Hoşgeldiniz  

BAKAN BİNALİ YILDIRIM ILGAZ TÜNELİ’NDE ‘IŞIK GÖRDÜ’

admin | 04 Nisan 2016 | Çankırı, Genel, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

canli_bombaİç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan, Türkiye’nin en uzun tüneli Ilgaz Dağı Tüneli’nin iki ucunun buluştuğu tören Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımı ile gerçekleşti.

Recep Kenan/itvhaber.com

Tünelin Kastamonu ve Çankırı tarafından başlayan kazı çalışmalarının tamamlanarak birleşme noktasında son kazmanın vurulması ile tünelde ışık göründü.

Ilgaz Dağı Tüneli Açılışı programa Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Çankırı Milletvekilleri Hüseyin Filiz, Av.Muhammet Emin Akbaşoğlu, Kastamonu Milletvekilleri Metin Çelik, Murat Demir ile birlikte AK Parti milletvekilleri, Çankırı vali yardımcıları, Çankırı İlçe kaymakamları ve belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.

2012 Yılı Kasım ayında temeli atılan Ilgaz Dağı Tüneli projesi, Kastamonu ve Çankırı illeri ortak projesi olup, bölge doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile geçmişten günümüze taşınan, kültürel değerleri ile var olan mirasın korunması ve değerlendirilmesi gereken bölgede yer alıyor.

Proje güzergahı, Sarp Küre Dağları ve Ilgaz Dağları arasında kalan konumdan ve ulaşımda yaşanan güçlükler nedeniyle sahip olduğu zengin kaynakları yeterince değerlendirilemeyen Kastamonu ile Çankırı’nın yer aldığı hatta, Batı Karadeniz Bölgesi’nin önemli bir limanı olan İnebolu limanının; TETEK güzergahının (Transit Türkiye Karayolu), Çankırı ve Ankara Üzerinden Akdeniz Limanlarına bağlantısının sağlanması açısından da büyük önem taşıyor.

Tünelin Kastamonu ve Çankırı tarafından başlayan kazı çalışmalarının tamamlanarak birleşme noktasında son kazmanın vurulması ile tünelde ışık göründü.

ÇANKIRI İLE KASTAMONU BİRBİRİNE DAHA ÇOK YAKLAŞACAK

Ilgaz Tüneli’nde Işık görüldü töreni yaptıklarını kaydeden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım açılışta yaptığı konuşmasında; “ Bugün Çankırı ve Kastamonu illerimiz için tarihi bir an. Bu tünel Çankırı ile Kastamonu’yu birbirine daha çok yaklaştıracaktır. Başı dumanlı Ilgaz Dağı’nı dize getirecektir.  Işık görüldü işlemini gerçekleştirdik. Valilerimiz, Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimiz ve tüm katılımcılar ile beraber açılışını yaptığımız bu güzel eserin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Hayaller bir bir gerçek oluyor. Bizim büyüklerimiz hep bu günleri hayal ediyorlardı. Torunları Ilgaz Dağı’nı dize getirdi ve Dedelerimiz gibi torunlarına havale etmediler. Dünürüm Kastamonulu dünürümün ailesi de Çankırılı bende sizin dünürünüzüm. Bu eseri bu hale getiren Karayolları Genel Müdürümüze, Bölge Müdürümüze, Mühendislere ve çalışanlar ile tüm emeği geçenlere huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum” dedi.

“KASTAMONU-ÇANKIRI ARASI 6 KİLOMETRE KISALACAK”

Tünel hizmete alındığında Kastamonu-Çankırı arası mesafenin 6 kilometre kısalacağını belirten Yıldırım, “Ilgaz Dağı’na tırmanan yoldan yokuş aşağı Kastamonu’ya indiğimizde mesafe 26 kilometre. Bu mesafeyi tünelden gittiğimiz zaman 8 dakika, dağdan gittiğimizde kış kıyamet yoksa 35 dakika, 4 kat daha kısa sürede bu yolla Ilgaz Dağı’nı geçmiş olacağız” dedi.

“YA BİR YOL BULUP, YA DA BİR YOL YAPACAKSIN”

11 bin metrelik Ilgaz Dağı Tüneli’nin 3 yılda tamamlanmış olacağını kaydeden Bakan Binali Yıldırım; “11 bin metrelik tünelin ışığını bu gün görmüş olduk. 2016 yılı içerisinde de 60 km tünel bitireceğiz. Nereden nereye Türkiye nereden nereye geldi. Dünyanın en büyük  köprülerini, otoyollarını ve havalimanlarını yapıyoruz. Bu nedenle Türkiye’yi kıskananlar var kıskananlar çalışsın onlarında olsun. Kastamonu Çankırı arası 6 km daha kısalmış olacaktır. Bu mesafeye tünelden 8 dakikada dağ yolundan 35 dakikada geçilmiş olacaktır. Bu emniyet, konfor ve medeniyet demektir. Ya bir yol bulup, ya da bir yol yapacaksın” şeklinde konuştu.

VALİ ÖZCAN’DAN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Bakan Yıldırım’ın tünelin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek ve “Yıl sonunda bu tünelden geçmeye başlayacağız” temennisinden sonra kürsüye gelen Çankırı Valisi Vahdettin Özcan Ilgaz Dağı Tüneli’nin yapımında tüm emeği geçenlere teşekkür ederek hayırlı uğurlu olsun dileğinde bulundu.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.