Hoşgeldiniz  

İlgezdi, ‘Son 1 Ayda 22 Yeni Ölüm Mü Gerçekleşmiştir?’

admin | 06 Aralık 2018 | Ataşehir CHP, Manşet, Siyaset A- A+

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi,  Bakan Cahit Turhan’ın havalimanı inşaatında 30 işçinin hayatını kaybettiği açıklamasına dikkat çekerek, “soruşturma var mı?” Diye sordu.

Recep Kenan/itvhaber.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi,  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 6 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda havalimanı inşaatında 30 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladığını hatırlatarak, CİMER tarafından açıklanan verilere göre ortaya çıkan yeni ölümlerin, Bakanın açıklamasından önce mi yoksa sonra mı yaşandığını sordu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, “söz konusu 22 iş cinayeti 6 Kasım’dan önce yaşanmışsa, Bakan’dan ve kamuoyundan bilgi saklayan bürokratlar hakkında başlatılan adli/idari soruşturma var mıdır? Bürokratların bu bilgiyi saklamasının gerekçesi nedir?” sorularını yöneltti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, “3. Havalimanı İnşaatında Son 1 Ayda 22 Yeni Ölüm Mü Gerçekleşmiştir?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yardımcısı Gamze AKKUŞ İLGEZDİ  tarafından Cumhurbaşkanı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına verilen önerge:

İstanbul yeni havalimanı inşaatı esnasında meydana gelen iş cinayetlerinde en az 52 işçinin hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştır. Söz konusu ölümlerin uzun süre kamuoyundan gizlendiği anlaşılmaktadır.

SGK verilerine göre sadece 2017 yılında meydana gelen iş kazalarında 1633 emekçi hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden işçilerin yüzde 36’sı, bina inşaatı, bina dışı yapıların inşaatları ve özel inşaat faaliyetlerinde çalışıyordu. Taşeronlaşmanın en kötü koşullarının hüküm sürdüğü inşaat sektöründe hayatını kaybedenlerin sayısı 2017 yılında, 587 olarak kayıtlara geçmiştir.

Yaşanan ölümler karşısında seslerini duyurmaya çalışan, insanca çalışma koşulları talep ettikleri için havalimanı şantiyesinde eylem yapan emekçiler ise kolluk kuvvetlerinin yaptığı operasyonla gözaltına alınmış ve 31 kişi tutuklanmıştır. Anayasal haklarını kullanarak, insanca yaşam koşullarını savunmak için eylem yapan emekçilere, “’görevi yaptırmamak için direnme, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” gibi suçlamalar yöneltilmiştir. Bu durum, Türkiye’de emekçi hayatının, “altta kalanın canı çıksın” mantığıyla hiçe sayıldığını göstermektedir. İnsan hayatını hiçe sayanların yaptıklarının yanına kar kalmaması, ölenin öldüğüyle kalmaması için;

  1. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 6 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda havalimanı inşaatında 30 işçinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. CİMER verileri ile ortaya çıkan yeni ölümler, Bakanın açıklamasından önce mi yoksa sonra mı yaşanmıştır?
  2. Söz konusu 22 iş cinayeti 6 Kasım’dan önce yaşanmışsa, Bakan’dan ve kamuoyundan bilgi saklayan bürokratlar hakkında başlatılan adli/idari soruşturma var mıdır? Bürokratların bu bilgiyi saklamasının gerekçesi nedir?
  3. İstanbul Yeni Havalimanı inşaatının başlangıcından günümüze, taşeron firmalar da dahil olmak üzere toplam kaç kişi çalıştırılmıştır? Bu sayının kamu ve firmalara göre dağılımı nedir?
  4. Havalimanı inşaatı esnasında çalıştırılan yabancı işçilerin sayısı nedir? Bu işçilerden kaza geçirenlerin sayısı nedir? Hayatını kaybeden yabancı işçi var mıdır? Yabancı işçilerin uyruklarına göre dağılımı nedir?
  5. İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında çalıştırıldığı tespit edilen çocuk işçi sayısı nedir? Çocuk işçilerden hayatını kaybedenlerin, meslek hastalığına yakalananların ve sürekli iş göremez hale gelenlerin sayısı nedir?
  6. Havalimanı inşaatı sırasında işçiler tarafından yapılan toplam şikayet sayısı nedir? Bu şikayetlerin konularına göre dağılımı nedir?
  7. Yapımına başlandığı günden bugüne İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesinde hayatını kaybeden işçilerin ailelerine tazminat ödenmiş midir? Ödenen tazminatın yıllar bazında; miktarına ve ödendiği kişi sayısına göre dağılımı nedir?
  8. İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında meydana gelen kazalardan dolayı ölüm aylığı bağlanan kişi sayısı nedir? Bu sayının yıllara göre dağılımı nedir?
  9. İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı sırasında meslek hastalığına yakalandığı tespit edilen kişi sayısı nedir?
  10. İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı sırasında yaşan kazalar sonrasında sürekli iş göremez duruma gelen emekçi sayısı nedir?
  11. İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı esnasında meydana gelen kazalardan dolayı hakkında adli ve idari soruşturma başlatılan kamu görevlisi sayısı nedir? Hakkında işlem başlatılan kamu görevlilerinin unvanlarına göre dağılımı nedir?
  12. İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı esnasında meydana gelen kazalardan dolayı hakkında adli ve idari soruşturma başlatılan firma yetkililerinin sayısı nedir? Hakkında işlem başlatılan firma yetkililerinin görev, yetki ve sorumluluklarına göre dağılımı nedir?
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.