Hoşgeldiniz  

Gıdada Taklit Ve TAĞŞİŞ Yapan Firmalar ve Ürünler Açıklandı

admin | 15 Ocak 2020 | Ekonomi, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Tarım ve Orman Bakanlığı, çikolatadan ete taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen 229 firmaya ait 386 parti ürün belirlediği 2020 yılına ait ilk tağşiş listesini açıkladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılına ait ilk tağşiş listesi resmi web sitesinde kamuoyu ile paylaşıldı.

Gazlı içecekten, bala, çaydan zeytin yağına, çikolatadan ete kadar taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürün belirlendi.

ANKARA VE İSTANBUL MERKEZLİ FİMA ÜRÜNLERİNDE AT ETİ

Izgara Köfte, Et döner (pişmiş), Çiğ kıyma örneklerinde Tek Tırnaklı, At Eti ve kanatlı eti tespit edildi.

Ayrıca çok sayıda et ürünlerinde de Baş eti, Kuyruk Yağı, Sakadat Tespiti ve Kanatlı Eti ve diğer bazı uygunsuzluklar tespit edildi.

YOĞURT VE PEYNİRDE BİTKİSEL YAĞ

Örnek alınan Peynir, tereyağı, ayran ve yoğurtlarda ise Nişasta, Süt Yağı Harici Yağ, Bitkisel yağ tespit edildi.

Yapılan incelemelerde Çay, tatlı biber salçası ve biberde toz boyaya rastlanırken, pekmez ve balda çok sayıda katkı maddesi ile birlikte sıklıkla fruktoz ve glukoz tespit edildi.  Kuruyemişte Antep fıstığı ürünler,inde ise yer fıstığı katkısı tespit edildi.

ÇOK SAYIDA ZEYTİNYAĞI VE ÇİKOLATA MARKASI ÜRÜNLERİNDE KATKI

Zeytinyağında farklı tohum  yağları ile trans yağ asitlerinin tespit edildiği natorel, sızma ve rivyera tipi zeytinyağı ürünlerinin yer aldığı markalarda yapılan incelemelerde, çok sayıda çikolata markası ürünlerinde Sildenafil ve/veya Tadalafil İlaç etken maddesi tespit edildi.

2020 yılına ait ilk tağşiş listesini paylaşan Tarım ve Orman Bakanlığı resmi web sitesindeki açıklaması şöyle:

Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlığımızca büyük bir titizlikle yürütülmektedir.

5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak bu uygulamamız ile;

*Tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması,

*Sektörde haksız rekabetin önlenmesi,

*Tüketiciler aracılığıyla firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve

*Firmaların “güvenilir gıda üretimi”nin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır.

Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1443 firmaya ait 3202 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir.

Gıda konusunda kamu otoritesi olan Bakanlığımız, yasalarla verilmiş tüm yetkileri tereddütsüz kullanarak gıda güvenilirliğinin sağlanmasına ve tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalarını aralıksız olarak ve büyük bir titizlikle sürdürmektedir.

CEZALAR BUGÜNKÜNE ORANLA ÇOK DAHA AĞIR OLACAK

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli konu ile alakalı yaptığı açıklamada ise, taklit ve tağşiş suçlarını işleyenlere yönelik yasal düzenlemeyi en kısa sürede Meclise getirme konusunda gayretlerinin sürdüğünü belirterek, “Benim gönlüm hapis cezasını ister. Bu hapis cezası veya ticaretten men olabilir.” dedi.

Taklit ve tağşiş yapılan ürün ve bu suçu işleyen firmaların ifşasının devam edeceğini vurgulayan Bakan Pakdemirli, söz konusu listelerin herhangi bir gecikme olmadan kısa aralıklarla açıklanacağını kaydetti.

Bakan Bekir Pakdemirli, buna ilişkin yasal düzenleme hazırlıklarının sürdürüldüğüne dikkati çekerek, “Şu an hem Meclis hem de Külliye ile irtibatımız devam ediyor. En yakın zamanda Meclise getirme konusunda gayretimiz sürüyor. Buradaki ana amaç hem caydırıcılığın hem de müeyyidelerin artırılması olacak.” diye konuştu.

Adalet Bakanlığı ve diğer bakanlıkların kurum görüşlerinin alındığını belirten Bakan Pakdemirli “Burada bizim istediğimiz, gönlümüzdeki olmayabilir ama şundan emin olabilirsiniz, cezalar bugünküne oranla çok daha ağır olacak” açıklamasını yaptı.

GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞ YAPAN FİRMALAR VE ÜRÜN LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

GAZLI İÇECEKLER:

Doruk Gıda İmalat ve paketleme

Aromalı Ginsengli Gazlı İçecek – İlaç etken maddesi (Sildenafil)

Drill Plus Ginseng Drink 4 in 1Ginsengli Tutti Frutti Aromalı Gazlı İçecek 150 ml – İlaç etken maddesi (Sildenafil)

Global Enerji İçecekleri

Nitro Max Gold Tutti Frutti Aromalı Ginsengli Gazlı İçecek (Sildenafil)

Atlas İçecek Üretim Dağıtım ve Ticaret-Serhan DÖNER Esenyurt/İSTANBUL

Jett Plus Rising Generation Tutti Frutti Aromalı Gazlı İçecek 150 ml İlaç etken maddesi (Sildenafil)

Global Enerji İçecekleri – Ali YELYETMEZ Beylikdüzü/İSTANBUL

Nitro Max Gold Tutti Frutti Aromalı Ginsengli Gazlı İçecek İlaç etken maddesi (Sildenafil)

48 Hours Gold Ginseng Nar Aromalı İçecek 150 ml İlaç etken maddesi (Sildenafil)

UYGUNSUZ ÜRETİM TESPİT EDİLEN BAL ÜRÜNLERİ:

Yapılan denetimlerdeki örneklerde Prolin, Diastaz, C4 Şeker Oranı, Protein ve Hambal Delta C13 Değerleri Arasındaki Fark, Sakkaroz, Fruktoz+Glukoz, iletkenlik yada bu maddelerden bazıları tespit edilen üreticiler ve ürünler:

İrem Hanım Çiftliği Tarım İşletmeleri A.Ş./ Kağıthane/İSTANBUL Demirköy: Süzme Çiçek Balı

Hünkar Bal – Gökdağ KARAKAYA/ Çankaya/ANKARA: Billur Bal Petekli Süzme Çiçek Balı

Hünkar Bal – Gökdağ KARAKAYA/ Çankaya/ANKARA Billur Bal Petekli Süzme Çiçek Balı (Akasya)

Tire Eroğlu Gıda Tarım ve Hayv. San. Tic. Ltd. Şti./ Tire/İZMİR Tire Birlik Süzme Çiçek Balı

BOYA/GIDA BOYASI TESPİT ELDEN BİBER:

İpekyolu Baharat ve Gıda San. İth. İhr. Tic. Ve Paz. Ltd. Şti. Y enimahalle/ANKARA: Kalaycı / Toz Tatlı Biber

İpekyolu Baharat ve Gıda San. İth. İhr. Tic. Ve Paz. Ltd. Şti. Yenimahalle/ANKARA: İpekyolu /Toz Tatlı Biber

BOYA/GIDA BOYASI TESPİT EDİLEN ÇAY:

Of-Sefa Balım, Simge Rize Çayı Siyah 500 gr. , Halley Çay Export Siyah Çay, Vega Çay Gold 500 gr. , Altınbaşak Prestij Siyah Çay, Esvet Filiz Çayı 500gr, Nova, Gökçay, Elmas Gold, Altıncezve Filiz Çay; Siyah Çay Boya/Gıda Boyası Tespiti.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.