynı zamanda bir metrobüs aracının kapasite yeterli olmamasından dolayı insanların birikmesine neden olduğunu biliyoruz. Bu konuda uzman, yerli araç üretimi yapan firmalar da var. Onlarla bağlantılarımız sürüyor. Elbette hızlı rehabilite edeceğimiz ve hızlıca devreye alacağımız kısımları var ama işin tümüyle çözümü gerçekten orada ciddi bir araç yenilemesi konusu bu anlamda da yeterliliğine inandığımız genel olarak, sistem olarak, yön düzenlemesi olarak uygun araçlar var kapasite olarak ama bunların imalatı devreye alınması ne yazık ki kışa yetişecek bir durum değil ama bir rehabilitasyonla bazı sıkıntıları giderecek durumdayız” şeklinde yanıtladı.

“HER ŞEYİ BİLMEK ZORUNDA OLMADIĞIMIN HERKES FARKINDADIR”

İmamoğlu, “Garajlarda bekleyen Hollandalı şirkete ait otobüsleri kullanacak mısınız” sorusuna ise, “Artık bakacağız. Müze mi yaparız onları bilmiyorum. Tabii yanlış adımların atıldığı bazı işler oldu metrobüs alımlarında. Yani özellikle İstanbul’un topografyasına uygun olmayan araçlar alınmıştı. Ciddi paralar harcanmıştı. Bunlar üzücü şeyler. Ben şöyle inanıyorum. Gördüğünüz şu dairenin içinde bile aklı, bilimi ve emeği temsil eden insanlar var. Benim her şeyi bilmek zorunda olmadığımın herkes farkındadır. Bu işin uzmanları var. Oturup detaylıca her işi, her organizasyonu, her projeyi yani bir şu sistemi yapmak tümüyle bir kabiliyet elbette bunu kabul ediyoruz ama tümüyle. Finansmanıyla örneğin, finansmanı eğer pahalıya mal olmuşsa bu bir kabiliyet değil. En uygun fiyatı buraya mal etmek en doğrusu ya da en doğru aracı buraya katmak ya da imalat sırasında riskleri sıfıra indirmek. Bu kabiliyette insanlarımız Türkiye’de şükürler olsun ki var. Bir başka kabiliyet gerekiyor. Yöneticide olması gereken kabiliyet işi ehline teslime etmek. Her konuda biliyorum dememek. Biz de onu yapacağız. Yeni metrobüs hatlarımız olacak” yanıtını verdi.

İmamoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtlamasının ardından şantiyede çalışan kadın emekçilerle ayrı olarak fotoğraf çektirdi.

İmamoğlu, daha sonra tüm çalışanlarla toplu fotoğraf çekiminde bir araya geldi. Birçok çalışan, İmamoğlu ile “selfie” yapmak için sıraya girdi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.