Hoşgeldiniz  

Ilgaz Belediye Başkanı Cevdet Çetin ‘Aday Değilim’

admin | 26 Ağustos 2013 | Çankırı, Genel, Gündem, Manşet, Özel Haber, Röportajlar, Siyaset, Türkiye A- A+

cevdetÇankırı, Ilgaz Çörekçiler Köyü’nde düzenlenen 6. Çörekçiler Köyü Şenliği’ne katılan Ilgaz Belediye Başkanı Cevdet Çetin temsilcimiz Recep Kenan’ın sorularını cevapladı.

Recep Kenan/haberinasli.com

Temsilcimiz Recep Kenan’ın Ilgaz Belediye Başkanı Cevdet Çetin ile Ilgaz ve çevre köylerin sorunlarını ve yerel seçim adaylığı ile ilgili açılmalarda yaptığı söyleşisi katıldığı 6. Çörekçiler Köyü Şenliği’nde Çörekçiler köyünde gerçekleştirildi.

Recep Kenan’a yaptığı açıklamada, 3 dönemdir başkanlık yaptığını ve bu dönem aday olmayacağının altını çizen Ilgaz Belediye Başkanı Cevdet Çetin, son on yılda köylerin yol ve su sorunlarının büyük ölçüde çözüldüğünü belirtti. Ilgaz ve çevre köylerde en önemli sorunun, tersine göçe engelde olan; arsa kısıtlılığı olduğu tespitinin altını çizen Cevdet Çetin, çözüm için arsa üretme çalışmalarının başlatılması gerektiğini ifade etti.

Recep Kenan’ın Ilgaz Belediye Başkanı Cevdet Çetin ile Ilgaz ve çevre köylerin sorunlarını konuştuğu söyleşisini sunuyoruz sizlere.

*Sayın Cevdet Çetin sonuna geldiğiniz başkanlık dönemi, Ilgaz ve çevre köyleri ile ilgili değerlendirme alabilir miyiz cevdet_2sizden?

Bizler kendi değerimizi yeni keşfetmeye başladık. Önceleri bizde böyle bir birlik beraberlik yoktu. Son on yıl içerisinde köylerimiz olsun, Ilgaz’ımızın merkezi olsun; şölenler festivaller yapmak sureti ile köylerimize geliyor.

Bu gün itibarı ile ben öyle zannediyorum ki Ilgaz’ın nüfusu 25 binin üzerine çıktı. İlçenin nüfusu 50 bine çıkmıştır kanaatindeyim. Bayram namazını kendi köyüm Yukarı Dere Köyü’nde kıldım. Mübala yapmıyorum köyümün camisinde tanıdığım 6 – 7 kişi vardı. Maddi yönden iyi durumda olduğu inancındayım. Herkesin iyi kötü bir arabası var. Yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda. Dün bu imkanlar yoktu. Bu imkanları olduğu için vatandaşlarımız köylere geliyorlar.

Fakat Ilgaz’ımızın sıkıntısı; köylere ev yapma sorunu var. Vatandaşın 3000 m2 bir evi var babasından kalmış. 10 tane ortağı var. Ya da 3 tane ortağı var. Onları razı edemiyor. Yani acilen köylerimizde arasa üretip vatandaşların ev yapmalarını sağlayarak Ilgaz’a gelmelerini sağlamalıyız. Köylerimizdeki arsa sorunu Ilgaz’a çok sıkıntı veriyor. Geçtiğimiz günlerde bir vatandaşımız geldi. Benim maddi durumum çok iyi diyor. Babam kanser hastası diyor. Yaşasa yaşasa iki sene yaşar, babama konteynır da olsa bir yer yapıp; ömrünün son günlerinde 3 ayda olsa burada misafir etmek isterim diyor.

Ortağımız olan amcamın oğluna maddi durumum iyi, “şuraya bir yer yapalım; bir katını sana vereyim diyorum.” yaptırmıyor bana diyor.
Bizim böyle sıkıntılarımız var. Bence şu anada Ilgaz’ın en büyük sıkıntısı, arsa sorunudur. Biz Ilgaz’da arsa üretmek zorundayız. Kırda, bayırda yada tarlada, bahçede düzenlemeleri yapıp vatandaşlara arsa temin etmek durumundayız.
Çankırı’nın kalkınması ve emeklilerin de olsa gelerek tersine göçün gerçekleşmesini sağlamak için Kaymakamlıkla birlikte arsa üretmeliyiz.

cevdet-*Çankırı’nın kalkınması göçün tersine dönmesi için arsa üretilmesi gerektiğini söylüyorsunuz. Arsa üretmenize engel nedir?

Köylerdeki arazi darlığı, mera ve yer kısıtlılığı önemli engel. Çankırı’nın kalkınması, emeklilerin tekrar dönmesi, kısmen de olsa tersine göçü sağlamak için mutlaka arsa üretmeliyiz. Genişleyerek parçalanan aile bireylerinin ihtiyacı olan arsa ihtiyacını karşılamak insanların dönüşü için önemli teşvik olacaktır.

Emeklilerin Ilgaz’a göçünü hızlandırmak için arsa üretimi konusunda projeler üreterek bu eksikliği ortadan kaldırmalıyız. Bu konuda Kaymakamlıkla işbirliği yaparak arsa üretimi konusunda yapılabilecekleri konuşacağız.

*Yaklaşan yerel seçimlerde adaylıklar açıklanmaya başlandı. Siz yeni dönemde Ilgaz Belediye Başkanlığı’na aday mısınız?
Değilim. Aday olmayı da düşünmüyorum. Ben üç dönem Ilgaz’da başkanlık yaptım. Çok yoruldum.

Ilgaz’ın civar köyleri ile ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?

Son on yıl içerisinde köylerimizin büyük çoğunluğuna su geldi. Köylerimizin sıkıntıları yo mu? Var. Köylerimizin büyük çoğunluğunucevdet-1 yolları asfalt yapıldı. İyidir, kötüdür. Ama bu yollarımız asfalt. Bu ihtiyaçları giderildi. Köylerimizin büyük çoğunluğuna parke taşı döşendi. Köylerimizin alt yapı eksikliklerinin tamamlanması konusunda çok büyük mesafe alındı. Köylerimizin yaşanabilinir yerler haline geldiğini düşünüyorum.

*Bölünmüş yol çalışmaları tamamlandıktan sonra daha da hızlanan trafik akışı tehlike arz ediyor. Köylülerin arazilerine gidişleri zorlaştı, olanaksız durumda. Bazı menfezler çalışmalar sırasında kapanmış su akışına kapanmış durumda. Bu konuda belediye olarak bir girişimde bulunamaz mısınız?

Bu konuda belediyenin yapabileceği hiçbir şey yok. Köylerle Kaymakamlık ilgileniyor. Köylere Hizmet Götürme Vakfı ile Çankırı İl Özel İdaresi ilgileniyor. Bir de özellikle yol ve çevresi ile Karayolları ilgileniyor. Bu konularla ilgili kurumlar bunlar. Çözüm için birlikte gideriz bu kurumlara. Derdimizi anlatırız.

*Kapalı menfez enerji hattı geçiyor gerekçesi ile açılmayıp arazinin su altında kalması doğru mudur?

Doğru değil tabi. Oradaki su birikintisi sel geldiğinde araziye taşar ve su basar. Bir şekilde izale edilmesi lazım buranın. Suyolunun açık tutulması lazım.

cevdet-3

*Burada okul olarak yapılmış faka göç sonucu öğrencisiz kalan çürümeye terk edilmiş bina var. Bu binayı çürütmek israf değil mi?

Ben o binayı çok iyi biliyorum. Ben burayı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan çıkarttırdım. Engellilerin okulu olarak yapma projemiz vardı. O zamanlar bazı yerlerden söz alındı. Fakat her nedense başaramadık.

*Başka bir şekilde de olsa değerlendirilemez mi bu eski okul binası?

Ilgaz belediye başkanı olarak benim bu konuda yapabileceğim hiçbir şey yok. Ben sadece ilgili kurumlara durumu hatırlatarak açıklamalar yaparım.

*Ilgaz Belediye Başkanı Cevdet Çetin olarak sizin Ilgaz merkez ve çevre köyler ile ilgili başka söylemek istediğiniz var mı? İstanbul’daki Çankırılılara bir mesajınız var mı?

Ilgazlılar, Çankırılılar olarak birliğimizi ve beraberliğimizi bozmayacağız. Dedikodulara kulak asmayacağız. Soruyu ilgili mercisine soracağız. İlgili kurumlardan bilgi alacağız.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.