Hoşgeldiniz  

Gamze Akkuş İlgezdi ‘Gençlik Düşünüyor, Sorguluyor’

admin | 23 Şubat 2015 | Ataşehir, Genel, Manşet, Özel Haber, Resim Galerisi, Siyaset A- A+

atasehir_sdv_panelGamze Akkuş İlgezdi’nin sözcüsü olduğu SDV 68, 78 kuşakları ve Haziran Hareketi temsilcilerinin katıldığı “68’den 2015’e Gençlik Geleceğe Yürüyor” paneli düzenledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

SDV Girişimi’nin düzenlediği “Gençlik Geleceğe Yürüyor” paneline 68 kuşağının önemli isimlerinden İlkay Demir, 12 Eylül öncesi Dev Genç Başkanı Bülent Forta, sanatçı Orhan Alkaya, gazeteci Deniz Zeyrek ve Haziran hareketi aktivistlerinden Nafer Çapar konuşmacı olarak katıldı.

68, 78 ve Haziran Hareketi’nin öncülerini bir araya getirerek, gelenekle geleceği buluşturan Gamze Akkuş İlgezdi’nin sözcüsü olduğu Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi (SDV), düzenlediği panelde; apolitik bir kuşak olduğu iddia edilirken, birkaç ağacı korumaktan yola çıkarak “Haziran Hareketi” olarak nitelenen gençlik hareketini değerlendirdiler.

Açılış konuşmasını SDV Girişimi Sözcüsü Gamze Akkuş İlgezdi’nin yaptığı, 68 Kuşağı’nın simge isimlerinden İlkay Demir, Eski Dev Genç Başkanı Bülent Forta, yazar Cezmi Ersöz, sanatçı Orhan Alkaya, gazeteci Deniz Zeyrek ve CHP Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı ve “Haziran Hareketi”nin öncülerinden Nafer Çapar’ın katıldığı panel büyük ilgi gördü.

atasehir_sdv_panel _

Gençlik Hareketi İnsanlık Tarihiyle Başlar

Gençlik hareketinin tarihinin Prometeus’dan başladığını ve insanların cesareti kadar genç, korkuları kadar yaşlı olduğunun altını çizerek açılış konuşmasına başlayan SDV Sözcüsü Gamze Akkuş İlgezdi, “Biliyoruz ki; hiç kimse, fazla yaşamış olmakla yaşlanmaz. İnsanları yaşlandıran, ideallerinin ve hayallerinin bitmesidir. Gençlik, bize dayatılan adetlerin, önceden tasarlanmış törenlerin, yaratılmış mitlerin kabul görmediği bir yerdir. Bu yüzden de bir yaşam biçimidir. Adalet ve eşitlik için, tanrılardan, ateşi çalıp insanlara götüren Prometeus, bilinen ilk devrimcidir. Haksızlığa karşı, ilk öfkeli sesi vermiştir. Devrimci gençliğin dünyadaki tarihi, Romalı efendilerine karşı, ilk ayaklanmayı başlatan, Trakyalı köle Spartaküs’e dayanır. Gençlik, büyük tarihi mücadelelerin ve dönüşümlerin en önünde yer almıştır, almaya da devam etmektedir. Gençlik ezilenden, adaletten, özgürlükten, barıştan yana oldukça genç kalmış; egemenlerin, diktatörlerin yanında oldukça hızla yaşlanmıştır. Bu yüzdendir ki, İngiliz halk öykülerinin kahramanı Robin Hood, hayallerimizde hep genç kalmıştır. Fransız İhtilali’nden, Amerikan bağımsızlık savaşına, Türk Halk Kurtuluş Savaşı’ndan, Sovyet Devrimi’ne, Küba’ya, Vietnam’dan, Güney Afrika devrimlerine kadar bütün halk hareketlerinde, gençliğin katkısı, öncülüğü yadsınamaz bir gerçektir. 68 hareketinden, Gezi Direnişi’ne bütün gençlik hareketleri, toplumlardaki anlamlı değişimlerin öncülüğünü yapmıştır ve yapmaktadır” dedi.

Apolitik Denilen Gençlik Düşünüyor, Sorguluyor

“Gezi’den sonra gördük ki, gençler, popüler kültürün dayattığının aksine, düşünüyor, sorguluyor, bu ülkenin geleceği için kaygılanıyordu. Gördük ki aslında gençler hiç de apolitik değillermiş” diyen İlgezdi Konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Gençlere bir özür borçluyuz. Bugün, bütün dünyada rüzgâr soldan esiyor. Bu rüzgârın, emek, barış, adalet gemisinin, yelkeninin doldurması bizim elimizde. Biz diyoruz ki; Yunanistan yaptı, İspanya yapıyor, biz de yapabiliriz.”

atasehir_sdv_panel _1

“Haziran Hareketi” Öncekilerin Aksine Farklı Kesimler Vardı

Konuşmacıların 68 ve 78 kuşaklarının yaşadıklarını ve o dönemlerdeki anılarının dile getirildiği panelde “Haziran Hareketi” olarak adlandırılan Gezi olaylarında daha önceki gençlik hareketlerinde yaşanmayan, toplumun farklı kesimlerinden grupların da alanda yer aldıkları ifade edildi. Önceki hareketlerde yer bulamayan LGBT gibi grupların hareket katılması buna örnek gösterildi.

Adalet; İş, Emek ve Özgürlük Kadar Önemli

Gençlik hareketlerinin iş, emek ve özgürlük sloganı ile yola çıktığının altı çizildiği panelde bu gün adaletin de çok önemli olduğunun anlaşıldı vurgulandı.

Eskiden insanların söyleyemediğini gazetecilerin söylediğinin altını çizen Gazeteci Deniz Zeyrek, “Bu gün artık gazetecilerin söyleyemediğini insanlar söyler hale geldi” sözleri ile basın üzerindeki baskıya dikkat çekti.

Gelecek Nasılsa Gelece. Nasıl Geleceği Bizlere Bağlı

Gamze Akkuş İlgezdi sözcüsü olduğu Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi ev sahipliğinde gerçekleşen panelde “Gelecek nasılsa gelece. Nasıl geleceği bizlere bağlı” ifadesi ile geleceği belirleyecek olanın, toplumun geleceği olan gençler tarafından belirleneceği vurgusu öne çıktı.

Panelin konuşmacıları ve katılımcılara SDV Sözcüsü Gamze Akkuş İlgezdi tarafından akşam yemeği verildi. Sanatçıların seslendirdiği türkülerle eşliğinde eğlenen gençler zaman zaman çektikleri halayla da sanatçılara eşlik ettiler.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.