Hoşgeldiniz  

Bakanlık Hazırladı: Yeni Askerlik Sistemi Nasıl Olacak?

admin | 12 Mart 2019 | Asker, Manşet, Türkiye


admin

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberina/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV2/single-kose-yazilari.php on line 22
cemil_kirim@hotmail.com

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yeni askerlik sistemi ile ilgili kanun Nisan ayında TBMM’de görüşüleceği belirtildi. yeni askerlik sistemi nasıl olacak?

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak, ne zaman yürürlüğe girecek? Askerlik son dakika düştü mü?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde konuşulan seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor.

Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek sorusunun yanıtı merak ediliyor. Yeni askerlik sistemi son dakika açıklamaları gündemden düşmüyor. Askerlik düştü mü, kaç ay oldu araştırılıyor. Askerlik çağına gelmiş gençler ise Yeni askerlik sisteminin ne zaman yürürlüğe gireceğini sorguluyor. Mart ayının ortalarına gelmişken askere gitmeye hazırlanan vatandaşlar için Milli Savunma Bakanlığı yeni askerlik sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada yeni askerlik sistemi ile ilgili kanun Nisan ayında TBMM’de görüşüleceği belirtildi. Bakanlık, Fırat’ın doğusuna yönelik olası bir operasyon hakkında, “Gündemdeki Fırat’ın doğusuna yönelik hazırlıklar kapsamında ABD ve Rusya ile ikili toplantılar, üst düzey görüşmeler ve koordineler sürmekte.” dedi. Peki askerlik son dakika açıklaması nedir? Yeni askerlik sistemi ne zaman yasalaşacak?

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak, ne zaman yürürlüğe girecek? İşte askerlik son dakika açıklamasına haberimizde değindik. Vatandaşlar askerlik düşecek mi, kaç ay olacak sorusuna yanıt arıyor. Milyonlarca kişi yeni askerlik sistemi hakkında detayları sorguluyor. En son gelen askerlik açıklamalarına haberimizde değindik. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre yeni askerlik sistemi ile ilgili kanun Nisan ayında TBMM’de görüşülecek. Peki Yeni askerlik sistemi nasıl olacak 2019, 2019 yeni askerlik sistemi nedir nasıl olacak, Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? İşte detaylar…

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre yeni askerlik sistemi ile ilgili kanun Nisan ayında TBMM’de görüşülecek.

MSB’den yapılan açıklamanın satır başları şu şekilde:

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre yeni askerlik sistemi ile ilgili kanun Nisan ayında TBMM’de görüşülecek.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, yeni askerlik düzenlemesine ilişkin ”Muhtemelen nisan ayında gelir. Hem Cumhurbaşkanımız hem de grup başkanımız bu yönde bazı açıklamalar yaptılar. Nisan ayı içerisinde bu şekillenir ve TBMM’nin gündemine gelir öyle gözüküyor” ifadelerini kullanmıştı.

“54 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ”

Son bir ayda PKK/KCK terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlarda, 1’i gri listede olmak üzere toplam 54 terörist etkisiz hale getirildi.

“ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR

Soçi mutabakatının uygulanmasına yönelik çalışmalarımız provokasyonlara rağmen Rusya ile koordineli olarak başarıyla devam etmektedir.

“ÜZERİNDE ÇOK ÇALIŞTIĞIMIZ BİR ÇALIŞMA”

Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma… Modern, öngörülebilir, TSK’nın ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak noktaya geldiğini söyleyebilirim.

Sistemde en önemli husus şunlar; Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor.

Dağılımı şöyle olacak, bir bedelli askerlik, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubay, daha sonra da yedek subaylık. Ve beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak.

Bunların kurallarını, ilkelerini belirledik ve belirleyeceğiz. Bütün zamanlarda bu düzenleme devam edecek.

“İHTİYAÇTAN FAZLA BEDELLİ OLURSA KURA ÇEKİLECEK”

Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu…. Bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek.

“6 AY BİTTİKTEN SONRA ERLERE SORACAĞIZ”

Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.

“MYO MEZUNLARI YEDEK ASTSUBAY OLACAK”

MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.

Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.

“LİSANS VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİM YAPAN GENÇLERİMİZ YEDEK SUBAY OLACAKLAR”

Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.

“GEREKLİ KRİTERLERİ YERİNE GETİRENLER ASTSUBAYLIĞA GEÇEBİLECEK”

Ama buralardaki kadrolar doldu; isterlerse bu gençler yedek astsubay olabilecekler. Lisans üzeri, MYO bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var.

Buraya gelen uzman erbaş ve er olduktan sonra, gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız da subay olabilecek. Sistem kendi içinde dönebilecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİN NE KADAR OLACAK?

Bedelli askerlik ücreti bugün itibariyle 31 bin 343 TL ve her 6 ayda bir bu ücret artacak.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Geçtiğimiz haftalarda özel bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Başkan Erdoğan ise yeni askerlik kanunu için Meclis’in açılışını işaret etmişti.

İlk işlerinden birisinin bu olacağını belirten Erdoğan, “Seçim sonrasında da bunu inşallah Meclis tekrar açıldığında kanunlaştırarak, yani ilk işlerimizden birisidir, diyebileceğim inşallah kanun bu olacaktır” sözlerini kullandı.

TEK TİP ASKERLİK NEDİR?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.