Hoşgeldiniz  

İBB UKOME’den Servislere ‘Plaka Tahdidi’ Kararı Çıktı

admin | 15 Haziran 2019 | Ekonomi, İstanbul, Manşet, Siyaset, Üst Manşet A- A+

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) haziran ayı toplantısında servisçilerin uzun süredir beklediği plaka tahdidiyle ilgili karar çıktı.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Baraçlı başkanlığında önceki gün toplanan İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME), toplantıda alınan kararla 34 LAA 001- 34 LZZ 999 aralığındaki plakalar tahditli plaka statüsüne geçildiğini duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) yapılan açıklamada, İstanbul’da servis taşımacılığı kararı almış olduğu ve mevcut taşımacı hakkına sahip kişilerin, araçlarının 34 LAA 001 ve 34 LZZ 999 aralığındaki plakalarını ”tahditli plaka” olarak kullanabileceği belirtildi.

Ayrıca gerçek ve tüzel kişi adına düzenlenen “Servis Taşımacılığı Yetki Belgesi” geçerlilik süresi 10 yıldan 30 yıla çıkarıldı.

UKOME üyelerinin imzasıyla resmiyete bağlanan karar kapsamında plaka sahipleri turizm taşımacılığı yapamayacak.

Toplu taşıma aracı kullanım belgesi olmayan gerçek kişi ve tahditli taksi, minibüs, dolmuş sahibi kişilere devir yapılamayacak ve plakalar başkalarına kiraya verilemeyecek.

MÜJDEYİ BİNALİ YILDIRIM VERDİ

Öte yandan AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ise, sosyal medya hesabından, katıldığı bir esnaf buluşmasının videosunu paylaşarak, söz konusu karar için, “’Şoför Dursun’un oğlu yapar’ dediler, ben de sözümü tuttum. Servisçi kardeşlerime müjde! Plaka tahdidi tamamdır, hayırlı uğurlu olsun” ifadeleri ile tahdidi müjdeledi.

İMAMOĞLU’DAN ATAŞEHİR’DE SERVİSÇİLERE TAHDİT SÖZÜ 

31 Mart Yerel Seçimlerinde İstanbul Belediye Başkanlığına seçilen, 23 Haziran yenileme seçimlerinde de CHP ve Millet İttifakı İstanbul Büyükşehir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’da servis esnafının tahdit sorununun da çözülmesine vesile olduk. Kimsenin sesi çıkmazken Şubat ayında ‘6 ay içinde bu sorunu çözeceğiz’ demiştik ve biz gündeme getirince çözüldü. Bizi takip etmeye devam edin.” İfadelerinin yer aldığı paylaşımda bulundu.

CHP ve Millet İttifakı İstanbul Büyükşehir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Ataşehir’deki İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odasını (İOSRAD) ziyaret ederek göreve gelir gelmez plaka tahdidi uygulamasına geçileceği sözünü vermişti.

EKREM İMAMOĞLU TARAFINDAN ATAŞEHİR’DE SERVİSÇİLERE VERİLEN TAHDİT SÖZÜ

30 YILLIK ÇABANIN SONUCU ALDIK

İstanbul’daki servis şoförlerinin uzun yıllardır bekledikleri plaka tahdidi müjdesini alan servis şoförleri Saraçhane’deki İBB binası önünde kutlama yaptı. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk yaptığı burada yaptığı açıklamada, Binali Yıldırım’ın tahdit kararı müjdesinin servisçi esnafına hayırlı olması dileğini iletip; “Emeği olan herkese teşekkür ediyorum. 30 yıllık çabanın sonucu aldık” dedi.

UKOME Toplantısı’nda imzalanarak resmiyet kazanan “Plaka Tahditi” kararının ilgili maddeleri şöyle;
İstanbul’daki servis araçlarının sayısı ulaşım proje projeksiyonları arz ve talep dengesi açısından mevcut öğrenci ve personel servislerinde kullanılan taşıt sayısının yeterli olduğu tespit edilmiştir.

Bu kapsamda 80/605553 sayılı Bakanlar Kurulu kararında yer alan değerlendirmeler çerçevesinde;
a) İşbu UKOME kararından önce İBB’den Servis Taşımacılığı Kartı almış ve Mevcut Taşımacı Hakkına sahip kişilerin araçlarının 34 LAA 001 – 34 LZZ 999 aralığındaki plakalar itibariyle ulaşım projeksiyonu çerçevesinde Tahditli Plaka kapsamında kullanılmak üzere değerlendirilmesi, 

  1. b) Servis sayıları ile oluşacak yeni ihtiyaçların ilgili servis ve ticaret odası temsilcilerinin de bulunacağı bir komisyon marifetiyle belirlenecek rapor doğrultusunda ve ilgili mevzuata göre artırımının yapılması,
  2. c) İlgi (b) UKOME kararında yer alan Servis Taşımacılığı Yetki Belgesi ve Servis Taşımacılığı Kartı haklarının ilgili plakaya devredilmesi ve süresiz hale getirilmesi,

ç) Tahdit kapsamındaki plakalı taşıtla turizm taşımacılığı hariç diğer tüm servis taşımacılıkların yapılabilmesi, 

  1. d) Plaka haklarının hisselendirilmesinin engellenmesi amacıyla veraset ile intikallerde varislerce vekil tayin edilen Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi sahibi veya bu vasıftaki bir varise plaka tescili yapılabilmesi, bu hususlara uygun varis bulunamaması durumunda varislerin yetki vereceği 3. kişiye devir yapılabilmesi,
  2. e) Taşıt olmaksızın plaka satışı ve devri yapılamaması,
  3. f) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi sahibi olmayan gerçek kişilere ve mevcutta tahditli plaka sahiplerine (taksi, minibüs, taksi-dolmuş) devir yapılamaması,
  4. g) Plakaların kiralanmaması

ğ) Plakaların kiralandığının tespiti halinde ilgili araç plakasının iptal edilmesi ve aracını gayri yasal şekilde kiralayan ve kiracı kişilere hiçbir sebeple servis plakası edinim hakkı verilmemesi, 

  1. h) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesinin doğrudan iptalini gerektiren hususların taşımacılık esnasında taşımacı veya şoför tarafından yapıldığının tespiti ve ilgili fiilin tutanak altında alınması durumunda ilgili hakları da iptal edilmesi.
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.