Hoşgeldiniz  

Büyük Göç Yaşanan İstanbul Havalimanı’nda Uçuşlar Başladı

admin | 06 Nisan 2019 | İstanbul, Manşet, Türkiye A- A+

“Büyük Göç” olarak nitelenen Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na tarihi taşınmanın önemli bir kısmı tamamlandı. İstanbul Havalimanı’nda yurt içi uçuşlar başladı.

“Büyük Göç” olarak adlandırılan Atatürk Havalimanı’ndan taşınma işleminin büyük bir kısmı tamamlandığı İstanbul Havalimanı Yurtiçi Hatlarda yeni uçuşlara hizmet vermeye başladı.

Yurt dışı uçuş işlemleri için check-in işlemleri hizmeti veren havalimanı, yurt içi uçuşlara da açıldı. Türk Hava Yolları (THY) filosuna ait uçaklar, havalimanında kendilerine ayrılan alanda yerini alırken, diğer şirketlere ait uçaklar da havalimanına gelmeye başladı. Atatürk Havalimanı için “ISL” olarak kullanılan kod, İstanbul Havalimanı için “IST” olarak kullanılacak.

GÜNDE 2 BİN UÇAK İNİŞ-KALKIŞ YAPABİLECE

Sivil araçların da girişine açılan İstanbul Havalimanı’nda İBB otobüsleri, HAVAİST araçları ve taksilerle yolculara hizmet veriyor. İstanbul’un çeşitli noktalarından gelen ve giden yolcular, bu ulaşım araçlarını kullanabilecek.

Taşınma işleminin tamamlanmasıyla piste, günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek ve havalimanından 350’den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.

HAVALİMANI RAYLI SİSTEMLE MERKEZE BAĞLANIYOR

İstanbul Havalimanı’nın raylı sistemle şehir merkezine bağlanması için de, bir kolu Gayrettepe, bir kolu Halkalı tarafına uzanan metro bağlantı çalışmaları devam ediyor. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı kesiminin öncelikli olarak hizmete alınması hedefleniyor. İstanbul Havalimanı’nın yolcu deneyimi konusunda “dünyanın en önemli havalimanı” haline getirilmesi planlanıyor.

DÜNYANIN EN İYİ BAGAJ SİSTEMİNE SAHİP

İstanbul Havalimanı’nda bagaj bekleme süresi de azalacak. Saatte 10 bin 800 bagaj işletme kabiliyeti olan 42 kilometre uzunluğundaki bagaj sistemiyle 13 check-in adasından toplanacak bagajlar, uçaklara ve yolculara vakit kaybettirmeden ulaşacak. Erken gelen bagajların depolanması için ise EBS (Erken Bavul Sistemi) devrede olacak.

YILLIK 90 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ

Yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk fazda, 1,4 milyon metrekarelik ana terminal binası, 2 pist, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binaları bulunuyor.

76,5 MİLYON METREKARE ALANA KURULU 2023’E KADAR TAMAMLANACAK

42 ayda tamamlanan ilk fazda, yaklaşık 200 bin işçi çalıştı. Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alan üzerine kurulan havalimanının ilk fazının açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı. Havalimanı, diğer etaplarının da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023’e kadar tamamlanacak.

YAP-İŞLET-DEVRET (YİD) MODELİYLE İNŞA EDİLDİ

Özel sektör kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı, tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.