Hoşgeldiniz  

Enver Aysever: Nazım Dil Evriminin En Önemli Neferlerindendi

admin | 07 Ocak 2019 | Ataşehir, Manşet, Üst Manşet A- A+

Ataşehir Belediyesi Usta Şair Nazım Hikmet Ran’ın 117. doğum yıl dönümü nedeniyle 6 Ocak Pazar günü Enver Aysever ile “Tepeden Tırnağa Nazım Hikmet” isimli bir söyleşi programı düzenledi.

Neşet Ertaş Kültür Evi’nde gerçekleşen söyleşide, Enver Aysever şairin çocukluğu, gençliği ve vatanından ayrı kaldığı dönemlerini anlattığı “Tepeden Tırnağa İsyan Nâzım Hikmet” adlı kitabıyla ilgili detayları okurlarıyla paylaştı.

Programa Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Volkan Aslan ve çok sayıda Ataşehirli katıldı. Söyleşi sonrasında okurları Enver Aysever’e kitaplarını imzalattı.

Nazım’ın o dönemde geçirdiği süreçleri okurlarıyla paylaşan Enver Aysever şunları söyledi: “Nazım’ın dünyasına, özel hayatına, yaşadığı iklime Türkiye ve dünya coğrafyasına, siyasetine kadar tüm süreçlerini kendimce yorumlamaya çalıştım. Küçük küçük unsurlardan oluşan bir lezzet ortaya çıkarmaya çalışırken aslında yaptığım araştırmalar ve okumalardan sonra bu kitap bir biyografiye dönüştü. Böylece kendi Nâzımımı oluşturmak için yola çıktım.”

Enver Aysever kitabından alıntılar yaparak, “Bir İstanbullu şairin öyküsüdür bu, bir vatan sevdalısının. Nereye gitse memleketini yüreğinde taşımış, gittiği her yeri memleket yapmış bir vatan şairinin öyküsüdür bu. Bir kanunla Anadolu’dan, yurdundan koparılmaya çalışılan ama halkının dilinde her yeni gün bambaşka bir söz olarak bayraklaşan Nâzım Hikmet’in öyküsüdür bu” dedi.

“Nazım Hikmet komünisttir, büyük bir tiyatrocu, tiyatro sevdalısıdır. Bir medya üyesi, gazeteci, büyük bir şair ve vatanseverdir” diyerek sözlerine devam eden Aysever, “Nazım’ın Türkçe’ye bakışı, genel sanata, tiyatroya bakışı, hayatındaki her şeye tutkuyla, aşkla yaklaşması ve bir taraftan da zaman zaman çocuksu kırılganlıkları, ülkesine bitmek bilmeyen hasreti, Anadolu insanına özlemi, Nazımı Nazım yapan unsurlardır. Cesur, korkusuz, dönemin olaylarına isyancı duruşu, koca yürekli bir komünist olması, dünyayı ve ülkesini kavrayan değiştirme arzusu duyan ve bunu her koşulda yaşayan, dile getiren biridir” dedi.

“İyisiyle, günahıyla, bir insandır Nazım. Çok büyük haksızlıklara uğramış o insanı kendimce anlatmaya çalıştım” diyen Aysever şunları söyledi: “İşte tam da o yüzden kitabın adına ‘Tepeden Tırnağa İsyan Nâzım Hikmet’ dedim. İsyan kelimesini geniş anlamıyla düşünmek gerek. İnsanlığın gericilikle mücadelesinde deli gömleğini yırtan, hayatının her aşamasında bedel ödemek zorunda kalan biri elbette ki cesaretlidir. O yüzden tepeden tırnağa isyan da, cesaret de desek yanlış olmaz.”

Dil devriminin en önemli neferlerinden biri olduğunu söyleyen Aysever, “Genç Türkiye’nin sesinin duyulmasını sağlayan Nazım olmasaydı bizler dilimizi böyle temiz ve yalın konuşamazdık. Toplumcu şiirin önemini gören biridir Nazım. Hayatının genelinde boyun eğmemiş, itirazını hep dile getirmiş, en zor anlarında bile umudunu yitirmemiş, hep isyan etmiş, vatan hasretiyle bu dünyadan gitmiş bir Nazım var” dedi.

Söyleşi sonrasında okurlarının sorularının yanıtlayan Aysever etkinliği düzenleyen Ataşehir Belediyesi’ne ve okurlarına teşekkür etti.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.