Hoşgeldiniz  

Hayata Merhaba Projesi ‘Eğitim Fabrikası’ Tuzla’da Açıldı

admin | 08 Şubat 2020 | Eğitim, Ekonomi, Gündem, İstanbul, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Örgün eğitimini tamamlamış 18 yaş üstü engelli bireylere yönelik Hayat Boyu Eğitim ve Üretim Modeli olan Hayata Merhaba Projesi kapsamında “Eğitim Fabrikası” törenle açıldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

“Hayata Merhaba Projesi” kapsamında Uluslararası Yaşam Destek Derneği (UYDD) desteğiyle engelli bireylerin istihdamına yönelik çalışma yapacak “Eğitim Fabrikası” Tuzla Organize Der Sanayi Sitesi’nde açıldı.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Hayata Merhaba Projesi Kapsamında Yönetim kurulu Başkanı Emine Koçak öncülüğünde Uluslararası Yaşam Destek Derneği (UYDD) desteğiyle Tuzla Organize Der Sanayi Sitesi’nde açılan, engelli bireylerin istihdamına yönelik çalışma yapacak olan Eğitim Fabrikası açılış programına Tuzla Kaymakamı Ali Akça, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican, Tuzla İlçe Halk Eğitim Müdürü, Sanat ve iş dünyasından isimler, okul müdürleri, öğretmenler ve veliler katıldı.

ALMANYA’DA 70 YILDIR UYGULANAN MODEL

Tuzla’daki “Eğirim Fabrikası” açılışında bir sunum yapan Uluslararası Yaşam Destek Derneği (UYDD) Yönetim Kurulu Başkanı Emine Koçak, “Almanya’da 70 yıldır uygulanan bu modelde, engelli yetişkin bireyler evde oturmuyor ve yapabildikleri kadar üretime dâhil oluyorlar.” Dedi.

“30 ENGELLİ BİREYE EĞİTİM VERMEYE BAŞLADIK”

Türkiye’de 2017 Mayıs ayında başlayan HAYATA MERHABA Projesinde, bu alanda düşündüklerinden daha fazla ihtiyaç olduğunu görüldüğünün altı çizi en UYDD Yönetim Kurulu Başkanı Emine Koçak, çalışmaları ile ilgili açılamada, “Şuan Projemizi uyguladığımız Ataşehir Yunus Emre Özel Eğitim İş Uygulama Okulunda kısıtlı imkânlar ve yer sıkıntısı yüzünden ancak 50 kadar engelli yetişkine hizmet verebiliyoruz. Yerimiz olmadığı için çok talep olmasına rağmen başka kayıtlar alamıyoruz. Ocak 2020 ayında Tuzla Deri Organize Sanayisinde kullanılmayan bir fabrikada eğitim alanları oluşturup 30 engelli bireye eğitim vermeye başladık.” İfadeleri ile yetersiz görülen çalışma alanlarının geliştirilmesi girişimine vurgu yapıtı.

HER ENGELLİ DIŞARIDA ÇALIŞAMAZ

Uluslararası Yaşam Destek Derneği (UYDD) Yönetim kurulu Başkanı Emine Koçak, Tuzla Deri Organize Sanayisinde açılışı yapılan “Eğitim Fabrikası” ve “Hayata Merhaba” Projesi kapsamındaki çalışma ile ilgili yapılan açıklamada, “İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ile geçen yıl il genelinde projenin yaygınlaşması ile ilgili UYDD (Uluslararası Yaşam Destek Derneği) olarak protokol imzalandı. Her ilçede evde oturan, eve bağımlı kalmış engelli bireyler ve kendi hayatlarından vazgeçmiş veliler var. Biz bu proje ile hem engelli bireylere hem de onların ailelerine dokunuyoruz. Bu bireylerin Hayat Boyu Eğitim kapsamında bu eğitimleri almaya ihtiyaçları var. İŞ-KUR desteği ile bu bireylerin alandaki ihtiyaca göre 2 yıllık bir eğitimle hayata kazandırılması ve devamında üretime katkı sağlayacak bireyler haline gelmesi mümkün.”

“Bu bireyler Bireysel İş Eğitimi Planlaması (BİP) ve ilgili komisyonun çalışması sonucunda yapılan değerlendirme ile pedagoglar eşliğinde geleceğini planlar. Burada aldıkları eğitimler sonucunda bu bireyler üretime dahil edilerek farklı alanlarda istihdam ediliyorlar. Bu noktada dışarıda çalışabilecek olanlara çalıştığı iş ortamında destek verilerek oryantasyon eğitimleri de sağlanıyor. Engelli bireylerin tamamının dışarıda çalışması mümkün olmadığı için projemiz onları da destekleyerek, uygun ortamlarda Halk Eğitim Merkezi üzerinde açılan kurslarda kursiyer olarak eğitimlerine hayat boyu devam etmelerini sağlıyor.”

YETİŞKİN BİREYLERİMİZİ HAYATA BAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

“Hayata Merhaba Projesinin tam anlamıyla hayata geçmesi için yasal düzenlemelere ihtiyacımız var. HER ENGELLİ DIŞARIDA ÇALIŞAMAZ. Biz bunun bilinci içinde bize başvuran yetişkin bireylerimizi hayata bağlamaya çalışıyor, eğitimlerini destekliyoruz.” İfadelerine yer verildi.

HEDEFİMİZ ENGELLİ BİREYLERE “HAYATA MERHABA” DEDİRTEBİLMEK

Uluslararası Yaşam Destek Derneği (UYDD) Yönetim kurulu Başkanı Emine Koçak tarafından yapılan açıklamada, “21 yaşını geçmiş bir engelli rehabilitasyon merkezlerinde 2 saat vakit geçirerek haftanın 6 günü evde mahkûm gibi yaşıyor. Bu bireylerin ücretleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından rehabilitasyon merkezlerine ödeniyor. Bu durum velileri de engelli bireyleri de tatmin etmiyor ve devleti gereksiz bedeller ödemeye mecbur bırakıyor. Biz bu proje kapsamında üretim yapan engelli bireylerimizin sigortalarının ödenerek engelli bakım paraları ile değil emeklilik maaşları ile onların hayatlarını idame etmelerini sağlamak istiyoruz. Maaşı olan bireyler 10 – 15 yıl sonra sosyal hayatla bütünleşmiş ve hayatını kendileri sürdürebilir olacaklardır. iŞ-KUR ve çalıştığımız kurumlar bu düzeyde düzenlemeler yaptığı taktirde Üreten ve Engelsiz bir toplum hedefimize ulaşacağımızı ümit etmekteyiz. Projemizle çalışmayan Engelli Kalmayacak. Hedefimiz bu Projenin Türkiye genelinde tüm ihtiyacı olan engelli bireylere ve velilere “HAYATA MERHABA” dedirtebilmek…” ifadeleri yer aldı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.