Hoşgeldiniz  

Ataşehir’de Sarıkamış şehitleri Anma Etkinliği Düzenlendi

admin | 25 Aralık 2017 | Ataşehir, Manşet A- A+

Kar-Der (Kars ve Yöresi Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği), Prof. Dr. Bingür Sönmez’in ve Ataşehir Belediye Başkan Vekili Yılmaz’ın katıldığı programla Sarıkamış Şehitlerini andı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Orhan Çerkez başkanlığındaki Kars ve Yöresi Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Kar-Der) Ataşehir Mustafa Saffet Kültür Merkezi’de Prof. Dr. Bingür Sönmez’in Sarıkamış şehitleri ve şehitliklerini anlattığı, tarihten notlara yer verdiği konuşmasının yer aldığı KARDER, Sarıkamış şehitleri Anma Etkinliği’ne CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, Ataşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Sadi Özata, Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, KAI Vakfı Başkanı Yılmaz Ulubeyi, İstanbul Anadolu Yakası Pazarcılar ve Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Yarar, bölge mensupları ve Ataşehirliler katıldı.

BU COĞRAFYA VATANI UĞRUNA CANLARINI VERECEK KAHRAMANLARIN TÜKENMEYECEĞİ TOPRAKLARDIR

Yaklaşık 1 asır önce Sarıkamış Allahüekber Dağlarında Kars ve çevresini işgal eden Rus birliklerinden geri almak için ağır kış şartlarında benzeri görülmemiş fedakarlık sonucu donarak şehit olan canların anıldığını kaydeden Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, “Sarıkamış Şehitlerini Anma” programında yaptığı konuşmasında, “Dünya var oldukça hafızalarımızda var oldukça vatan evlatlarını anıyoruz. Bu mukaddes yolda canlarını hiçe sayıp, açlıkla karla, düşmanla mücadeleye koşan kahramanları anıyoruz. Bu büyük yürüyüş destanı bizin bu gün mücadelemizin, birliğimizin ve beraberliğimizin de temel taşıdır. Bu gün de vatan mücadelesi yapan kahramanlarımız bu bayrağın taşıyıcısıdır. Yaşadığımız coğrafya yer yüzünün en zor coğrafyalarından biri. Bu coğrafya vatanı uğruna canlarını verecek kahraman vatan evlatlarının da tükenmediği, tükenmeyeceği topraklardır. Huzurunuzda, Sarıkamış şehitlerimizle birlikte, vatan savunmasında şehit düşmüş tim vatan evlatlarımızı anıyır, hatıraları önünde saygı ve minnetle eğiliyorum” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Bingür Sönmez’in Sarıkamış şehitleri ve şehitliklerini anlattığı, tarihten notlara yer verdiği konuşmasının yer aldığı  KARDER Sarıkamış şehitleri Anma Etkinliği şehitler için okunak Kuran-ı Kerim ve dua ile başladı. Günün anlamı ve duygularını aktaran şiirlerin seslendirilmesinin ardından Ozan Bülent Yıldırım Sarıkamış ve Çanakkale türküleri seslendirdi.

BU VATAN KOLAY KAZANILMADI

Şehitler için Kuran okyup, dua ederek başlayan Mustafa Saffet Kültür Merkezi’ndeki Sarıkamış Şehitlerini Annma Etkinliğinde, Sarıkamış’ın ağır kış koşullarında donarak şehit düşen Mehmetçiklerin manevi iklimini anlamak üzere “Sarıkamış Şehitleri”ni anma toplantısını düzenlediklerini kaydeden Kar-Der Başkanı Orhan Çerkez, atalarımızın yüz yılar boyu özgürlük uğruna şehit olmak için göğsünü siper ettiğinin altını çizerek, “Nice acılar görmüş, nice canlar toprakla kucaklaşmıştır. Nice ruhlar şehitlik mertebesine ermiştir. Bütün bu bedeller bir toprağı vatan yapmanın bedelidir. Sınırları şehit kanıyla çizilmiş bu topraklardaki tüm halklar ağır bedeller ödemiştir. İçinden geçtiğimiz süreç Türk ulusunun birlik ve beraberliğe çok ihtiyacı olduğu bir dönemdir. Bu vatan kolay kazanılmadı. Kıymetini bilmeliyiz. Bu topraklarda Çanakkale ve Sarıkamış ruhuyla kardeşçe yaşamalıyız. Tüm şehitlerimiz önünde saygıyla eğiliyor, minnet ve şükranla anıyorum” diye konuştu.

ASKER DÜŞMANLA KARŞILAŞMADI, TEK DÜŞMANIN TİPİ, KAR VE SOĞUK

Sarıkamış Harekatı’nda yola çıkan askerlerin yürüyüş boyunca düşmanla karşılaşmadığını, tek düşmanın tipi, kar ve soğuk olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış Harekatı, yokluk içindeki zorlu koşulları, Sarıkamış Şehitleri ve Şehitlikleri gündeme getirirken; yazlık giysilerle ağır kış koşullarında başlatılan Sarıkamış Harekatına katılan askerlerin daha yürüyüşün başında ayaklarının donduğu, Sarıkamış’ta askerlerin düşmana değil, ağır kış koşullarına yenildiği, harekata katılan askerlerin önemli bir kısmının donarak şehit olduğunu kaydettiği konuşmasında, sağ kalan askerlerin ve bölge halkının esir alınarak yine çok ağır koşullarda sürgün edildiğini, hayvan vagonlarında nakledilen esirlerin bir çoğunun sürgün yolculuğunu tamamlayamadan, geri kalanının da sürgün yerindeki sefalet nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini vurguladı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.