Hoşgeldiniz  

Ergenekon Devam Ediyor: Türkan Saylan’ın İzi Siliniyor

admin | 09 Ağustos 2019 | Manşet, Sağlık, Siyaset, Türkiye, Üst Manşet A- A+

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi cüzzam alanındaki tek hastane, İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesinin “kar etmediği” gerekçesiyle kapatılmasına tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkan Saylan öncülüğünde kurulan ve cüzzam alanındaki ülkemizdeki tek hastanenin “kar etmediği” gerekçesi ile kapatılmasına sert tepki göstererek, “Ülkemizin en önemli bilim insanlarından Prof. Dr. Türkan Saylan’ın kurucusu olduğu Lepra Hastanesinin kapatılmasının tek bir anlamı vardır o da Ergenekon mantığının devam etmesidir” dedi.

CHP’Lİ GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ, “ERGENEKON DEVAM EDİYOR: TÜRKAN SAYLAN’IN İZİNİ SİLİYORLAR”

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi cüzzam alanındaki tek hastane olan İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesinin “kar etmediği” gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmasını bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde İlgezdi, “Hastanenin kurucusu Türkan Saylan olduğu için mi kapatılmaktadır?” diye sordu.

HASTANE “DEĞERLENEN ARAZİSİ NEDENİYLE KAPATILDIĞI” İDDİA EDİLİYOR

Gamze Akkuş İlgezdi, daha önce de hastaneyi kapatmak için harcanan çabaları hatırlatarak, “Daha önce de kapatılarak klinik statüsüne indirilen ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlanan hastane, mahkeme kararıyla tekrar hastane statüsüne dönüştürülmüştü. Bir dönem de doktor atanmadığı için çalıştırılmayan hastanenin Bakanlık tarafından yine kliniğe döndürülmeye çalışılması, hastanenin ‘değerlenen arazisi nedeniyle kapatıldığı’ iddialarını güçlendirmektedir” diye konuştu.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM HASTANELERİ TİCARETHANE YAPTI

İlgezdi Sağlık Bakanlığının ‘Sağlıkta Dönüşüm Sisteminin’, anayasal bir hak olan kaliteli ve bedava sağlık hizmetlerine ulaşımı ortadan kaldırarak, hastaneleri ticarethane, hastaları müşteri, sağlık çalışanları ise müşteri temsilcisi yaptığını vurguladı.

İlgezdi soru önergesinde,

“- İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi kurucusu Türkan Saylan olduğu için mi kapatılmaktadır?

– Daha önce kapatılması mahkeme kararı ile “kamu yararı yoktur” denerek engellenen Lepra Deri ve Zührevi Hastalıklar hastanesini tekrar kapatmaya çalışmaktaki amaç nedir?

– Hastanenin kapatılması sonrasında arazisi ve binaları nasıl değerlendirilecektir?

– Ankara’da Numune, Yüksek İhtisas ve Atatürk Hastanelerini de kapatan Sağlık Bakanlığın görevi değerli arazilerdeki hastaneleri kapatmak mıdır?

– Bir hastanenin “karlı sayılması için” ortalama kaç hastaya bakması gerekmektedir? Hastalarını iyileştirerek, hastanenin kar oranını düşüren doktorlar için yaptırım mı uygulanmaktadır?

– Türkiye’de cüzzam tanısı konulmuş hasta sayısı nedir?

–  Uzmanlık alanı Lepra olan hekim sayısı nedir? Bu hekimlerin görev yaptıkları illere ve hastanelere göre dağılımı nedir?

– Lepra Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesinin Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne dönüştürülememesinin sebebi nedir?

– 2010 yılında dönemin İstanbul İl Sağlık Müdürü yaptığı açıklamada, “’Lepra Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi’nde Türkan Saylan’ın ismi devam edecek. Bir eğitim kliniği olacak. İnsanlar yetişecek. Bina düzelecek, şartlar daha iyi olacak.” demişti. Aradan geçen 9 senede Lepra Hastanesi’nde kaç doktor yetişmiştir? Hastaneye Türkan Saylan’ın ismi neden verilmemiştir?

– Cüzzam alanındaki tek hastane de kapatıldığı için söz konusu hastalar toplumdan soyutlanacaktır. Telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi kayıplar yaratacak bu girişimi sosyal devlet ilkesi ile bağdaştırıyor musunuz? Cüzzamlı hastaların toplumdan soyutlanmasının toplum sağlığına katkısı olduğunu mu düşünüyorsunuz?” sorularına yanıt aradı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.