Hoşgeldiniz  

İLGEZDİ, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Atatürk Neden Yok?

admin | 13 Kasım 2018 | Ataşehir CHP, Gündem, Manşet, Siyaset, Türkiye, Üst Manşet A- A+

CHP’li Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın ziyaretini ve resmi internet sitesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurucusundan hiç bahsedilmemesini meclis gündemine taşıdı.

Gamze AKKUŞ İLGEZDİ’den TBMM Başkanlığına önerge:”Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tarihçesinde neden Atatürk’e yer verilmemiştir?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın ziyaretini ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde “kurumsal” başlığı altında kurumun tarihçesinde; Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan günümüze din hizmetlerinin tarihçesinin anlatıldığı, bugüne kadar alınan kararların, yapılan değişiklerin ve kurumun işlevini içeren söz konusu sayfada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurucusundan hiç bahsedilmemesini meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak yanıtlanması istemi ile Gamze CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen önerge:

Diyanet İşleri Başkanlığı, 3 Mart 1924 tarihinde, İslâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 429 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. 1961 Anayasası ile Anayasal kurum statüsüne kavuşmuştur.

Öte taraftan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde “kurumsal” başlığı altında kurumun tarihçesi yer almaktadır. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan günümüze din hizmetlerinin tarihçesinin anlatıldığı, bugüne kadar alınan kararların, yapılan değişiklerin ve kurumun işlevini içeren söz konusu sayfada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurucusundan hiç bahsedilmemektedir.

Bu bağlamda;

1) Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurucusu kimdir?

2) Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurucusunun, Diyanet İşleri Başkanlığı sayfalarında yer almamasının sebebi nedir?

3) 28 Mayıs 2013 tarihinde kurumun internet sayfasına eklenen söz konusu metinde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hem fikren hem fiilen kurucusu olan Atatürk’ten bahsedilmemesi sayfa editörlerinin bir ihmali midir yoksa kurum tarafından uygulanan Mustafa Kemal Atatürk’ü yok sayma politikasının bilinçli bir neticesi midir?

4) Anayasanın 136. Maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasî görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak milletçe dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaç edinmiştir. Buna karşın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurumsal sayfasında, “Cumhuriyetin bir kurumu olmakla birlikte tarihsel kökeni itibarıyla Şeyhülislâmlığa dayanan ve onun geleneksel misyonunu sürdürmek üzere kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı” ifadesine yer verilmiştir. Bu ifade Diyanet İşleri Başkanlığı’na Anayasa ve yasalarda yer almayan bir kurumun görevini yüklemek değil midir? Bu Anayasal suçu işleyenler hakkında başlatılan bir işlem var mıdır?

5) Diyanet İşleri Başkanının, ‘Keşke Yunan galip gelseydi, ne hilafet yıkılırdı ne şeriat yıkılırdı’ diyen Mustafa Kemal Atatürk düşmanı Kadir Mısıroğlu’na geçmiş olsun ziyaretinde bulunması ile Diyanetin sayfalarından Atatürk’ün izinin silinmesi bilinçli bir tercih midir?

6) Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu devlet ve devletin kurumundan maaş alan, Atatürk düşmanı birini ziyaret eden Ali Erbaş halen neden görevinin başındadır? Geçen haftaki Cuma hutbesinde Mustafa Kemal Atatürk’ten tek kelime bile bahsettirmeyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı, Atatürk düşmanı Kadir Mısıroğlu’nu ziyareti nedeniyle görevinden almayı düşünüyor musunuz?

7) Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “insani ziyaretini” neden başka hastalara değil de Atatürk düşmanı Mısıroğlu’na yapmıştır? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ziyaret edecek yer mi bulamamıştır?

8) Türkiye’nin dört bir tarafında dramlar yaşanırken Diyanet İşleri Başkanı’nın yapacak daha insani işleri kalmamış mıdır?

9) Eğer Ali Erbaş’ın açıkladığı gibi resmi değil de “insani ziyaret” ise bu ziyaretini neden resmi kıyafeti ile yapmıştır?

10) Diyanet İşleri Başkanı’nın görevleri arasında hastaları ziyaret etmek var mıdır? Ali Erbaş görevi süresince kaç hasta ziyaret etmiştir?

11) Ali Erbaş görevinden alınmazsa gelecek yıl 10 Kasım’da bir başka Atatürk düşmanı Engin Ardıç’ı mı ziyaret etmeyi düşünmektedir?

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.