Hoşgeldiniz  

Hiç Kapanmayan İBB Kütüphanelerinde ‘Engel’ Yok

admin | 29 Mart 2019 | Genel A- A+

Engelli vatandaşları kitap okumaya teşvik eden İBB, Kütüphane Haftası”nda engelli vatandaşlara yönelik ödünç kitap, e-kitap, evlerde kitap okuma uygulaması başlattı.

İBB KÜTÜPHANELERİ, ENGELLİ VATANDAŞLARIN İSTEDİĞİ KİTABI EVLERİNE GÖNDERECEK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşları kitap okumaya teşvik etmek için dünyada bir ilke imza attı. Artık engelli vatandaşlar kütüphaneye gitmeden istediği kitap, ücretsiz kargo ile evlerine ulaşacak. Ayrıca kendilerine verilecek özel şifre ile 22 bin eserin yer aldığı İBB e-kitap arşivine sınırsız erişim imkanı sağlanacak. Evlerde ve kütüphanelerde, ilk ve ortaokul çağındaki engelli çocuklara kitap okuma hizmeti verilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, 25-31 Mart tarihleri arasında kutlanan “Kütüphane Haftası”nda engelli vatandaşlara yönelik yenilikçi uygulamaları hayata geçirdi. Bu kapsamda engelli vatandaşlara yönelik ücretsiz kargo sistemiyle ödünç kitap uygulaması, e-kitap hizmeti, kütüphanelerde ve evlerde kitap okuma uygulaması başlatıldı.

475 BİN 500 KİTAP KARGO SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLDİ

İBB’ye bağlı 21 kütüphanede uygulanan ödünç kitap uygulaması, engelli vatandaşlara özel evlere ücretsiz kargo hizmetiyle bütünleştirildi. Bu özelliğiyle dünyada bir ilk olan yeni uygulamaya göre engelli vatandaşlar okumak istediği kitabı, kütüphaneye gitmeden temin edebilecek. Bunun için ilk önce http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr adresinden üye kaydı oluşturmaları gerekecek. Ardından “Adı, Soyadı, ev adresi, TC kimlik numarası ve engelli belgesi”ni kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr adresine mail atarak sisteme kayıt işlemlerini tamamlayacak. Kayıt işlemlerini tamamlayan engelli vatandaşlar kitap taleplerini kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr mail adresine iletecek. İkamet adresine en yakın konumdaki İBB’ye bağlı kütüphaneden, anlaşmalı kargo aracılığıyla kitap gönderilecek. Kitap okuması tamamlandıktan sonra kullanıcı, aynı mail adresine kitabı teslim edeceğine dair mail atacak. Kurye tarafından kitap yine evden teslim alınacak. Tüm kargo işlemleri ücretsiz olacak. Engelli vatandaşları kitap okumaya teşvik etmek için hayata geçirilen bu uygulama kapsamında Türk ve Dünya Klasikleri’nden seçkin eserler, tarih, edebiyat, şiir, roman, araştırma-inceleme başta olmak üzere birçok farklı konuda 475 bin 500 kitap kargo sistemiyle temin edilebilecek.

İBB’NİN E-KİTAP ARŞİVİ CEP’TE!

İBB’nin e-kitap arşivinde yaklaşık 22 bin kitap bulunuyor. Bu arşiv, İstanbul’daki tüm engelli vatandaşların hizmetine açıldı. Engelli vatandaşlar, kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr adresine “İBB’nin e-kitap arşivine erişmek istiyorum” şeklinde mail atmaları halinde kendilerine özel şifre oluşturulacak. Diğer vatandaşların kütüphane merkezlerinden temin edebildiği şifre, engelli vatandaşlara özel olarak mail sistemiyle iletilecek. Bu sayede engelli vatandaşlar akıllı telefon, bilgisayar veya tablet aracılığıyla istedikleri zaman istediği kitabı ücretsiz olarak okuyabilecekler.

EVLERDE KİTAP OKUMA SAATİ

“Okumak İçin Engel Yoktur” teması kapsamında hazırlanan engelsiz okuma saati programı ile ilk ve ortaokul çağındaki çocuklar evlerinde ziyaret edilip kitap okuma etkinliği gerçekleştirilecek. İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı uzman personeller, engelli aileleri ile görüşüp randevu programı oluşturacak. Ardından sırasıyla evler ziyaret edilip çocuklara yaş gruplarına uygun kitap okunacak. Ayrıca engelli çocuklara yönelik eğitim veren devlet veya özel okullar ile irtibat kurularak İBB’ye bağlı kütüphanelere davet edilecek. Burada profesyonel eğitmenler tarafından öğrencilere masal, hikaye gibi yaş grubuna uygun kitap okuma etkinlikleri organize edilecek. Evde ve kütüphanelerde uygulanacak bu etkinliklerle engelli çocukların sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sunmak, kitap okuma alışkanlıklarını pekiştirmek, amaçlanıyor. Kent genelinde 21 kütüphane ile İstanbullulara hizmet veren İBB; vatandaşların kütüphanelerden daha fazla istifade edebilmeleri, gençlerin daha uygun şartlarda ders çalışabilmeleri için “Hiç Kapanmayan Kütüphane” uygulamasını yaygınlaştırmakla beraber, engelli vatandaşlara yönelik hizmet ağını da çağın koşullarına uygun olarak genişletiyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.