Hoşgeldiniz  

İlgezdi: Yeni Sistem Sağlığı Tehdit Ediyor!

admin | 08 Temmuz 2019 | Ataşehir CHP, Manşet, Siyaset, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Basın açıklaması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin vatandaşlardan veri ve bilgi kaçırmasını sistematik hale getirdiğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin basın açıklaması:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin vatandaşlardan veri ve bilgi kaçırmasını sistematik hale getirdiğini ifade ederek, “Toplatılan ilaçlardan, kızamık vakalarına, çocuklarına aşı yaptırmayanlara kadar halk sağılığını doğrudan ilgilendiren konularda veri tutmayan ve bu verileri açıklamayan yeni sistem sağlığı tehdit ediyor” dedi.

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi’nin, 2003-2018 yılları arasında Geri Çekme Yönetmeliği kapsamında toplatılan ilaç sayısına ilişkin bilgi edinme talebine Sağlık Bakanlığı tarafından, “ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz- neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler” denilerek cevap verilmedi.

İlgezdi Sağlık Bakanlığının veri saklayarak halkın sağlını tehdit ettiğini ifade eden bir açıklama yaparak, “Hastaları “müşteri”, sağlık sektörünü ise “piyasa” olarak algılayan bu model hasta güvenliğini ciddi anlamda tehlikeye atmaktadır” diye açıkladı.

Sağlık Bakanlığının “Müşteri garantisi verdiği Şehir hastanelerine hasta taşımaktan, halk sağlığına ilişkin konularla ilgilenmeye vakit bulamadığını” ifade eden İlgezdi, ” 2014 yılında ülkemizde devreye giren ilaç takip sistemine rağmen Sağlık Bakanlığının 23.05.2019 tarihli Piyasadan Toplatılan İlaçlara İlişkin Bilgi Edinme talebime, “elimizde veri yok” diyerek olumsuz yanıt verilmesi gerçeği yansıtmadığı gibi, halk sağlığının nasıl tehlikeye atıldığının da kesin bir kanıtıdır” dedi.

CHP’li İlgezdi, Sağlık Bakanlığının halkın sorunlarına sırtını dönme gücünü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminden aldığının açık olduğunu söyleyerek, ” Yeni sistemden sonra Sağlık Bakanın yanıtlaması istemiyle 981 soru önergesi verildi. Bu önergelerden yalnızca 4’ü süresinde, 76’sı ise süresi geçtikten sonra cevaplandı. 727 soruya ise cevap verilmedi. Sağlık Bakanlığı sorulan soruların Yüzde 92’sine yanıt vermedi” diye açıkladı.

Sağlık Bakanlığının bu tavrının 1 yılını geride bıraktığımız Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Yasama erkini yok saydığını bütün çarpıklığı ile gözler önüne serdiğini kaydeden İlgezdi, “Bu yüzden yanlış ilaç kullanımı nedeniyle yaşanacak can kayıplarının sorumlusu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ısrar eden bütün siyasilerindir” dedi.

Sağlık Bakanlığının yanıt vermediği halk sağlığını ilgilendiren konuların bazıları ise şunlar,

“- Son 1o yıl içerisinde çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı,

– Kalp nakli bekleyen çocuk ve bebek hasta sayısı,

– Miadı dolduğu için imha edilen ilaç sayısı,

– Kök hücre bağışı ve doku tiplemesi çalışmaları sayısı,

– Piyasada bulunmayan ilaç sayısı,

– Kızamık vakalarındaki artış sayısı,

– Anne ve bebek ölümlerine ilişkin veriler,

– Şehir hastanelerinde yaşanan sorunlar,

– Yoğun bakım servislerinin yetersizliği

– Ücretsiz kanser taramaları ve elde edilen bulgulara ilişkin veriler.”

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.