Hoşgeldiniz  

Aytun Çıray ‘Yerel Gazeteler Kağıt Krizine Direnemiyor’

admin | 14 Eylül 2018 | Gündem, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’i ziyaret eden İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray: Yerel gazeteler kağıt krizine direnemiyor. Gazeteler basılamıyor, işten çıkarmalar arttı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’i ziyaret etti. Çıray ziyaret sırasında Döviz kurundaki artış ile  zirve yapan kağıt krizinin yerel basın üzerindeki ağır baskısını değerlendirdi. Çıray; “Yerel gazeteler kağıt krizine direnemiyor. Gazeteler basılamıyor, işten çıkarmalar arttı. Hükümet acil olarak duruma el koymalı” dedi.

YEREL BASINDAN İMDAT ÇOĞLIĞI YÜKSELİYOR

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dikmen görüşmede basının sorunlarından söz ederek, “Türkiye’nin pek çok ilinde önce hafta sonu yayınlanmama kararı alan, ardında da birer birer kapanma haberleriyle kağıt krizinin etkilerinin en ağır şekilde yaşandığını,” anlattı.

Hükümete sesini duyuramayan basın temsilcileriyle bir araya gelen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, “AKP zihniyetinin ‘babalar gibi’ sattığı SEKA’nın yokluğu etkisini çok ağır şekilde hissettirdi. Beceriksiz ve öngörüsüz ekonomi yönetimi, Damat’a teslim edilen hazine ekonomik krizin etkilerinin de ezici boyutta hissedilmesine sebep oluyor. Dolardaki önlenemez yükselişle birlikte ithal edilen kağıt fiyatları tavan yapmış durumda. Halkın önemli bir kısmı şimdilik tuvalet kağıdı fiyatlarındaki artışla Türkiye’deki kağıt krizinden haberdar olsa da Mart ayından beridir Türk yayıncıları büyük bir darboğazın pençesinde yaşam savaşı veriyor ve yerel basından imdat çığlığı yükseliyor,” dedi.

YEREL GAZETELERİN KAPANMASI ANADOLU’NUN SUSTURULMASI DEMEKTİR

Kağıt krizinin en ağır faturasını yerel basının ödediğine dikkat çeken Çıray, “Yıl başında döviz artışından bağımsız olarak kağıt fiyatları zaten zamlanmıştı. Dolar’ın 6TL’nin üzerine çıkmasıyla kağıt ithalatında ciddi bir düşüş yaşandı. Toptancılar stoklarını tüketti ve yeni kağıt ithalatı yapmıyor. Büyük yayın evleri ve ulusal gazetelerin bile imdat çığlıkları attığı bu ortamda yerel gazetelerin kapanması an meselesidir.  Eğer bir an önce önlem alınmaz ve yerel gazetelere gereken kağıt desteği sağlanmazsa Anadolu’nun her yerinden kapanan köklü yerel gazete haberleri duyacak, işten çıkarılan binlerce eğitimli genç yerel gazetecilerin istihdam sorunuyla karşı karşıya kalacağız. Yerel gazetelerin kapanması, Anadolu’nun susturulması demektir,” şeklinde konuştu.

TRT’NİN BİZDEN TOPLADIĞI ALTI MİLYAR LİRAYI YEREL VE İNTERNET BASININA VERECEĞİZ

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Çıray, Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin kağıt tedarik etmede yaşandığına dikkat çekerek, “Sayın Akşener, seçimler boyunca TRT’yi iktidarın borazanı e büyük israf kaynağı haline gelen TRT’yi kapatacağımızı vaat etmişti. TRT 2013-2016 yıllarında bandrol ve elektrik faturaları ile cebimizden toplam altı milyar lira aldı. Ekim ayında TBMM açıldığında TRT’nin kapatılması ve böylece elde edilecek 6 milyarlık tasarrufun yerel  ve internet basınına dağıtılması hakkında kanun teklifi vereceğim. Tüm muhalefet partilerinden destek bekliyorum.”

AKP’NİN TÜRKİYE’YE VERDİĞİ ZARARLAR AÇISINDAN SEKA İYİ BİR ÖRNEKTİR.

Ayrıca  SEKA gibi köklü bir kurumun kapatılması, bugün kağıtta dışa bağımlı olmamızın en büyük sebebidir. AKP’nin Türkiye’ye verdiği zararlar açısından SEKA iyi bir örnektir. Yarın çok geç olmadan kağıtta dışa bağımlılık ortadan kaldırılmalı ve yerli kağıt üretimine geçilmelidir. 16 yıldır iktidarda olduğu halde henüz Türkiye’ye tek bir devlet fabrikası kazandırmamış olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kağıt fabrikaları kurması konusunda çağrıda bulunuyorum. Eğer devlet eliyle fabrika kurmayı kabul etmiyorsa en azından güçlü ve dişe dokunur teşvik versin” değerlendirmesini yaptı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.