Hoşgeldiniz  

Çılgın Proje: Metrobüs Rüzgarı Elektrik Üretecek

admin | 10 Haziran 2018 | İstanbul, Manşet, Teknoloji, Üst Manşet A- A+

Türk mühendisi Kerem Deveci’nin geliştirdiği ve patent belgesini aldığı proje ile İstanbul’da bulunan Metrobüs güzergahında araçların rüzgarı ile elektrik üretilecek.

Şimdilik deneme aşamasında olan ve bir Türk mühendisin geliştirdiği proje ile Metrobüs yolu üzerinde otobüslerin rüzgarı ile elektrik üretimi yapılacak. İlk etapta Topkapı istasyonu yakınına yerleştirilen rüzgar türbinleri sayesinde metrobüs araçlarının geçişi sırasında elektrik üretilecek. Çift taraflı çalışabilen ve her iki yönden de gelen araçların rüzgarı ile hareket eden türbin, araçların rüzgarı sayesinde dönüyor ve bu da elektrik üretimini sağlıyor.

Yapılacak denemelerden olumlu sonuç alınırsa iki şeritli yolun ortasına konulan türbinlerin sayısının artırılması planlanıyor. Planlamalar içinde 1 kilometrelik güzergaha 300 adet tribün konulması düşünülüyor. Tüm Metrobüs hattı düşünüldüğünde 20 bin haneye yetecek kadar elektrik üretilebileceği hesaplandı.

Projenin adı “ENLİL”

Sabah Gazetesi’nden Metin Can’ın haberine göre projenin fikir babası iş için her gün Kadıköy’den Yenibosna’ya giden genç mühendis Kerem Deveci. Konuyla ilgili Metin Can’a açıklamalarda bulunan Deveci şunları söyledi: “ENLİL isimli projemizin ortaya çıkışı Metrobüs kullanırken oldu. Araç kapılarının yanında bulunan acil tahliye vana kapaklarının, yan yana geçen araçların ürettiği rüzgâr ile havalandığını gördüm. Buradaki rüzgâr ile enerji üretilebilir fikri böyle doğdu. Türk Patent Enstitüsü’nden faydalı model belgemi aldım. Ardından İTÜ Çekirdek sürecine kabul edildim. İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne dilekçe vererek türbinimizin saha testleri için izin istedik. Kurumun vizyoner ve yenilikçi yönetimi teklifimizi kabul ederek Topkapı Durağı’ndaki bir alanı laboratuvar olarak bize verdi. Sonuç başarılı oldu.”

Bu türbinler sadece rüzgardan elektrik üretmek için değil aynı zamanda sıcaklık, nem, rüzgar ve CO2 ölçümü de yapacak. Türbinler aynı zamanda İstanbul’da yaşanması olası bir depremle ilgili tahmini bilgiler sağlayacak ve şehrin güvenliğine katkıda bulunacak.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.