Hoşgeldiniz  

İlgezdi: Kadro Beklerken İşlerinden Oldular

admin | 05 Ocak 2020 | Genel, Gündem, Kültür & Sanat, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığından kadro bekleyen süre sözleşmeli personelden 150’den fazlasının işten çıkarıldığı uygulamanın kültüre olan düşmanlığını kanıtladığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından kadro bekleyen süre sözleşmeli personelden 150’den fazlası işten çıkarıldı.

İLGEZDİ: AKP KÜLTÜRE DÜŞMAN

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığından kadro bekleyen süre sözleşmeli personelden 150’den fazlasının işten çıkarıldığını açıklayarak, “Kadro sözü verip bunun için çıkarttığınız Cumhurbaşkanı kararnamesi sonrasında 150’den fazla sanatçı ve çalışanı işsiz bıraktınız. Yapılan tüm uygulamalar AKP’nin kültüre olan düşmanlığını kanıtlıyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Genel Müdürlüğünde kadro bekleyen sanatçı ve çalışanların işten çıkarmasını bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı genel müdürlüklerde süre sözleşmeli olarak görev yapan sanatçı ve çalışanların mağduriyetinin giderilmesi için sözleşme sözü verildiğini hatırlatarak, “Bunun için önce yönetmelik hazırlayıp uygulayamadınız, sonra çıkarttığınız 54 Sayılı Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 150’den fazla sanatçı ve çalışanı işsiz bıraktınız. Adana Devlet Tiyatrosu 2 Ocak’taki “Miletos Güzeli’ oyununu işsiz kalan sanatçıları yüzünden gerçekleştiremedi, Trabzon dahil birçok ilde de son anda başka oyuncular bulunarak temsiller gerçekleştirildi” dedi.

Gamze Akkuş İlgezdi KESK’e bağlı Kültür Sanat Sendikasının açıklamasına da vurgu yaparak, “Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatrolarında ses sanatçısından, marangozuna; oyuncusundan, demircisine; orkestra sanatçısından, suflörüne kadar yaklaşık 150 sanat emekçisi sözleşmelerinin yenilenmeyeceği ile ilgili bir yazı tebliğ edilerek işten çıkarılmışlardır” diye konuştu.

İlgezdi önergesinin gerekçesinde 54 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sonrasında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün, yeni düzenlemeden yararlanmak isteyen sanatçıların başvurularını 26-30 Aralık 2019 tarihleri arasında aldığını ifade ederek, “Sanatçılar sözleşme imzalamayı beklerken, sanatçı ve çalışanlara gönderilen tebligatlarda hiçbir gerekçe gösterilmeden, ‘Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar kapsamında çalışma talebiniz Genel Müdürlüğümüzce uygun görülmemiştir’ denmiştir” dedi.

“İşten çıkarılan birçok sanatçı ve çalışana şifahi olarak güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilmiştir” diyen Gamze Akkuş İlgezdi, güvenlik soruşturmaları nedeniyle işten çıkarılanlar arasında 20 senelik çalışanların da bulunduğunun altını çizdi.

İLGEZDİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY’A

“- Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi kaç çalışan 54 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi sonrasında sözleşme için başvuruda bulunmuştur?

–              Başvuruda bulanan çalışanların kaçının sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar kapsamında çalışma talebi uygun görülmemiştir?

–              Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar kapsamında çalışma talebi uygun görülmeyenlerin gerekçesi nedir?

–              Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen güvenlik soruşturmaları gerekçesi ile kaç çalışan sözleşmeli personel yapılmamıştır?

–              Adana Devlet Tiyatrosundan kaç çalışan işten çıkarılmıştır? Oyunun sahnelenmesine engel olunması durumunda buna neden olan çalışan için cezai işlemin sözleşmesinin feshi olduğuna göre bu işten çıkarmalara sebep olanlar için de bu kural uygulanacak mıdır?” sorularını yöneltti.

Konu hakkında açıklama yapan CHP’li İlgezdi, “Kültür ve Turizm Bakanı Cumhurbaşkanı kararnamesinin çıktığı gün ‘Sözleşmeli personelin çok uzun yıllardır devam eden sorunlarına çözüm getirdik’müjdesini vermişti. Kadro bekleyen, bakandan müjde alan sanatçı ve çalışanlar işlerinden oldu. Bu nasıl müjde. İddia edilen gerekçelerin başında ise güvenlik soruşturması geliyor. Bildiğiniz üzere Anayasa Mahkemesi güvenlik soruşturmalarını içeren maddeleri iptal etti. Yasada olmayan bir gerekçe ile Bakanlık insanları işinden ediyor” dedi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.