Hoşgeldiniz  

Diyanet İşleri Başkanlığı Fitre Bedelini Açıkladı

admin | 29 Nisan 2019 | Genel, Manşet, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Yaklaşan Ramazan ayı öncesi fitre miktarı ile ilgili açıklaması yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ramazan fitresinin bedelinin 23 Türk Lirası olduğunu söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ramazan ayı öncesi fitre vermek isteyenlerin merak ettiği fitre bedeli açılaması Diyanet İşleri Başkanlığından geldi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2019 yılı ramazan ayı fitre bedelini 23 Türk Lirası olarak açıkladı.

Üsküdar’daki İslam Araştırmaları Merkezi’nde ana teması “Ramazan ve İnfak” olan 2019 yılı ramazan ayı bilgilendirme toplantısı düzenleyen Erbaş, insanları ihtiyaç sahiplerine yardım etme konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Ramazanın, her türlü iyilik ve güzelliği, hayır ve bereketi bünyesinde barındıran kutlu bir mevsim olduğunu anlatan Erbaş, “Ramazan, barış, kardeşlik ve esenlik rüzgarlarının dalga dalga yayılarak bütün hayatı kuşattığı mübarek bir zamandır.” dedi.

FİTRE NEDİR, KİMLERE VERİLİR?

Ramazan ayının yaklaştığı bu günlerde “Fitre ne kadar?” sorusu merak ediliyor. Fitre nedir, kimlere verilir? Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl mübarek gün ve ayları yayınladığı dini takvim ile duyuruyor. Ramazan ayı 2019 yılında 6 Mayıs tarihinde başlıyor. Tüm Müslümanlar bu tarihten itibaren farz olan oruç ibadetini yerine getirecekler. Temel ihtiyaçlarının dışında belli bir mala sahip ve durumu iyi olan oruç tutamayacak durumda olan insanların Müslümanların ramazan ayında fakirlere verdikleri yardıma fıtır sadakası denir. Buna fitre de denilmektedir.

2019 FİTRE KAÇ TL?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Açıkladı: “Bir fitre bedeli 23 Türk Lirasıdır.”

FİTRE NE DEMEK?

Kaynaklar fitreyi şöyle açıklıyor:
Fitre yani sadaka-i fıtır (fıtır sadakası) Ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisab miktarı bir mala sâhip bulunan her Müslümanın vermesi gereken vâcib bir sadakadır.  Fitre, orucun kabulüne, ölüm sekeratından ve kabir azâbından kurtuluşa bir vesiledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram gününün neş’esinden onların da istifade etmelerine bir yardımdır. Bu cihetle fitre, insanî bir hayır ve medeni bir vazifedir.

AİLE ÜYELERİNE FİTRE VERİLMEZ

Zekatın ve fitrenin kimlere verilip kimlere verilemeyeceği İslam dininin kitabı Kuran’ı Kerim’de yer almaktadır. Fitre ve zekatın kimlere verildiği önemli olduğu kadar kimlere verilemeyeceği de bir o kadar önem arz etmektedir.

Fitre; ailedeki anneye ya da babaya, kız ya da erkek çocuklarına yani evlatlara, torunlara, eşlere, büyük anne / anneannelere, dedelere verilmez. Yine kaynaklara göre fitre kafirlere de verilmez.

  1. DERECE AKRABALARA FİTRE VERİLEBİLİR

Bununla beraber fitre; kardeşe, geline ve damada, kayınpedere ya da kayınvalideye, üvey kardeşe, üvey babaya, üvey anneye, üvey evlada verilebilir. Aynı zamanda hala, amca, dayı gibi ikinci dereceden akrabalara fitre vermek de büyük sevap sayılır. Borçlu ya da fakir, yoksul kimselere fitre vermek ise en büyük sevaptır.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.