Hoşgeldiniz  

Ataşehir Belediyesi 3. Klasik Müzik Festivali Başladı

admin | 06 Ocak 2019 | Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Kültür & Sanat, Manşet, Üst Manşet A- A+

“Kültür ve Sanat Burada” sloganı ile yola çıkan Ataşehir Belediyesi’nin kültür etkinliklerinden 3. Klasik Müzik Festivali, MSKM’deki Ametist Klarnet Beşli konseri ile başladı.

“Kültür ve Sanat Burada” sloganı ile yola çıkan Ataşehir Belediyesi’nin, ilçeye kazandırdığı özel festivallerden biri olan “Ataşehir Belediyesi Klasik Müzik Festivali”nin bu yıl üçüncüsü gerçekleştiriliyor.

Festivalin ilk konserini Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü T. Volkan Aslan, Ataşehir Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Oben Özkal, MSKM İdari İşler Koordinatörü Tamer Semerci ile müzikseverler izledi.

Konser öncesi kısa bir konuşma yapan Ataşehir Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Oben Özkal, “Sizlere birbirinden güzel konserlerle, birbirinden kıymetli gruplarla, yıldızlarla ve genç yeteneklerle dolu, enerjik bir festival programı hazırladık,” dedi.

Ataşehir Belediyesi 3. Klasik Müzik Festivali’nin açılış konuşmasını Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman gerçekleştirdi.

Sözlerine, “Değerli konuklarımız, sizleri Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi adına sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum,” diyerek başlayan Hışman; belediyeciliğin yol yapmak, park yapmak, asfalt dökmek gibi rutin hizmetleri yerine getirmenin yanında, bölgede yaşayan yurttaşlara kültürel bir takım hizmetleri de götürmek olduğunu söyledi.

Hışman sözlerine şöyle devam etti: “10 yıllık belediyecilik yaşamımızda Belediye Başkanımız, Ataşehirlilere “Ataşehir’i kültür ve sanat kenti yapacağız.” demişti. Geldiğimiz nokta itibariyle bu onuru, bu sevinci sizlerle birlikte yaşıyoruz. Kültür ve sanatın insanlar arasında birleştirici güç olduğuna inanıyoruz.”

Hışman bu yıl her yıldan farklı olarak üniversitelerin konservatuvarlarıyla işbirliği yaptıklarına dikkat çekerek, üniversite yönetimlerine ve sponsorlara da teşekkür etti.

Ametist Klarnet Beşlisi’nin eşsiz konser performansının ardından Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü T. Volkan Aslan ve Genel Sanat Yönetmeni Oben Özkal tarafından sanatçılara Ataşehir Belediyesi’nin hazırladığı “Çanakkale Destanı” adlı kitap armağan edildi.

Festival kapsamında; 5 Ocak Cumartesi İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI, 9 Ocak Çarşamba NÜANS, 11 Ocak Cuma İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI ve 12 Ocak Cumartesi ATAŞEHİR BELEDİYESİ GENÇLİK ORKESTRASI müzikseverlerle bir araya gelecek.

AMETİST KLARNET BEŞLİSİ:

1996 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri ta­rafından kurulan Ametist Klarnet Beşlisi, klarnet için yazılmış oda müzi­ği repertuarını yorumlamak amacıyla çalışmalarına başladı. Ülkemizde ve dünyada klarnet beşlisi için yazılmış kompozisyonların sayıca az ve arzu edilen düzeyde olmaması nedeniyle programlı bir çalışma sür­düren Ametist, çağdaş bestecilerimizce gruba ithaf edilen 15 orijinal eserin yanı sıra, iki yüzün üzerinde klasik, folk ya da caz müziği eserinin uyarlamasını yaparak bu eserleri klarnet literatürüne kazandırdı. Ayrıca, ithaf edilenlerin arasından seçilen altı eser ve birçok uyarlamanın stüd­yo kayıtları da gerçekleştirildi.

Ametist Klarnet Beşlisi, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Afyon, İzmir, Ço­rum, Mersin, İslamabad, Lahor ve Karaçi (Pakistan), Ljubljana ve Ve­lenje (Slovenya), Vilnius ve Shiauliai (Litvanya), Riga ve Cesis (Letonya), Tallinn (Estonya), Sofya ve Sliven (Bulgaristan), Yeni Delhi (Hindistan), Tama ve Tokyo’da (Japonya) gerçekleştirilen konserler, yarışma dere­celeri, çeşitli ödüller, katıldıkları ulusal ve uluslararası festivaller, yurt içi ve yurt dışı turneleriyle dikkat çekerek adlarını duyurdu. Çalışma disipli­ni, eşsiz repertuarı, virtüöz seviyede düzenlenen konser programları ve yarattığı nitelikli projeleriyle Ametist Klarnet Beşlisi, ardından gelen çe­şitli oda müziği gruplarınca her zaman dikkatle takip edilen, ülkemizde kendi alanında ilkleri gerçekleştiren örnek bir grup oldu.

En büyük uluslararası organizasyonlarda yer alan, önemli konser salon­larında konserler veren, sayısız TV ve radyo programlarına davet edilen grup üyeleri, 2004 yılından itibaren 5 yıl süreyle Uzel Holding’in spon­sorluk ve himayesiyle sanatlarını icra etti.

Grubun genel sanat yönetmeni Gürhan Eteke ve diğer üyelerin öncülü­ğü ve katılımlarıyla 2009 yılı başlarında İstanbul Klarnet Korosu, altı ay sonra yapılan resmi başvuruyla İstanbul Klarnet Derneği kuruldu.

Gürhan Eteke (Sib ve Pikolo Klarnet), Hristina Raykova (Sib Klarnet)

Gamze Keskin (Sib Klarnet), Selda Argeşo (Alto Klarnet)

Öykü Karadağ (Bas Klarnet)

KONSER PROGRAMI:

  1. PIERNE: Pastorale (*)
  2. BISET: Carmen Fantezi (*)
  3. ALBENIZ: Asturias (*)

CANTOS DE ESPANA’dan: Prelüd, Op.232

  1. S. BACH: Prelüd ve Füg, BWV 539 (*)
  2. W. GLUCK: Kutsanmış Ruhların Dansı (*) Orfeus ve Euridike Operası’ndan Menuetto
  3. ITURRALDE: Küçük Çingene, Pequena Czarda (*)

Ö. SÖNMEZ: Gesi Bağları

  1. FUENTES: La Bikina (**)
  2. PIAZZOLLA: Escualo (*)
  3. BENNETT: Klarnet Rapsodisi, Clarinet Rhapsody
  4. BASSI/A. GIAMPIERI: Venedik Karnavalı, Il Carnovale di Venezia (*) “Karnaval Teması Üzerine Klarnet Çeşitleme­leri” adıyla yazılmış iki ayrı düzenlemeden seçilen çeşitlemeler, klarnet beşlisi için revize edilerek tekrar düzenlendi.

Düzenlemeler:

(*) Gürhan Eteke, (**) Marco Mazzini

Kadir İncesu

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.